Vijenac 186

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Nova zbirka Seamusa Heanyja

Britanski pjesnik Seamus Heany izdao je novu zbirku pjesama, Electric Light, sa širokim spektrom aluzija — na klasični svijet, irsku povijest, englesku književnu tradiciju

KNJIŽEVNI GLOBUS

slika

Nova zbirka Seamusa Heanyja

Velika Britanija Britanski pjesnik Seamus Heany izdao je novu zbirku pjesama, Electric Light, sa širokim spektrom aluzija — na klasični svijet, irsku povijest, englesku književnu tradiciju. Heany je rođen u Sjevernoj Irskoj 1939, a njegova prva knjiga Death of a Naturalist, objavljena je 1966. i odmah mu donijela priznanja u britanskoj poeziji. Jedna od pjesama nove, njegove jedanaeste zbirke, posvećena je pjesniku Tedu Hughesu, a osim toga zbirka donosi i neke neobične kombinacije — pjesmu o Balkanu, prijevod Virgilija i nekoliko glosa. Heany se drži svoje stalne teme, sposobnosti da svijet vidi očima djeteta, a najjače slike dolaze iz prirode. Pjesmu Electric Light nadahnulo je sjećanje na prvu kuću sa strujom koju je Heany vidio.

Svađa oko njemačkog »književnog Oscara«

Njemačka U svađi njemačkih izdavača o tome treba li uvesti jednu ili dvije popularne nove književne nagrade čini se da je postignut kompromis. Nakon što je uveden veto iz redova sponzora, Savez njemačkog knjižarstva javio je da će poduprijeti još samo Njemačku književnu nagradu u Leipzigu. Taj književni Oscar bit će dodijeljen u sedam kategorija prvi put na proljeće sljedeće godine u sklopu sajma knjiga u Leipzigu, popraćen velikom televizijskom gala-priredbom u lajpciškoj operi. Osim te, u zimi se treba predati i Međunarodna književna nagrada Münchena, također s televizijskim prijenosom, ali tu nagradu Savez neće financirati. Izdavači su bili najavljivali sponzoriranje samo jednog književnog Oscara, zaprijetivši povlačenjem sredstava u slučaju dodjele dvije nagrade, čime bi se ugrozio jak književni marketing.

slika

Proces protiv Susanne Tamaro

Italija Ippolita Avalli, poznata talijanska autorica, tužila je svoju dobru prijateljicu Susannu Tamaro za plagijat. Autorica autobiografskog romana La dea dei baci iz 1997. traži odštetu od deset milijardi lira i želi da najnovija knjiga priča Susanne Tamaro Rispondimi bude povučena iz prodaje. Roman Ippolite Avalli svojedobno je nominiran za nagradu Strega. Ona tvrdi da je naslovna priča iz zbirke Rispondimi, koja je prodana u dvjesto tisuća primjeraka od početka godine, čime je Susanna Tamaro postala jedna od najuspješnijih talijanskih autorica, u 35 točaka plagirala njezinu knjigu. Susanna Tamaro niječe optužbe. Svađa je otežana činjenicom da su dvije autorice bile dobre prijateljice te da je izdavačica knjige Ippolite Avalli, Roberta Mazzoni, partnerica Susanne Tamaro.

Petorica autora za žrtve potresa u El Salvadoru

Španjolska Petorica hispanofonih autora vrlo prodavanih u Latinskoj Americi ujedinili su snage i napisali priče čiji će prihod ići isključivo za pomoć žrtvama potresa u El Salvadoru. Zbirka pod naslovom Todo para El Salvador ujedinjuje priče Marija Benedettija, Carlosa Fuentesa, Augusta Monterrosa, Artura Péreza Revertea i Joséa Saramaga i izdana je u Alfaguari u Madridu. Prihod će preko Crvenog križa biti upotrijebljen za ponovnu izgradnju škola uništenih u potresu početkom godine, a knjiga će biti objavljena u cijelom hispanofonom svijetu.

Knjižnica nenapisanih knjiga

SAD Nova internetska stranica popisuje biblioteku nikada napisanih knjiga, ali onih koja se navode u djelima pisaca. The Invisible Library tako popisuje knjige koje zapravo ne postoje, a koje u pričama citiraju Jorge Luis Borges, Isaac Asimov, H. P. Lovecraft i drugi. Internetska stranica katalogizira ove nepostojeće knjige prema naslovima, fiktivnim autorima, kao i stvarnim autorima, odnosno referencijama o tome gdje je koja knjiga spomenuta. http://www.invisiblelibrary.com

slika

Nova knjiga Carlosa Fuentesa

Meksiko Nadahnut francuskim kompozitorom Héctorom Berliozom, meksički pisac Carlos Fuentes predstavio je svoj novi roman Instinto de Inez, priču o kasnoj ljubavi između dvoje obožavatelja glazbe. Fuentes je rekao da je knjigom pokušao reproducirati ritam Berliozove glazbe. Priča, koja se odvija na relaciji London — Meksiko, govori o ljubavnoj vezi Inez i Gabriela Atlan-Ferrere, opsjednuta pokušajem da dešifrira tajanstvenu abecedu muzičke partiture. Nagrađen nagradom Cervantes 1987. godine, bivši meksički diplomat u Francuskoj poznat je po djelima Terra Nostra, El Naranjo i drugima.

slika

Umrla pjesnikinja Amryl Johnson

Velika Britanija/Trinidad Amryl Johnson, predstavnica britanskog i karipskog pjesništva, umrla je u pedeset šestoj godini. Rođena na Trinidadu, došla je u Britaniju u jedanaestoj godini, a veći dio karijere provela je istražujući, razumijevajući i pišući o prostoru između dviju kultura, od kojih nijednoj nije potpuno pripadala. U prvoj zbirci Shackles bavila se položajem crne žene u Britaniji, čime je postigla uspjeh u doba kad u britanskoj književnosti nije bilo mnogo mladih crnih pjesničkih glasova. Ostale zbirke uključuju Long Road to Nowhere, Sequins for a Ragged Hem, Gorgons i druge.

Elizabeth Knox dobila najveću australsku nagradu

Australija Novozelandska autorica Elizabeth Knox dobila je najvredniju australsku književnu nagradu, Tasmania Pacific Region Prize, za roman The Vintner's Luck. Autorica je pobijedila petoro finalista za nagradu vrijednu četrdeset tisuća australskih dolara. Elizabeth Knox rekla je na dodjeli da je nevjerojatno da Novozelanđanin dobije tu nagradu u Australiji. Roman priča o životu i ljubavima francuskog vinara. U Novom Zelandu već je nagrađen nagradom Montana Book 1999.

Iva Krtalić-Muiesan

Vijenac 186

186 - 19. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak