Vijenac 186

Film

PRETPREMIJERE

PRETPREMIJERE

Istjerivač đavola

Reklamiran kao verzija koju još niste vidjeli, Friedkinov kultni Exorcist iz 1973. godine, uz digitalnu upotpunu soundtracka, uključujući i nove zvučne efekte i novu glazbu, puna je redateljska verzija, dvanaest minuta dulja, koja uključuje prizore poput čuvenoga hoda pauka u kojem opsjednuta djevojčica na sve četiri hoda natraške niza stube, ili pak manje sjenovit prikaz demona, ali i alternativni, nešto laganiji završetak od prethodnika. Priča je to o Regan (Linda Blair), djevojčici opsjednutoj vragom, i o okrutnom egzorcizmu dvojice svećenika — starijeg, na zalazu karijere (Max von Sydow) i mlađeg, s krizom identiteta (Jason Miller). Zasigurno prošavši test vremena, Istjerivač đavola će u ovoj očaravajućoj restauraciji originala posve sigurno ponovno šokirati, ali i oduševiti publiku.

Zlatni dečki

Mračna komedija o profesoru Gradyju Trippu, koji pokušava svoj kaotični život održati na okupu. Čovjek je to s mnogo briga — nedovršenom novelom, ukradenim autom, neobičnim studentom, trudnom ljubavnicom. Uz pomoćvrhunske glumačke postave (Michael Douglas, Tobey Maguire, Robert Downey) redatelj Curtis Hanson (L. A. povjerljivo) priča jednostavnu i efektnu priču, snažno potkrijepljenu glazbom (pjesma iz filma — Things have changed Boba Dylana ove je godine osvojila Oscara za najbolju originalnu pjesmu u filmu).

Mexican

Dvije prave zvijezde — Julia Roberts i Brad Pitt — nastupaju u romantičnoj akcijskoj komediji Gorea Verbinskog — o potrazi za legendarnim ukletim pištoljem, poznatim kao Mexican. Brad Pitt tumači lik komu su postavljena dva ultimatuma: jedan mu prijeti od mafijaškog bosa — da nabavi pištolj ili je mrtav, a drugi od njegove bučne i uvijek svađalački raspoložene djevojke (Julia Roberts) — da će ga napustiti ode li u potragu. Slijedi niz bizarnih događaja, jurnjave, neobičnih karaktera, koloritnih lokacija i dobre zabave.

Taxi 2

Ne mnogo bolji od prethodnika, francuski film Taxi 2 zabavan je, ali i plitak uradak redatelja Gerarda Krawczykog, koji u središte priče stavlja japansku bandu koja otima ministra obrane. Tako je i još jednom Daniel (Samy Naceri), vratolomno brz vozač taksija, pozvan da svojim vještinama spasi situaciju. Film vrvi istim glumcima, istim gegovima i karikaturalnim karakterima.

Katarina Marić

Vijenac 186

186 - 19. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak