Vijenac 188

Film

FILMSKA ČETVRT

Izlazeće sunce nad Azurnom obalom

Uz američku (pet filmova) i francusku kinematografiju (četiri filma), u službenoj su konkurenciji 54-og festivala u Cannesu najzastupljeniji — Japanci

FILMSKA ČETVRT

Div plemenita srca

slika

Animirana je bajka Shrek, ekranizirana prema knjizi Wiliama Steiga, po mnogim prognozama jedan od najvećih hitova predstojeće ljetne filmske sezone. Razloga je za takvu ocjenu nekoliko. Prvo, film je nastao u studijima tvrtke DreamWorks, trenutačno najprobitačnijeg američkog filmskog poduzeća, čiji je jedan od suvlasnika Steven Spielberg. Drugo, jednoipolsatni je redateljski debi Andrewa Adamsona i Victorije Jensen ostvarenje dosad neviđene računalne animacije, koje teži postavljanju sasvim novih standarda u uporabi te tehnike. I konačno, treće, Shrek je zavrijedio ulazak u službenu konkurenciju ovogodišnjega Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu (9-20. svibnja), što je posljednji put uspjelo filmu Fantastic Planet Renéa Lalouxa 1973. Zaplet je pak sasvim jednostavan — u dalekom svijetu Dulocu opaki vladar patuljaka Farquaard (glas Johna Lithgowa) zatire svaki spomen na bajke ne bi li on sam postao junakom o kojem će se prenositi priče. Kad u svojoj nezajažljivosti uništi močvaru diva Shreka (Mike Myers), u njemu stječe ogorčena neprijatelja koji će uz pomoć mudrog magarca (Eddie Murphy) i princeze Fione (Cameron Diaz) krenuti u borbu za spas Duloca... S američkom distribucijom film kreće 18. svibnja.

Izlazeće sunce nad Azurnom obalom

slika

Uz američku (pet filmova) i francusku kinematografiju (četiri filma), u službenoj su konkurenciji 54-og festivala u Cannesu najzastupljeniji — Japanci. Od njihova tri filma najveću je pozornost dobilo novo ostvarenje dvostrukoga kanskog laureata Shoheija Imamure. Sedamdeset petogodišnji Imamura, pobjednik 1983. s Baladom o Narayami i 1997. s Jeguljom, predstavio se dramom poetična naslova Mlaka voda ispod crvenog mosta i odmah stekao epitet jednog od favorita. Najveće konkurente ima u sunarodnjacima. Filmovi Udaljenost redatelja Hirokazua Kore-ede i Pustinjski mjesec u režiji Shinjija Aoyame također su dobro primljeni, pa se odluka selekcijske komisije o uvrštavanju triju japanskih filmova među 22 rada koji se nadaju Zlatnoj palmi pokazala posve opravdanom.

Nastali za 60 sekundi

(http://www.cmmc.cjb.net) U Požegi će se 25. i 26. svibnja održati 9. hrvatska revija jednominutnih filmova. Na Reviji koju zajednički priređuju GFR FILM-VIDEO iz grada domaćina i Hrvatski filmski savez bit će prikazana filmska i videoostvarenja autora iz udruga članica Hrvatskog filmskog saveza te samostalnih autora iz zemlje i inozemstva. Ključno je pravilo ove godinama sve popularnije manifestacije da prijavljeni radovi ne smiju biti dulji od 60 sekundi uključujući i sve naslove, kao i duljinu trajanja zvuka. U službenoj će konkurenciji ocjenjivački sud nagraditi tri filma, dok će požeška publika u dvorani Gradskog kazališta izabrati i svog favorita. Posebna nagrada UNICA-e, pod čijim je Revija patronatom, dodijelit će se za promicanje solidarnosti među narodima ili za uporabu novih oblika izražavanja. Očigledno, jedna minuta može biti itekako moćna.

Knjiga

slika

Kameru u ruke! (http://www.amazon.com/) Svim sadašnjim i budućim sudionicima požeške Revije, ali i šire, od osobite koristi može biti priručnik The IFILM Digital Video Filmmaker's Handbook 2001 koji potpisuje Maxie D. Collier. Razlog je prozaičan. Na 325 stranica s dodatnim DVD-om i uz cijenu od 19,96 $ nudi se opsežan materijal o osnovama filmskog stvaralaštva, od ideje do postprodukcije. Uvjet je samo jedan — posjedovanje digitalne videokamere i — dobre volje.


Časopis

slika

Raskošni diznijevci (http://disney.go.com/DisneyMagazine/index.html) »Disney Magazine« svaka tri mjeseca, što mu je ritam izlaženja, nudi pregršt informacija o filmovima koji se kreiraju na crtaćim stolovima i u grafičkim računalnim programima kompanije Walta Disneyja. »It's the Insider's Guide to Disney«, kažu u uredništvu časopisa, čija je dvogodišnja pretplata izvan Sjedinjenih Država i Kanade 33,95 $. Osam brojeva, koliko dobijete, vrijedi i mnogo više.

DVD

slika

Nezaobilazni ruski klasici (http://amazon.com/) Trostruki disk Eisenstein — The Sound Years sadrži tri remekdjela ruskoga redatelja Sergeia Eisensteina (1898-1948). Riječ je o trima povijesnim spektaklima, o Aleksandru Nevskom, te o prvom i drugom dijelu Ivana Groznog, dakako u obnovljenu izdanju s engleskim podnaslovima. Dodaci su brojni, od ispuštenih scena do multimedijalnih eseja. Zanimljivo je da je Staljin zabranio prikazivanje Ivana Groznog, pa je film doživio premijeru tek 1958. Cijena je kompleta 67,99 $.

Internet

slika

U potrazi za festivalima (http://www.marklitwak.com/filmfest.htm) Film Festival on the World Wide Web, proglašen jednom od petsto najboljih filmskih stranica na internetu, veoma je jednostavno i pregledno mjesto za početak pretraživanja svjetskih filmskih festivala. Alternative su: zemljopisno odredište festivala ili kalendar njihova održavanja.

Boško Picula

Vijenac 188

188 - 17. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak