Vijenac 188

Časopisi

Katarina Marić

Dobra zabava uz kokice

»Hollywood«, filmski magazin, glavni urednik Veljko Krulčić, br. 67, svibanj 2001.

Dobra zabava uz kokice

»Hollywood«, filmski magazin, glavni urednik Veljko Krulčić, br. 67, svibanj 2001.

Jedini filmski časopis na domaćim kioscima, od ove godine skromno pomognut od Ministarstva kulture, i ovaj put, u svom starom stilu, uz odličan tisak, donosi mnoštvo najnovijih informacija iz svijeta filma.

Što mu i sam naslov govori, više priklonjen američkoj kinematografiji te samim time i njihovu poimanju filma, kako bi rekao Altman, kao zabave uz kokice i Coca-Colu, negoli europskom, ozbiljnijem pristupu filmu kao umjetnosti, tekstovi uglavnom nemaju kritičko, subjektivno obojeno, individualno stajalište, nego su skloni običnu osvrtu u svrhu upoznavanja šire publike s recentnom i budućom ponudom u kinodvoranama (u nas i u svijetu). No to ovom magazinu i jest namjera. Prije svega komercijalno orijentiran, već šestu godinu uspješno zadovoljava potrebe najšireg čitateljstva. Sustavno radeći na populariziranju filma kao estrade sa sustavom zvijezda, »Hollywood« marljivo, nepristrano i uvijek aktualno održava svoje stalne rubrike, primjerice glumačke i redateljske portrete (u ovom broju to su Curtis Hanson, redatelj recentnih Zlatnih dečki, Charlize Theron, čija četiri filma upravo kreću u naša kina, te Philip Seymour Hoffman, odličan sporedni glumac, kojeg uskoro možemo gledati u Koraku do slave), pretpremijere (koje bi možda trebale ići na nešto manje stranica da bi se izbjegla razvučenost i ponavljanje), intervjue (ovaj put s Igorom Mešinom, nositeljem naslovne uloge u Radićevu Holdingu), kao i iscrpan pregled noviteta u videotekama te kinorepertoar. Tu je i odlična, jedina recenzentska rubrika lista Prijateljsko uvjeravanje Petra Krelje (u kojoj je u posljednjem broju obradio Hallströmovu Čokoladu), inspirativna Dragi Hollywoode s pismima čitatelja te neizbježna Hot-line s vijestima i vjesticama iz života i rada holivudskih (i inih) filmskih zvijezda i zvjezdica.

Uz te, standardno dobre rubrike, »Hollywood« iz broja u broj ubacuje i poneku gost-rubriku, kao što je to primjerice Trivia — o pogreškama na velikom ekranu; a uvijek atraktivnim naslovnicama, s nepogrešivim osjećajem za trenutak, za ono što je u trenutku najviše in, »Hollywood« se približava i nekim svjetskim filmskim časopisima.

Katarina Marić

Vijenac 188

188 - 17. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak