Vijenac 188

Glazba, Kolumne

Aleksandar Kostadinov: GLOB@LNO

Koncertni procvat

Koncertni procvat

Buđenje uginule koncertne aktivnosti u Zagrebu događa se na gotovo nevjerojatan način. Ponajprije zahvaljujući djelatnicima iz Bine, agencije koja nam je dovela i Placebo, Lord Of The Dance i Erosa Ramazottija, baš kao i mnoge prije njih, Zagreb je naglo koncertno živnuo. Istodobno se dogodio bijenalski sjaj uživo, da spomenem samo ovoj kolumni bliže nastupe Triloka Gurtua i Michaela Nymana, da bi HT music club najavio nastupe Billa Wymana i Misije. Legendarni basist Rolling Stonesa posljednji je put u Zagrebu svirao davne 1976. godine, u doba kada su Stonesi promovirali od kritike bezrazložno pokopan album Black and Blue. Nakon odlaska iz najvećeg rock'n'roll banda na svijetu i skandala oko braka s maloljetnom Mandy, za »kameno lice« grupe i nije se odveć znalo. Njegov dolazak stoga je zgodna prigoda za prisjećanje na neka druga vremena, ljude i život, nastup koji gradu daje šarm i raznolikost, sve iznad toga bit će čista nagrada.

Najavljeni koncert Misije, potpuno je suprotan. Misia je aktualna portugalska veličina, internacionalno poznata pjevačica s recentnim albumom. Za naše zagrebačke koncertne trenutke njezin je nastup prava rijetkost i poslastica. Za talijanske pjesme internacionalno je pop-zvijezda Eros, za portugalske Misia i Dulce Pontes. Stoga, nikako ne propustite taj nastup.

Za sve koji pažljivije prate svirke uživo vrijedi napomenuti kako Zagreb dobiva sve više relevantnih internacionalnih programa na mnogim mjestima. Nisam stigao na koncert, ali vjerujem, jer sam ga nekoliko puta odgledao, da je nastup Mad Professora bio odličan. Tako je i Močvara potvrdila da njihovi programski ljudi s pravom stavljaju klub na listu mjesta gdje treba pratiti najave zbivanja. Majstor duba ispod savskog mosta zacijelo je mnoge iznenadio. U cijeloj ovoj priči, koja će svoju širu, hrvatsku verziju imati u pulskoj areni za koji mjesec, dobro se nadopunjuju i domaći izvođači. Goran Bare i Plaćenici su na promotivnoj turneji koju ne smijete propustiti, a u zagrebačkom klubu Pauk kišu subotnje noći zamijenio je koncert makedonskog gitarističkog virtuoza Vlatka Stefanovskog, cijenjenog autora i voljene legende poznate iz sastava Leb i sol. Ljubav zagrebačke publike i Stefanovskog traje sve te godine (desetljeća), od besramno dobrih i nadahnutih trenutaka u Kulušiću do velikog ponovnog okupljanja u Lisinskom. U posljednje vrijeme Vlatko Stefanovski znao je nastupati u duetu s Miroslavom Tadićem, virtuozom akustične gitare i to na način akustičnog dvojca u makedonskim glazbenim temama. Novim generacijama poznat i kao Gibonnijev special guest star, Stefanovski je najčešće ipak u formi trija. Koncert u Pauku bio je upravo takav. S novom postavom, svježim ljudima i istim, nevjerojatnim osjećajem kojim prenosi svoju glazbu slušateljima, Stefanovski ostavlja dojam veličine, što on zaista i jest. U doba kad Makedoniju potresaju problemi i međunacionalni sukobi, trio Vlatka Stefanovskog i dalje je ponajbolji promicatelj umjetnosti kao dijela nacionalnog identiteta. Koliko je jezik njegove glazbene umjetnosti prepoznatljiv internacionalno, zagrebačka se publika uvjerila već mnogo puta. Koncert u Pauku nije bio nikakva iznimka. Stefanovski je jedan od izvođača koji u Zagrebu mogu redovito održavati nekoliko nastupa godišnje. Za sve koji i diskografski prate njegov rad najavljeno je objavljivanje kolekcije njegove filmske glazbe, koju ponegdje možemo pronaći i kao samostalne albume.

Vijenac 188

188 - 17. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak