Vijenac 186

Glazba

CD klasika-strana: Zoltan Peter

Virtuozno

CD klasika-strana: Zoltan Peter

Virtuozno

Među diskografskim izdanjima RTV Slovenija (Založba kaset i plošč), prošle se godine pojavio i CD pijanista Zoltana Petera. Solidno opremljena, s popratnim komentarom interpreta u dvojezičnoj verziji (slovenski, engleski), klasičnog dizajna, s fotografijom umjetnika na naslovnici knjižice, ova kompaktna ploča privlačna je ponajprije kao uzorak pijanističkog repertoara, sastavljena od virtuoznih skladbi romantičarske i postromantičarske literature. Reprezentant prve, jedan je od najvećih skladatelja-virtuoza uopće, Franz Liszt, koji je na ovom CD-u zastupljen sonatom-fantazijom Nakon čitanja Dantea, izborom transkripcija vlastitih popijevaka na stihove Victora Hugoa, skupljenih u Pjesmarici za klavir solo, te ciklusom od šest velikih etida prema Paganiniju, objavljenim zajedno s transcendentalnim etidama 1838/39, u virtuoznom smislu, znače vrhunac romantičarskog pijanizma. Tom impozantnom izboru iz Lisztova glasovirskog opusa dodane su tri klavirske minijature naslovljene Eugen d'Albert, Emil Sauer i Sergej Rahmanjinov iz Glazbenih portreta, serije od dvanaest etida u nas malo poznatog Karolyja Krombholza (1905-1991).

Već pri prvom pogledu na izbor djela zabilježenih na ovom CD-u, pada u oči sklonost interpreta izrazito virutuoznoj glasovirskoj literaturi. To nije bez razloga. Visok stupanj tehničke dorađenosti glavni je adut muziciranja Zoltana Petera, danas trideset dvogodišnjeg pijanista, glazbeno školovana najprije u Subotici, a potom i na Umjetničkoj akademiji u Novom Sadu, u klasi Arba Vladme. Zoltan Peter danas predaje glasovir na glazbenoj školi u Trebnju, nimalo ne zapostavljajući koncertantnu djelatnost. Nastupa kao solist i komorni muzičar, o čemu svjedoči i njegov također nedavno objavljen CD s odličnim saksofonistom Matjažom Drevenšekom. Solistički repertoar Zoltana Petera kreće se pretežno u okvirima romantičarske literature (Chopin, Liszt, Rahmanjinov) te dostignuća autora dvadesetoga stoljeća (Bartok, Ramovč, Petrič...). Na ovoj kompaktnoj ploči umjetnik demonstrira, u prvom redu, zavidnu razinu svoje tehničke osposobljenosti, što ponajviše dolazi do izražaja u njegovoj interpretaciji Lisztovih šest velikih etida prema Paganiniju.

Zanimljiv je tu, s pijanističkog i programskog stanovišta, izbor iz, također Lisztove, Pjesmarice za klavir solo, kao i malo poznati Krombholzovi Glazbeni portreti. Profesionalnost pristupa i ozbiljnost muziciranja Zoltana Petera, kao potvrda neosporne pijanističke darovitosti, dobra školovanja te profilirane umjetničke orijentacije na onaj segment glazbene literature koji najviše odgovara njegovim predispozicijama, odlična su preporuka za slušanje ove ploče.

Bosiljka Perić-Kempf

Vijenac 186

186 - 19. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak