Vijenac 186

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Pritzker Prize Herzogu i de Meuronu

Ovogodišnji dobitnici najuglednijeg arhitektonskog priznanja, Pritzker Prize, koje mnogi nazivaju arhitektonskom Nobelovom nagradom, švicarski su arhitekti Jacques Herzog i Pierre De Meuron

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Kompleksnost ahitektonskog stvaralaštva manifestira se u raznovrsju aspekata i disciplina — od vizionarskih projekata i teoretskog promišljanja do oblikovanja konkretnih građevina i edukacije novih arhitektonskih naraštaja, a sve svojim umijećem i senzibilitetom objedinjuje kreativna osobnost arhitekta. Donosimo izbor iz novosti s globalne arhitektonske pozornice, koje su za neke od protagonista bile od presudne važnosti.

slika

Pritzker Prize Herzogu i de Meuronu

Ovogodišnji dobitnici najuglednijeg arhitektonskog priznanja, Pritzker Prize, koje mnogi nazivaju arhitektonskom Nobelovom nagradom, švicarski su arhitekti Jacques Herzog i Pierre De Meuron. Svečana dodjela nagrade, koja uključuje i iznos od sto tisuća američkih dolara, bit će 7. svibnja u znamenitom Monticellu, domu Thomasa Jeffersona, u američkom gradu Charlottesville. Oba Švicaraca rođena su iste 1950. godine u Baselu te imaju gotovo identične karijere. Polazili su istu arhitektonsku školu te oformili zajedničku praksu Herzog & de Meuron 1978. Među mnogobrojnim građevinama koje su realizirali od Japana preko Europe do Sjedinjenih Država najpoznatije je ostvarenje londonski milenijski projekt preuređenja elektrocentrale Bankside i spektakularni hram suvremene umjetnosti Tate Modern. Iako je pravilo da se nagrada, inaugurirana 1979, dodjeljuje jednom živućem arhitektu (osim 1988, kada je u prigodi obilježavanja desetogodišnjice nagrada dodijeljena dvojici — Gordonu Bunshaftu i Oscaru Niemeyeru) ovogodišnji presedan žiri je obrazložio riječima: »Dvojica arhitekata toliko su bliska u svom djelovanju da se međusobno nadopunjuju u sposobostima i talentima. Njihov zajednički rad kao rezultat dugogodišnje istinske suradnje isključio je svaku mogućnost da se bilo koji od njih nagradi samostalno.« Herzog i de Meuron ulaze tako u ekskluzivni klub dosadašnjih laureta koji uključuje redom sve poznata arhitektonska imena, primjerice Kenzo Tange, Luis Barragan, James Stirling, Tadao Ando, Alvaro Siza, Aldo Rossi, Renzo Piano, Norman Foster.

slika

Aaron Betsky novi je direktor Nizozemskog arhitektonskog instituta

Kako je nizozemska arhitektura trenutno najutjecajnija na svjetskoj arhitektonskoj sceni, a njezina je vodeća institucija Nizozemski arhitektonski institut (NAI) u Rotterdamu, jasno je koja se težina pridaje poziciji direktora te institucije. A upravo je na to mjesto nedavno izabran, nakon duljeg traženja, Aaron Betsky, voditelj odjela arhitekture, dizajna i digitalnih projekata u Muzeju moderne umjetnosti u San Franciscu. Betsky će 1. lipnja zamijeniti dosadašnjeg ravnatelja Kristina Feireissa, uskoro prvog čovjeka novoustanovljenog Međunarodnog bijenala arhitekture, koji će se održati sljedeće godine u Rotterdamu. Izbor Betskog dočekan je u Nizozemskoj s odobravanjem ne samo zbog stručnih kvaliteta (višegodišnje iskustvo muzejskog kuratora, ugled britka kritičara suvremene arhitekture i dizajna te autora niza izuzetnih knjiga) nego i zbog poznavanja lokalne situacije i jezika, koji je naučio za odrastanja u Nizozemskoj. Od 1983, kada je diplomirao na Yale School of Architecture, Betsky je surađivao u nizu arhitektonskih revija kao urednik i kritičar te držao predavanja kao gostujući profesor na sveučilištima širom svijeta. Njegova bogata bibliografija uključuje naslove poput Violated Perfection (1990), Building Sex (1995), Queer Space (1997), Fabrications (1998) i Architecture Must Burn (2000). Podrobniju informaciju o bogatim aktivnostima Nizozemskog arhitektonskog instituta moguće je dobiti na adresi: http://www.nai.nl

slika

Nicholas Grimshaw projektira novo središte Rolls Roycea

Apsolutna je arhitektonska zvijezda dana u Velikoj Britaniji Nicholas Grimshaw. Nakon što je prošlogodišnjom izložbom i monografijom prezentirao presjek bogate produkcije svog ureda u posljednjem desetljeću, nedavno je ponovno svratio pozornost šire javnosti kolosalnim projektom Eden, što je 17. ožujka otvorio vrata publici. Kompleks se sastoji od nekolicine impresivnih staklenika konstruiranih iz heksagonalnih jedinica što udomljuju bogatu botaničku zbirku, naglašavajući odnos ljudske vrste i prirodnog okoliša. Najnovija vijest govori da je Grimshawu pripao još jedan prestižni zadatak, naime dizajn nove tvornice Rolls Roycea. Tvornica će se graditi s proračunom od sto milijuna dolara u zapadnom Sussexu na zemljištu veličine sedam hektara. Poznati proizvođač luksuznih automobila objavio je da bi tvornica trebala započeti s radom 2003, kada se očekuje i inauguracija novoga modela Rolls Roycea.

slika

Ignasi de Sola Morales (1942.-2001.)

Nakon šokantne smrti Enrica Mirallesa (1955-2000) prošlog ljeta, španjolska arhitektonska scena izgubila je još jedno veliko ime. Colegio de Arquitectos de Barcelona objavio je da je Ignasi de Sola Morales iznenada preminuo u Amsterdamu od srčanog udara. Sola Morales ponajprije je bio poznat kao teoretičar i povjesničar arhitekture, iako se bavio i praktičnim radom. Od 1978. predavao je teoriju i povijest arhitekture na Barcelonskoj arhitektonskoj školi te gostovao na nizu sveučilišta širom svijeta, cijenjen zbog iznimna znanja i lucidnih promišljanja suvremenih arhitektonskih i urbanističkih tema. Objavio je niz članaka i knjiga arhitektonske kritike (Gaudi, 1977; Contemporary Spanish Architecture, 1979; Converses en Barcelona, 1992; Diferencias: Topografia de la Arquitectura Contemporanea, 1995), a njegovo djelovanje imalo je široki odjek i izvan stručnih krugova. Tako je između ostalog vodio rekonstrukciju znamenitog Miesova Barcelonskog paviljona, te bio jedan od glavnih organizatora međunarodnog arhitektonskog kongresa UIA u Barceloni 1996. Njegovo je najvažnije ostvarenje obnova požarom uništena katalonskog kazališta Gran Teatro del Liceo u Barceloni.

Vinko Penezić

Vijenac 186

186 - 19. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak