Vijenac 186

Film

FILMSKA ČETVRT

Australci otvaraju Cannes

Otvaranje 54. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu (9 — 20. svibnja 2001) čijim će Ocjenjivačkim sudom predsjedati Liv Ullmann, bit će uistinu raskošno i tres français

FILMSKA ČETVRT

slika

Mumija prijeti Londonu

Premda se činilo da klasični horor Mumija redatelja Karla Freunda iz 1932. s Borisom Karloffom u glavnoj ulozi teško može dobiti uspješnu suvremenu preradu, jednako naslovljen spektakl u režiji Stephena Sommersa prije dvije godine postao je veliki svjetski hit, kojem su, sasvim razumljivo, producenti žurno pridružili nastavak. Od 4. svibnja u američkim i kanadskim kinima započinje distribucija filma The Mummy Returns, koji je okupio istovjetnu ekipu kao i prethodnik. Promijenjeni su samo mjesto i vrijeme radnje — umjesto Egipta sredinom dvadesetih dočaran je London iz 1935. Pod Sommersovom redateljskom i scenarističkom palicom ponovno glume Brendan Fraser i Rachel Weisz u ulogama supružnika Ricka i Evelyn O'Connell, čiju obiteljsku sreću i život uz devetogodišnjega sina prekida dolazak mumificiranih ostataka svećenika Imhotepa (Arnold Vosloo) i princeze Anck-Su-Namun (Patricia Velazquez) u kraljevski muzej. Kao i prije deset godina odvažnom Ricku ne preostaje ništa drugo nego da im stane na put kako bi spasio svijet od staroegipatskog prokletstva... Cijena spašavanja? Sto milijuna dolara!

slika

Australci otvaraju Cannes

(http://www.festival-cannes.fr/) Otvaranje 54. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu (9 — 20. svibnja 2001) čijim će Ocjenjivačkim sudom predsjedati Liv Ullmann, bit će uistinu raskošno i tres français, iako su prvi film u festivalskoj konkurenciji snimili većinom australski umjetnici, i to uz pomoć američkih financijaša iz Foxa. Mjuzikl Moulin Rouge povijesna je priča s kraja 19. stoljeća o ljudima čije je sudbine isprepleo glasoviti noćni klub, jedan od simbola Pariza. U režiji Australca Baza Luhrmanna (Zabranjeni koraci, Romeo i Julija) središnji ljubavni par glume Nicole Kidman kao starleta Satine i Ewan McGregor kao pisac Christian, dok najpoznatijeg kroničara zbivanja u neobuzdanom Moulin Rougeu, slikara Henrija de Toulouse-Lautreca, interpretira Kolumbijac John Leguziamo. Konačno, jedna je od epizodnih uloga pripala i australskoj pjevačici Kylie Minogue. Film je najvećim dijelom snimljen u Sydneyju.

slika

Čudovište ipak u Puli?

Dobitnik Velike zlatne arene za režiju na Pulskom filmskom festivalu 1997. za film Mondo Bobo Goran Rušinović naišao je na neočekivane probleme pri realizaciji svog novog filma Svjetsko čudovište, najavljena za lipanjsko izdanje ovogodišnje Pule. Naime, Rušinovića je napustio dio privatnih pokrovitelja, pa je za dovršenje filma, čije je snimanje započelo na zagrebačkim lokacijama krajem ožujka i nastavljeno poslije kraće stanke, potreban dodatni novac iz proračuna Ministarstva kulture. No, ekipa je i dalje optimistična i ne sumnja da će se crno-bijela drama smještena u vrijeme prije Drugog svjetskog rata ipak pojaviti u Puli.

slika

Knjiga

Kathleen Tracy, Angelina Jolie (http://www.amazon.com/) Tako mlada, a već ima svoju biografiju. Trenutačno najzanimljivija američka glumica mlađe generacije, Angelina Jolie (26), takvu pozornost posve zaslužuje. Stoga ne čudi da je prošlogodišnja dobitnica Oscara za epizodnu ulogu u filmu Prekinuta mladost nadahnula publicistkinju Kathleen Tracy na glumičinu ilustriranu biografiju, koja punih mjesec dana ne silazi s vrhova najčitanijih naslova u Sjedinjenim Državama. Istodobno, svjetsku je premijeru u Francuskoj (18. travnja) doživio i triler s elementima fantastike Original Sin redatelja Michaela Christofera u kojem Angelina Jolie glumi uz Antonija Banderasa.

slika

Časopis

»1stHOLD« ima stila (http://www/1stHOLD.com/) Losanđeleski je tromjesečnik »1stHOLD« jedinstveni magazin specijaliziran za filmsku i televizijsku šminku, frizure i kostimografiju ili, općenito rečeno, za scenski styling. U svakom se broju detaljno analiziraju tehnike, trendovi i događaji vezani uz struku, a osobita se pozornost posvećuje eminentnim imenima s tog područja umjetnosti.

slika

DVD

Spartacus — Criterion Collection (http://www.amazon.com/) Od 24. travnja moguće je nabaviti posebno DVD-izdanje povijesnoga spektakla Spartak (1960) redatelja Stanleyja Kubricka, ovjenčana četirima Oscarima i redovito uvrštavana među najbolje filmove svih vremena. Za cijenu od 34,96 dolara dobit ćete dva diska koji uz rastaurirani film sadrže i komentare glavnih glumaca (Kirk Douglas, Peter Ustinov, Jean Simmons), tumačenje scene po scenu scenarista Daltona Trumboa te niz alternativnih kadrova i rješenja tada trideset jednogodišnjega Kubricka.

slika

Internet

»Urban Cinefile« četvrtkom (http://urbancinefile.com.au/) Vodeći australski filmski on-zine »Urban Cinefile«, nagrađen 1998. kao najbolji site za umjetnost i zabavu u Australiji, djelo je urednika Andrewa L. Urbana, po kojem i nosi ime. Svaki tjedan posjetitelji mogu uživati u bogatu sadržaju, od recenzija preko foršpana do pretpremijera.

Boško Picula

Vijenac 186

186 - 19. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak