Vijenac 188

Ples

Povijest Zagrebačkog baleta iz arhiva Zvonimira Podkovca

Par u vremeplovu

Dječji par iz 1918. i onaj mornarski iz 1945. (Debussy, Cake valk) isti je: Zlata Lanović i Oskar Harmoš, a vremenski razmak između njih iznosi tek dvadeset i sedam godina

Povijest Zagrebačkog baleta iz arhiva Zvonimira Podkovca

Par u vremeplovu

Dječji par iz 1918. i onaj mornarski iz 1945. (Debussy, Cake valk) isti je: Zlata Lanović i Oskar Harmoš, a vremenski razmak između njih iznosi tek dvadeset i sedam godina. Zlata i Oskar bili su prvi dječji baletni par u Zagrebu, plešu na koncertu koji je u prostoru današnjega kina Europa priredila Jozefina Weiss — tadašnja učiteljica baleta u Kazalištu. Odmah je uslijedila turneja po svim većim gradovima, a mladi umjetnici svuda postižu uspjeh i dobre kritike: prorekli su im da će postati dobri plesači. Budućnost je to potvrdila. Zlata Lanović pripada jednoj od prvih sjajnih generacija plesačica zagrebačkog baleta 20. stoljeća, koja cijelu karijeru provodi u (svome) HNK-u. Tu je prošla sve stupnjeve plesne karijere: od statiranja, baletnoga zbora do solistice i glavnih uloga. Osim toga cijelu godinu radila je kao šefica baleta, vodila pokuse i vježbe i još plesala.

Oskar Harmoš prvi je domaći muški plesač. Karijera mu se dobrim dijelom odvijala izvan HNK-a. Osim u Zagrebu radi kao solist u beogradskom baletu, prolazi kroz Legatovu školu u Londonu, s Anom Roje daje plesne koncerte, vodi splitski balet i privatne škole u Primoštenu i Kaštelu te postavlja niz baleta, pleše u poznatoj trupi Joosa, surađuje s Mlakarovima.

Kada je godine 1988. otpratio svoju prvu partnericu Zlatu na vječni počinak, nije mogao ni slutiti da će je slijediti za samo četiri godine. (Harmoš je tragično stradao izgorjevši u svom stanu 1992.)

Vijenac 188

188 - 17. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak