Vijenac 188

Film

DVD

Nepoznati iz Nord-ekspresa (Strangers on a Train)

Sjajni triler Nepoznati iz Nord-ekspresa Alfreda Hitchcocka — ekranizacija romana Patricie Highsmith — uzbudio je publiku i kritiku ingenioznim zapletom o zamjeni ubojstava između dvoje stranaca, kao i Hitchcockovim redateljskim i montažnim inovacijama

DVD

Svemirski kauboji

slika

Čak i u svemiru holivudski mitološki junak ostaje kaubojem. Priču o četiri bivša vojna pilota koji pod stare postaju astronauti Clint Eastwood pretvorio je u duhovitu autoparodiju filmske ikone koja nikada nije dovoljno stara da bi bila junak, ali i u napetu akcijsku high-tech-dramu. Film se može shvatiti i kao oda staroj holivudskoj gardi jer pored Eastwooda junaci dana su i Tommy Lee Jones, Donald Sutherland i James Garner. Widescreen slika (2,35:1) besprijekorna je, a višekanalni zvuk izniman, posebno u akcijskim prizorima. Uz kinoforšpan u dodacima su i četiri dokumentarna priloga: dva kraća o specijalnim efektima i vizualnim trikovima, odnosno o zahtjevnoj montaži filma, zatim integralni fiktivni nastup četvorice filmskih pilota u talk showu kod Jaya Lena te dulji prilog o snimanju s intervjuima glavnih glumaca i redatelja.

Nepoznati iz Nord-ekspresa (Strangers on a Train)

slika

Sjajni triler Nepoznati iz Nord-ekspresa Alfreda Hitchcocka — ekranizacija romana Patricie Highsmith — uzbudio je publiku i kritiku ingenioznim zapletom o zamjeni ubojstava između dvoje stranaca, kao i Hitchcockovim redateljskim i montažnim inovacijama. Posebna je zanimljivost ovog DVD-izdanja čak dvije verzije filma. Na A-strani je holivudska, a na B britanska verzija filma, koje se razlikuju u nekoliko prizora, a britanska je i za dvije minute dulja. Slika je u televizijskom formatu (1,33:1), crno-bijela, a ne u boji, kako bi se moglo zaključiti prema kutiji DVD-a i osrednje je kvalitete, dok je zvučni zapis u monotehnici. Od dodataka DVD nudi originalni kinoforšpan kao i vrlo kratak dokumentarni zapis s Hitchcockom vezan uz promociju filma Nepoznati iz Nord-ekspresa.

Arsen i stare čipke (Arsenic and Old Lace)

slika

Sjajna komedija Franka Capre iz 1944. godine Arsen i stare čipke još je jedan neuništivi klasik čija će objava na DVD-u oduševiti filmske nostalgičare u ljubitelje klasične filmske umjetnosti. Filmska ekranizacija brodvejskoga hita iz 1941. — u kojoj briljira neponovljivi Cary Grant — nasmijat će vas do suza crnim humorom, suludim likovima i elementima slapstick komedije u sigurnoj i razigranoj režiji Franka Capre. Format slike je televizijski (1,33:1), a kako nije bilo digitalne obrade, oštećenja su vidljiva iako slika nije tako loša. Zvučni je zapis dakako mono, što uopće nije nedostatak s obzirom na žanr i dob filma. Od dodatnog materijala na disku se nalazi samo popis glumačke ekipe bez filmografija i originalni kinoforšpan, što je šteta: ovako blistav klasik zaslužuje mnogo više, a zasigurno je ostalo sačuvano snimljenog materijala o produkciji filma.

Djevojke iz Coyote bara (Coyote Ugly)

slika

Slabašna glazbena dramica o mladoj djevojci koja iz provincije odlazi u New York kako bi postala pjevačica ciljano je rađena za tinejdžersku publiku jer sve se svodi na jednostavne romantične klišeje, pop-hitove, atraktivne glumice i emtivijevsku poetiku. Holivudski megaproducent Jerry Bruckhemier besramno reciklira Altmanov Nashville i dva velika hita iz osamdesetih, Flashdance i Cocktail, a rezultat je bezvrijedan. DVD-izdanje je pak odlično. Slika u widescreenu (2,35:1) vrlo je dobra, posebno u tamnijim prizorima, dok zvuk u 5,1 miksu posebno ističe atraktivan filmski soundtrack kao najbolji element filma. Dodaci su iznenađujuće bogati: audiokomentar pet glavnih glumica, kino foršpan, izbačeni prizori, glazbeni spot LeAnn Rimes, najave DVD-izdanja Vjeruj u ljubav, Nestali za 60 sekundi i Dućan snova te nekoliko informativnih priloga o snimanju s intervjuima.

Stjepan Hundić

Vijenac 188

188 - 17. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak