Vijenac 186

Časopisi

Marijana Lisjak

Raznovrsno i raznovrsno

»Hollywood«, filmski magazin, broj 66, god. VII, travanj 2001.

Raznovrsno i raznovrsno

»Hollywood«, filmski magazin, broj 66, god. VII, travanj 2001.

Kvalitetna oprema časopisa (papir, fotografije, obrada), kao i obično, slijedi obilje raznovrsna sadržaja o svijetu filma i o filmu u svijetu.

Tema broja svakako je 73. Oscar — ceremonija dodjele i dobitnik Oscara za 2001.: Gladijator, kao najbolji film i pobjednik u žestoku nadmetanju s filmovima Tigar i zmaj i Traffic.

U rubrici Portreti predstavljen je Ang Lee, redatelj Tigra i zmaja, najboljeg filma na stranom jeziku (i najgledanijeg s neengleskoga govornoga područja u Americi), čija darovitost zasigurno olakšava prodor azijskog filma na Zapad.

Iz teksta Kakve žene gledamo na velikim ekranima saznajemo kako su unutar različitih trendova uglavnom svi likovi žena zanimljivi, inspirativni ili pak glamurozni, da podjednako mogu zaslužiti Oscara.

Časopis najavljuje i pretpremijere: Schrek, kompjutorski animiran film te vesterne Texas Rangers — u tradiciji pravog vesterna i Outlaws — komično-akcijski vestern za zabavu.

Neprijatelj pred vratima film je koji se upravo prikazuje u našim kinima, što je povod za portretiranje Judea Lawa, glumačke zvijezde toga ratnog spektakla.

U bloku Intervju razgovor je vođen s Williamom Friedkinom koji, unatoč nekim promašajima, ipak ostaje veliki redatelj zbog Francuske veze i Istjerivača đavla; potom s Damjanom Kozoleom, redateljem Porno filma; kao i sa Thorom Birch, glumicom koja je talent iz dječjih uloga pretočila u zahtjevniji Vrtlog života ili Dungeons & Dragons te s Kate Hudson (licem s naslovnice), koja je filmom Korak do slave osvojila mnoga priznanja.

»Hollywood« nas vodi i u naša kina i videoteke te ukratko upoznaje s hrvatskom filmskom proizvodnjom.

Film je zabilježeni trenutak u životu koji izmiče, stvaran jednako koliko i nestvaran, a na njegovu nas izazovnost podsjeća i Petar Krelja razlažući Von Trierov Ples u tami i glavni lik Selmu, gdje se filmska umjetnost ostvaruje u beskrajnu rasponu nijansi mašte, priče, glume, scene, zvuka, plesa... i razigrane kamere.

Marijana Lisjak

Vijenac 186

186 - 19. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak