Vijenac 186

Informatika

Povratak u budućnost

Informatička Opatija

Microsoft WinDays 2001 — dani novih tehnologija

Informatička Opatija

Microsoft WinDays 2001 — dani novih tehnologija

Ustaljenu praksu da je Opatija grad domaćin brojnim kulturnim priredbama na vrlo osebujan način prekinula je tvrtka Microsoft Hrvatska organiziravši prošlog tjedna informatičku konferenciju pod naslovom Microsoft WinDays — dani novih tehnologija. Riječ je nedvojbeno o najvećem i najbolje organiziranom skupu te vrste ikada održanom u Hrvatskoj. Na konferenciji se od 3. do 6. travnja okupilo oko 450 sudionika, i to ne samo hrvatskih informatičara nego i uglednih stručnjaka iz inozemstva i predstavnika najvećih hrvatskih tvrtki, koji se u radu intenzivno koriste informatičkim tehnologijama. Održano je šezdesetak predavanja u kojima je obrađen vrlo širok spektar mogućnosti primjene raznih Microsoftovih tehnologija u svakodnevnom poslovanju, koja su se usporedno odvijala u pet obližnjih dvorana i u samom hotelu Kvarner, koji je bio središte događanja.

Skup je otvorio potpredsjednik Vlade Goran Granić, koji je tom prigodom istaknuo važnost i neizbježnost primjene novih tehnologija u svakodnevnom životu i radu. Direktor Microsofta Hrvatska Goran Radman istaknuo je prije svega kako su se informatičari još prije godinu dana s pravom žalili da ih vlasti ne zapažaju, te kako nemaju sluha za informatiku, no kako već ovaj skup jasno pokazuje kako to više nije tako. Na otvaranju su govorili ugledni menedžeri Matti Virtanen, potpredsjednik Compaq Computer Corporation BDG, kao i Darko Marinac, predsjednik uprave Podravke, koji je iznio glavne strateške odrednice u primjeni informatičkih tehnologija u sklopu njegove tvrtke, koja je jedan od najvećih poslovnih sustava u Hrvatskoj. Svakako valja spomenuti i izlaganje dr. Mladena Mauhera, predstojnika Vladina Ureda za internetizaciju, koji je sustavno iznio vrlo ambiciozne planove o uvođenju novih informatičkih tehnologija u svakodnevni rad Vlade, i državne uprave općenito.

Pored političke potpore, koja redovito ostaje na riječima, vrlo konkretnu financijsku potporu konferenciji dale su najuglednije tvrtke iz segmenta tehnološkog sektora koje posluju u Hrvatskoj. Generalni sponzor konferencije bila je tvrtka Compaq, glavni pokrovitelj HThinet, koji je osigurao potrebne veze s Internetom. Ostali veliki sponzori bili su ugledne informatičke tvrtke Cisco Systems, ECS, Recro i Span. Medijsko pokroviteljstvo preuzeo je »Večernji list«.

Bez obzira na nedvojbenu potporu političkih i poslovnih struktura WinDays 2001. bila je ponajprije tehnološka konferencija namijenjena informatičarima, pri čemu su sva predavanja klasificirana po kompleksnosti, što je bilo vrlo jasno naznačeno u programu predavanja, tako da su sudionici lako mogli odabrati predavanja koja najbolje odgovaraju njihovoj razini znanja i iskustva. Najatraktivnija predavanja bila su u dijelu Kristalne dvorane hotela Kvarner, dok je u drugom dijelu postavljena cjelovita računalna mreža povezana brzom vezom s Internet — Communications Network, koja se sastojala od pedeset računala, na raspolaganju sudionicima sve vrijeme konferencije. Svaki sudionik mogao se prijaviti na mrežu pomoću svog identifikacijskog broja. Pored uobičajene stalne veze s Internetom i uporabe uobičajenih usluga kao što je pregledavanje internetskih stranica, elektronske pošte i sl. sudionici su mogli pristupati posebnim internetskim stranicama konferencije WinDays 2001, na kojima su mogli naći gotovo sve relevantne informacije vezane uz konferenciju, počevši od dodatnih informacija o predavanjima, sve do korisnih informacija vezanih uz smještaj i boravak u Opatiji. Svakako valja istaknuti i posebne pogodnosti za predavače, pri čemu je primjerice svaki predavač nakon prijave na mrežu putem svog identifikacijskog broja dobio raspored svojih predavanja za taj dan. Mrežu koja je funkcionirala besprijekorno u svega su nekoliko dana postavili Zvonimir Mavretić i Branimir Grilec iz tvrtke ECS.

Teme predavanja, kao što se moglo i očekivati, obuhvatile su sve najvažnije Microsoftove proizvode koji se često koriste u svakodnevnoj praksi kao što su Windows 2000 serija operacijskih sustava, Exchange Server 2000, SharePoint Portal Server 2001, SQL Server 2000, no svakako valja posebno istaknuti predavanja najnaprednijim proizvodima kako što je Windows 2000 Datacenter sustav, koji je namijenjen velikim korisnicima i sl.

Za one najzahtjevnije sudionike organizirane su radionice na kojima su prezentirane vrlo praktične mogućnosti nekih Microsoftovih tehnoloških rješenja, među kojima posebno valja istaknuti radionicu o mobilnom računalstvu zasnovanom na Windows CE operacijskom sustavu, te radionice o Smart Card tehnologiji, BuyTicket.NET, SQL Server 2000, IP sigurnosti, i svakako DataWarehouse. Interes za radionice nadmašio je očekivanja organizatora.

Slijedeći svjetsku praksu organizatori su se pobrinuli za iznimno bogat zabavni program u večernjim satima po završetku predavanja. Sustavno su bili zastupljeni praktično svi oblici zabave od povlačenja užeta, raznih automata za igru, do računalnih igara.

Na kraju se može samo još jednom ustvrditi da je konferencija WinDays 2001. bila apsolutno uspješna, odnosno da je opravdala sva očekivanja, što će nedvojbeno rezultirati još većim brojem sudionika sljedeće godine. Komentirati razinu stručnosti i kvalitetu predavanja iz pozicije predavača svakako se može činiti dvojbenim, no u brojnim kontaktima s kolegama koji su sudjelovali na konferenciji definitivno se iskristalizirala ocjena da je nađena dobra mjera u razini kompleksnosti tema predavanja, tako da su gotovo svi mogli biti zadovoljni. Valja tek vjerovati i nadati se da je ova konferencija ujedno i nagovještaj novih vremena i pozitivnih pomaka u hrvatskoj informatici općenito.

Slaven Batnožić

Vijenac 186

186 - 19. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak