Vijenac 188

Glazba

VITALNO

Goran Bare i Plaćenici, Izgubljen i nađen

Još od vremena (grozno davna) kada sam na ondašnjoj JRT shemi gurao mladi, vrlo tvrd i odličan rock-bend iz Vinkovaca, bilo mi je jasno da Goran Bare i njegove Majke nisu jednokratna pojava

VITALNO

CD

Goran Bare i Plaćenici, Izgubljen i nađen

slika

Još od vremena (grozno davna) kada sam na ondašnjoj JRT shemi gurao mladi, vrlo tvrd i odličan rock-bend iz Vinkovaca, bilo mi je jasno da Goran Bare i njegove Majke nisu jednokratna pojava. Ipak, samostalni Bareov album znatno je bogatija zvučna slika od one koju sam ikad očekivao iza njegova glasa. Koliko god mi je ta osnovna rokerska produkcija bila draga, toliko moram priznati da ovaj album postaje neizostavni dio svake ozbiljnije kolekcije najboljeg ikad snimljenog rocka u Hrvata. Sjajni glazbenici, dobro uglazbljeni, čista produkcija, čista svirka i zvuk, koketiranje s tex-mexom i pjesme koje se mogu mnogo puta slušati, valjda su dovoljna preporuka. Blues Ništa lažno sjajan je. Poslušajte gitaru.

El Bahatee, Svaki pas ima svoj dan

slika

Hip-hop u Hrvata gotovo da je sustavno razvijan potporom Radija 101 i njihove specijalke utorkom uvečer. Scena koju su diskografi skužili, mediji listom podržali, a autori se profilirali i postavili u red za ocjenjivanje. Svima njima El Bahatee je zakon. Bez neke želje da ostale stavljam u vrstu, El Bahatee je uz Bolesnu braću i Tram 11 primjer kako sasvim drugi svijet može naći smisao i na drugom kraju planeta. Ako vam iz njihovih pjesama spavaonice Novog Zagreba izgledaju kao Bronx, vjerujte da tu ima nekog vraga. Uz francuske, El Bahatee je najbolji hiphoper poslije američke scene. Franjo, Tito, dno dna i moderna vremena. To je to!

Knjiga

Davor Hrvoj, Jazz Reflections

slika

Davor Hrvoj kroničar je jazza poznat po radijskim (HR i Radio 101) emisijama, tiskovnim osvrtima i televizijskom djelovanju u korist jazza. Knjiga koja nam se nudi u izdanju Radija 101 rijetkost je u hrvatskim okvirima. Stoga njezina značenja i prelazi kronološku vrijednost na jednom mjestu skupljenih dokumenata. Njezin autor kao priznati stručnjak i fanatični zaljubljenik u jazz, olakšao nam je skupljanje i prisjećanja, ponudivši u efektnom i jednostavnom dizajnu Brukete i Žinića knjigu koja se ima razloga listati i čitati na refule. Od Herbieja Hancocka do meni vrlo zanimljiva razgovora s Tonyjem Scottom, preko Johnnyja Griffina i Boška Petrovića u čijem je B. P. Clubu mnoštvo razgovora i nastalo, kolekcija je to tekstova koji mogu zaintrigirati sve jazzu sklone slušatelje.

Aleksandar Kostadinov

Vijenac 188

188 - 17. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak