Vijenac 188

Margine

Babin kuk

FAKI pl. četvrti

FAKI (Festival alternativnog kazališnog izričaja), 18-25. svibnja, Zagreb

Babin kuk

FAKI pl. četvrti

FAKI (Festival alternativnog kazališnog izričaja), 18-25. svibnja, Zagreb

Bit će FAKI-ja! Ako se itko zapitao zašto ga još nema, jer su tradicionalni datumi obuhvaćali kraj travnja te početak svibnja, odgovor je iskren. Organizacijski se tandem izmijenio, pa je potrajalo dok nije sjela koncepcija, a i za prijave je potrajalo. Eto, to vam je to. Nitko od prošlogodišnjih organizatora ne radi više i nova energija u sastavu Ivana Armanini, Maja Koroman, Tanja Tomić, Marko Tokić, Marko Zdravković i Boris Koroman donijela je ovu odluku:

Festival alternativnoga kazališnog izričaja u organizaciji Attacka! održat će se od 19. do 25. svibnja, osim u vlastitom prostoru na Savskom nasipu i u Pauku i Teatru &TD, te na gradskim ulicama, trgovima i napuštenim vojarnama. Svrha je ovogodišnjega festivala, kažu, motivacija za kazalište. FAKI će ove godine biti interaktivan, ljudi će se družiti u festivalskom klubu, a svaku večer nakon predstava pripremaju poseban program. Naglasak je i na radionicama, od kojih su zasad u igri Vili Matula s motivacijskom radionicom, Damir Borojević s osnovama mime i scenskog pokreta, dok će vas Dante Kersi učiti hodanju po žeravici i ritualnom teatru. Na radionice bi se valjalo prijaviti.

Ove godine se, bogme, radila selekcija. I bilo je žestoko. A nastupit će, ako ne otkažu: Penso, Gaudeamus, Alen Zanko, Non teatar, Boris Šincek, Željka Sanačanin, Duga, tj. Damir Mihaljička, Gagić i Zanki, Nova grupa (svi iz Zagreba), Burka (Samobor), Nezavisni teatar Barake (Kutina), Inat (Pula), na strani domaćih, dok će goste predstavljati Oliver Frljić i Alterart (oba iz Travnika), Craft teatar i Justteatar (oba iz Beograda) te Ana Monroe, Kitchart i Teatar Gromky (svi iz Ljubljane).

Kada nije festival, tada je FAKI fronta alternativnoga kazališnog ispada i služi kao mreža alternativnih kazališnih grupa, daje informacije i pomaže organizirati kazališnu produkciju raznih nezavisnih festivala u drugim gradovima Hrvatske. Neki od takvih su Humphrey Bogart u Velikoj Gorici ili off-program Zadra snova, Uštek u Osijeku. Prošlogodišnje su najbolje predstave Theatra the femmes, Bez ambalaže, Oberju i Tatar??? na poziv poslali na Eurokaz.

Valja podsjetiti da je FAKI niskobudžetni festival i da je baš zbog svoje energije cakan i drukčiji, a hoće li preživjeti među desetak kazališnih festivala u Zagrebu godišnje, odredit će sama publika, kritičari i kazališni radnici. Dođite, bit će veselo!

Oliver Sertić

Vijenac 188

188 - 17. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak