Vijenac 186

Matica hrvatska

VIJESTI IZ UDRUGA MH

Instruktivna studija

Matica hrvatska iz Zaprešića u ponedjeljak, 2. travnja, predstavila je knjigu svojega člana Nikole Skledara Čovjek i kultura

VIJESTI IZ UDRUGA MH

Instruktivna studija

Matica hrvatska iz Zaprešića u ponedjeljak, 2. travnja, predstavila je knjigu svojega člana Nikole Skledara Čovjek i kultura (Uvod u socio-kulturnu antropologiju) čiji su izdavači Matica hrvatska Zaprešić (Znanstvena biblioteka) i Societas (Zavod za sociologiju) Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U predstavljanju knjige sudjelovali su recezenti dr. sc. Snježana Čolić, prof. dr. Vjekoslav Afrić, prof. dr. Esad Ćimić i sam autor prof. dr. Nikola Skledar.

Ova knjiga dragocjena je studija koja bi trebala privući pozornost svih onih koji se bave društvenim i humanističkim znanostima. Njome su uspostavljene veze i granične crte između biologijske, socio-kulturne i filozofijske antropologije. Opsežna, ali i misaono gusta i instruktivna studija pionirski je pothvat.

Dani Matice u Slavonskom Brodu

Trideset i peta godišnjica obnove rada Matice hrvatske, trideseta godišnjica zabrane rada i progona matičara 1971. godine i deseta godišnjica obnove rada u samostalnoj Republici Hrvatskoj povod su svečanog obilježavanja Dana Matice hrvatske Slavonski Brod u razdoblju 18-30. travnja 2001.

Najsvečaniji dio zbio se već 18. travnja, kada je u Hrvatskom domu održana svečana skupština na kojoj su dodijeljena priznanja, a promoviran je i prvi godišnjak MH iz Slavonskog Broda za 2000. godinu. Tim prvim brojem željela se predstaviti kulturna, povijesna i društvena slika grada i ljudi koji ga čine. Pri izboru radova išlo se za načelom da autor ili rođenjem ili življenjem i radom ili srcem bude vezan uz Brod.

Istoga dana u Muzeju Brodskog Posavlja otvorena je prodajna izložba doniranih likovnih radova brodskih slikara, a izloženi su i dokumenti, plakati, fotografije i druga povijesna građa o radu MH Slavonski Brod. Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2001.

Antonija Vranić

Vijenac 186

186 - 19. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak