Vijenac 186

Časopisi

Katarina Marić

Od baštine do novih medija

»Kulturni razvitak«, glasilo Ministarstva kulture Republike Hrvatske, godina II, broj 3, ožujak 2001.

Od baštine do novih medija

»Kulturni razvitak«, glasilo Ministarstva kulture Republike Hrvatske, godina II, broj 3, ožujak 2001.

U uvodu glasilo Ministarstva kulture donosi prilog o prvoj godini nove politike u kulturi, a tri su osnovna elementa strukturalnih reformi u odnosu kulture i društva te u odnosima unutar samoga kulturalnog sustava — to su nov način odlučivanja u kulturi, suodlučivanje između državne uprave, kulturnih stvaralaca i kulturne javnosti, kako je zasnovano u prijedlogu Zakona o kulturnim vijećima; potom nov materijalni položaj kulture, kako je osigurano poreznim olakšicama i rastom proračuna Ministarstva kulture; te nove kulturne preferencije. Antun Vujić piše o sjednici Vlade Republike Hrvatske od 8. ožujka 2001, posvećenoj decentralizaciji, a održanoj u Rijeci, gdje su se na dnevnom redu našli i novi zakoni koji se kreću smjerom decentralizacije.

Pregled realizacije proračuna Ministarstva kulture od 1. siječnja do 31. prosinca 2000, kao i pregled sredstava Ministarstva kulture u Državnom proračunu za 2001. priredio je Blaž Zidić; dok je u članku Program 2001. dan prikaz kulturnog razvitka za 2001. godinu, što obuhvaća više od pet tisuća različitih projekata. Uz to, donesen je i Pravilnik o izboru i utvrđivanju programa javnih potreba u kulturi. Nadalje, mr. sc. Ivančica Markovčić piše o poreznim olakšicama za kulturu i umjetnost, reguliranima u novim poreznim zakonima, koji pružaju mogućnost izbora kako ulagati u kulturu, a o osnovnim pojmovima i europskim iskustvima o sponzorstvu i donacijama u kulturi razmatra Krunoslav Leko, jer oni se u posljednja dva desetljeća javljaju kao dobrodošli dodatni izvori financiranja kulture uz financijska sredstva javnih vlasti države i lokalnih zajednica. Jadran Antolović govori o graditeljskoj baštini i turizmu, smatrajući da treba otkloniti zablude o međusobnoj suprotstavljenosti ekonomske i spomeničke vrijednosti, koje su rezultat konzervatorskog fundamentalizma prema kojem svako kulturno dobra treba izolirati od svake čovjekove aktivnosti koja bi na njemu mogla išta promijeniti, jer, smatra autor, postupanje s nepokretnim kulturnim dobrom kao s muzejskim izloškom najčešće vodi njegovu uništenju, odnosno padu ili gubitku ekonomske vrijednosti.

U rubrici Novi mediji o knjizi i novim medijima iznosi Marijana A. Mance, dok o globalizaciji i različitosti u rubrici Međunarodna kulturna suradnja pišu dr. sc. Biserka Cvjetičanin i Davor Mišković. U istoj rubrici, ali o različitosti i identitetu razmatra ponovno Davor Mišković, ali i dr. sc. Nada Švob-Đ okić. I u završnoj rubrici Kulturnih istraživanja donesena su dva vrlo zanimljiva priloga — Atlas kulture Krunoslava Leke te onoj Nine Obuljen o međunarodnim tokovima kulturnih proizvoda.

Katarina Marić

Vijenac 186

186 - 19. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak