Vijenac 186

Informatika

INFORMATIČKI GLOBUS

Pomama za mobitelima u Japanu

Prava poplava članaka o štetnosti mobilnih telefona kao da uopće ne zabrinjava Japance

INFORMATIČKI GLOBUS

slika

Pomama za mobitelima u Japanu

Prava poplava članaka o štetnosti mobilnih telefona kao da uopće ne zabrinjava Japance. Prema posljednjem izvješću japanske Udruge telekomunikacijskih operatera broj mobilnih telefona u protekloj godini porastao je za upravo fantastičnih 19 posto, što znači da je riječ o povećanju od 911 000 novih korisnika, tako da se ukupan broj korisnika mobilnih telefona u Japanu popeo na 61 milijun — svaki drugi Japanac posjeduje mobilni telefon. Prema ocjeni stručnjaka glavni pokretač vrtoglava rasta ponajprije leži u razvoju usluge i-mode, kojom se trenutačno koristi dvadesetak milijuna ljudi. Bez obzira na te upravo spektakularne rezultate Japan želi i dalje ostati vodeća zemlja u svijetu na području mobilne telefonije. Tako mobilni operator NTT DoCoMo koji drži oko 60 posto tržišta vrijedna oko 70 milijarda dolara, namjerava u svibnju pustiti u pogon 3G usluge, dok je razvoj tehnologija za mobilne mreže četvrte generacije — 4G pri kraju, točnije u eksperimentalnoj fazi.

slika

Trend pada potražnje za informatičarima

Pad cijena dionica tehnološkog sektora u SAD konačno se odrazio i na pad potražnje za informatičarima. Tako prema rezultatima studije koju je izradila američka Udruga informatičara ITAA (Information Technology Association of America) nakon gotovo desetljeća stalnog rasta, u prošloj godini potražnja za informatičarima pala je za čak 44 posto u odnosu na prethodno razdoblje. Pored krize tehnološkoga sektora kao razlog za pad potražnje navodi se i trenutačna situacija na tržištu rada, gdje vlada veća potražnja za radnicima s nižom kvalifikacijom. Istraživanje je provedeno putem telefonske ankete kadrovskih službi u 685 američkih tvrtki sa više od 50 zaposlenih. Ovo izvješće svakako ne treba pogrešno shvatiti u smislu da informatičari i dalje nisu traženi, no na tržišu rada ipak dolazi do vrlo ozbiljnih promjena.

slika

Veliki povratak satelitske mreže Iridium

Opće je poznat neslavan kraj satelitske mreže Iridium, koji je završio bankrotom i ozbiljnim financijskim gubicima od oko 5 milijardi dolara. Gotovo da je uništeno i 66 malenih satelita, no novo poslovodstvo našlo je izlaz iz te vrlo ozbiljne situacije. Pronađeni su novi investitori koji vjeruju kako će nova poslovna politika koja težište stavlja na iznajmljivanje mreže američkom Ministarstvu obrane, vlasnicima brodova i naftnih platformi konačno polučiti dobre financijske rezultate. Riječ je o ozbiljnoj promjeni poslovne politike koja je stavljala težište na poslovne korisnike. Tada su uspjeli prikupiti oko 55 tisuća korisnika, što je još bilo nedovoljno za rentabilno poslovanje, dok su istodobno mnogi korisnici koji su bili zainteresirani za tu uslugu ipak na kraju odustali, poglavito zbog visoke cijene od čak sedam dolara po minuti razgovora, pri čemu je cijena najskupljih telefonskih uređaja dosezala i 3500 dolara. Zanimljivo je da je novo poslovodstvo preuzelo cijelu mrežu sa svega 25 milijuna dolara. Nova cijena minute razgovora je oko 1,5 dolara, pri čemu iznos pretplate i druge pojedinosti još nisu poznate. Bez obzira na sniženje, riječ je o cijenama koje su i dalje previsoke za većinu korisnika, tako da ostaje otvoreno pitanje da li će se stvoriti kritična masa korisnika potrebna za rentabilno poslovanje mreže.

slika

CARNet započeo akciju Moja veza na fakultetima

Prije nekoliko dana Hrvatska akademska i istraživačka mreža — CARNet na svim je fakultetima u Hrvatskoj počela hvale vrijednu promidžbenu akciju Moja veza s namjerom da poveća informiranost o Internetu i mogućnostima njegove uporabe. Razlog za taj potez svakako leži u činjenici da prema nekim procjenama svega dvadesetak posto studenata koristi CARNet-ovu mrežu. To konkretno znači da su studenti relativno slabo upoznati s mogućnostima slobodna pristupa Internetu preko CARNet-a te njegovim uslugama kao što su specijalistički tečajevi ili suradnja na zajedničkim projektima. Tako će u sklopu spomenute promidžbene akcije u predvorje devet fakulteta biti postavljeni internetski kiosci kako bi se povećala dostupnost Interneta, i to informativni panoi, leci te plakati s obavijestima o načinima pristupa Internetu preko CARNet-ove mreže, kao i mogućnosti korištenja ostalih usluga. Studenti se dodatno nastoje animirati i pokretanjem nagradnih igara on-line.

slika

Microsoftov sigurni PC

U javnost je procurila vijest kako najveći svjetski proizvođač softvera radi na konceptu sigurnoga PC-a. Riječ je o tehnološkom rješenju koje bi u potpunosti trebalo riješiti problem neovlaštena kopiranja i ostalih oblika zlouporabe digitalnih sadržaja. Riječ je o strateškom projektu, no podrobnijih informacija o njemu nema osim da je kao ideja uvršten na listu projekata Microsoftova odjela za razvoj kriptografskih aplikacija. Na Microsoftovim internetskim stranicama mogu se naći tek općenite informacije kako cijeli koncept zahtijeva stanovite preinake u hardveru računala kako bi se mogla napraviti sigurna inačica poznatoga Microsoft Windows Media Playera, koji služi za prezentaciju (čitanje) digitalnih sadržaja. Predviđena je i dodatna mogućnost zaštite digitalnog audiosadržaja pod nazivom Secure Audio Path koja je integrirana u sam operacijski sustav. O praktičnim posljedicama uspješne realizacije projekta gotovo da je nepotrebno i govoriti.

Slaven Batnožić

Vijenac 186

186 - 19. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak