Vijenac 186

Književnost

Književna kritika

Griješim, dakle, kreiram

Scott Adams, Dilbertovo načelo, preveo Damir Biličić, Algoritam, Zagreb, 2000.

Književna kritika

Griješim, dakle, kreiram

Scott Adams, Dilbertovo načelo, preveo Damir Biličić, Algoritam, Zagreb, 2000.

Dilbertovo načelo je knjiga o nesposobnim šefovima, dugim dosadnim sastancima, nerazumljivim hirovima uprave i ostalim boljeticama s posla iz perspektive pametna službenika, kako navodi sam autor u podnaslovu.

Međutim, to je također i iznenađujuće duhovita knjga.

Oni koji su se već susreli s imenom Scotta Adamsa očekivat će od ove knjige još jedan strip o Adamsovom junaku Dilbertu. Oni koji još nisu stupili u menedžmentske vode, vjerojatno će se htjeti upoznati s likom koji je Adams stvorio na temelju svog radnog iskustva. Zapazivši kako većina njegovih kolega ima tijelo najsličnije obliku krumpira, Adams ih je počeo skicirati tijekom dugotrajnih dosadnih sastanaka i tako su se svi oni stopili u Dilberta. No, Dilbertovo načelo nije samo strip. To je knjiga s porukom toliko jednostavnom da ju je istodobno teško razumjeti. Ipak, kad razmotrimo činjenicu da tvrtke s učinkovitim zaposlenicima i dobrim proizvodima uistinu uspijevaju, nije teško ispod Adamsova odličnog humora i britke ironije otkriti jednostavnost života.

Majstor metafore

Dilbertovo načelo napisao je čovjek koji prima dvjesto e-mail poruka dnevno, i to od zaposlenika širom zemlje. Velik broj tih poruka uvršten je u knjigu, kao dokaz apsurdnosti politike i odluka menedžmenta. Čitajući Dilbertovo načelo svaki će zaposlenik poželjeti da su te poruke plod bujne mašte pisca. Ipak, svaki od njih koji je ikad radio u korporacijskoj spilji svjestan je toga da je svaka poruka itekako ili barem približno istinita.

Scott Adams majstor je metafore. To je činjenica koja slijedi iz jezgrovita izražavanja crtača stripova, ali i iz našeg čitateljskog iskustva. Nužno je da, čitajući knjigu, s vremena na vrijeme zastanete kako biste uživali u savršenom odjeku metafore.

Svaka besmislica u okruženju poslovnog svijeta ističe se poput mrtve opatice u nanosu snijega, prva je u tom začuđujuće dobru nizu. Knjiga se nastavlja brojnim zanimljivim temama kao što su Velike laži poslovnog upravljanja, Odglumljeni rad, Kako sve može bit po vašemu, Psovanje: ključ ženskog uspjeha i još brojne druge. Gotovo svaka stranica sadrži relevantan strip o Dilbertu.

Pisac knjige proveo je život u radnom odjeljku, bilo kao službenik na šalteru, programer, financijski analitičar, voditelj proizvodnje ili aplikacijski inženjer. Stoga mu je dobro poznat uzrok neučinkovitosti zaposlenika.

Scott Adams otišao je u Dilbertovu načelu za jedan cinični korak dalje od Peterova načela, koje je već odavno jasno potvrdilo činjenicu da ljudi u poslu napreduju do razine svoje nesposobnosti.

Dilbertovo načelo dokazuje da se najneučinkovitiji i najnesposobniji zaposlenici obvezno delegiraju u — menedžment. Teorija tvrdi da će tako napraviti najmanje štete u proizvodnom procesu. Za onoga tko ne vjeruje u to, dovoljno je da baci pogled na priložene e-mail poruke.

Prepustite se smijehu!

Brojne tvrtke kupuju Adamsove knjige zajedno s autorovim seminarom, potaknuti idejama iz ove knjige, a one koje izruguje u ovoj knjizi pozvale su ga da se obrati njihovim zaposlenicima kao ključni govornik na sastancima i konferencijama. Što reći na to?

Adamsova je knjiga priručnik o tome kako preživjeti na radnom mjestu, počevši od Makijavelističkih metoda pa do Kako odrediti je li vaša tvrtka osuđena na propast. Cijela je knjiga prepuna anegdota, stripova i elektronske pošte koju su poslali povrijeđeni i razočarani zaposlenici. Osim toga, komično su prikazani sastanci, projekti, budžeti, savjetnici i radni timovi. Strategije zaposlenika kao što je odglumljeni rad te strategije menedžera kao što je odglumljena briga podjednako su izrugane.

Posljednje poglavlje je, naprotiv, ozbiljno. Tu Adams iznosi konceptualni model savršene tvrtke i svojevrstan recept o tome kako uspješno upravljati tvrtkom. Taj se savjet uglavnom odnosi na to da se zaposlenicima mora pružiti prilika da na radnom mjestu budu svježi, sretni i učinkoviti.

Slijedeći ove preporuke, svaka bi tvrtka zasigurno postala uspješna.

Ali, slijedeći i druge nebrojene teorije o menedžmentu, kojima vrvi moderno tržište, svaka bi tvrtka vjerojatno postigla nevjerojatan uspjeh. Koju slijediti i kako uspjeti pitanje je opstanka u modernom društvu.

Jedno je sigurno: ova knjiga nasmijat će svakog zaposlenika.

Scott Adams stvorio je duhoviti dokumentarac o uredskom životarenju te iznio ironičan pristup dosadašnjim metodama poslovnog upravljanja.

Hoće li vam pak nešto iz ove knjige poboljšati život, pitanje je na koje odgovor ne zna ni sam autor. Zato se jednostavno prepustite smijehu, koji na ljestvici menedžerskih mušica varira od zatomljena osmijeha do glasna i gorkag smijeha, a na radnom mjestu — dopustite sebi pogreške. I to je oblik kreativnosti.

Nives Mikelić

Vijenac 186

186 - 19. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak