Vijenac 188

Ples

PLESNI GLOBUS

Greco u Zagrebu

Osamnaesti Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu otvorit će Nizozemac Emio Greco, koji je zagrebačku publiku osvojio prije dvije godine nastupom na 16. Tjednu plesa

PLESNI GLOBUS

Greco u Zagrebu

Osamnaesti Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu otvorit će Nizozemac Emio Greco, koji je zagrebačku publiku osvojio prije dvije godine nastupom na 16. Tjednu plesa. Emio Greco nastupit će u subotu, 19. svibnja u 19:30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu s predstavom Double points I. & II, a fluid i magija njegova performansa uvest će nas u ovogodišnji festival plesa koji počinje 1. lipnja s gostima plesačima iz Nizozemske, Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Kanade, Francuske i Slovenije. Zaplešimo!

Jazz dance

Svibanjski broj časopisa »Dance Magazine« uvodi nas u ljetnu produkciju American Ballet Theatra. Iz sedamnaest stranica vodiča kroz globalno plesno ljeto izdvajamo petodnevni kongres najistaknutijih izvođača jazz dancea što će se družiti u kolovozu od 4. do 8. u Monterreyu u Meksiku. (info: http://www.jazzdanceworldcongress.org) Radionice, rasprave, premijere, druženje i sav taj jazz!

Dnevnik Nijinskog

Dvadeset godina nakon smrti autora i osamdeset nakon njegova nastanka, originalni dnevnik Vaslava Nijinskog ugledao je svjetlo dana. Počeo ga je pisati kratko vrijeme prije nego što je obolio od duševne bolesti, dnevnik je bio jedino umjetnikovo utočište, pisao je o mentoru i ljubavniku Sergeju Dijagiljevu, o osamljenosti, o svojim strahovima i o Bogu. Pišući apstraktnu prozu njegov je izraz do sama kraja ritmičan, spiralan i plesan. Dnevnik Vaslava Nijinskog upravo je čudesan zbornik plesa, nemira i umjetnikove znatiželje.

Ruska klasika

Stranica http://www.aha.ru/čvladimo/ autora Vladimira Moiseyeva prostor je posvećen ruskom klasičnom baletu. Jednostavna pretraživanja i preglednih linkova, na jednom mjestu naći ćete pregled kazališta, solista, koreografa, predstava, na više europskih jezika, pa i na ruskom.

Baleti u New Yorku

New York International Ballet Competition, što se svake tri godine održava od 9. do 29. lipnja u Lincoln Centru u New Yorku, svakako je jedan od najvažnijih susreta baletnih umjetnika. Glavna je svrha manifestacije prepoznavanje darovitih mladih plesača, pružanje potpore njihovoj profesionalnoj izobrazbi i mogućnosti za karijeru te promoviranje međunarodnog razumijevanja i dobre volje. Natjecanje se organizacijom izdvaja od svih ostalih — svim natjecateljima najavljen je repertoar i oni ga uvježbavaju s istaknutim imenima plesnoga svijeta te bivaju selektirani u više krugova. Na gala večeri odabrani se plesači susreću s nagrađenima od prošle godine.

Zainteresirani? Pišite im!

New York International

Ballet Competition, Inc.

250 West 57th St., Suite 1023

New York, NY 10107 ili

http://www.nyibc.org

Olivera Međugorac

Vijenac 188

188 - 17. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak