Vijenac 185

Književnost

Književni globus

Zaustavljen izvoz pisama George Eliot

Štovateljima spisateljice George Eliot dana su dva mjeseca da pokušaju skupiti 18.000 funti potrebnih da bi se njezina pisma zadržala u Britaniji

KNJIŽEVNI GLOBUS

slika

Kerouacov rukopis na aukciji

SAD Aukcijska kuća Christie's najavila je prodaju svitka papira dugačka 36 metara, na kojemu je Jack Kerouac ispisao roman On the Road, koji je postao biblijom beat generacije. Kerouac se rukopisu posvetio 2. travnja 1951. godine, a završio ga već 22. travnja... Nevezano autobiografski roman opisuje pustolovine skupine mladih koji putuju Amerikom i eksperimentiraju s jazzom, drogama i seksom. Roman je pronašao izdavača tek šest godina kasnije, i to nakon što ga je Kerouac prepisao na konvencionalnijem formatu. Prodan je u tri milijuna primjeraka i preveden na 25 jezika.

slika

Zaustavljen izvoz pisama George Eliot

Velika Britanija Štovateljima spisateljice George Eliot dana su dva mjeseca da pokušaju skupiti 18.000 funti potrebnih da bi se njezina pisma zadržala u Britaniji. Ministarstvo kulture uvelo je privremenu zabranu iznošenja pisama iz zemlje, a ako se pojave ozbiljni kupci, zabrana će biti produžena. Ukupno 26 pisama pokriva razdoblje od 1867. do 1879. godine, kad je George Eliot završavala svoje remek-djelo Middlemarch. Gotovo sva su upućena Jane Senior, prijateljici iz pokreta za socijalnu reformu i jednoj od prvih žena koja je dobila položaj u vladi. Aukcijska kuća Sotheby's prodala ih je u prosincu neimenovanom kupcu u inozemstvu.

Završen sajam knjiga u Leipzigu

Njemačka Dodjeljivanjem književne nagrade za međueuropsko razumijevanje završen je sajam knjiga u Leipzigu. Nagrada vrijedna 20.000 maraka dodijeljena je talijanskom piscu i germanistu Claudiju Magrisu. Sajam je ukupno u četiri dana posjetilo rekordnih 65.000 gostiju. Ukupno 1937 izdavača iz 27 zemalja predstavilo je svoja nova izdanja. Veliki porast broja posjetitelja uprava sajma objašnjava jačanjem predstavljanja malih izdavača, kao i rastom segmenta audioknjiga. Na sajmu su dodijeljene i nagrade za najljepšu knjigu, za male izdavače i za najbolju audioknjigu.

slika

Nobelovac Cela optužen za plagijat

Španjolska Sud u Barceloni prihvatio je tužbu za plagijat protiv romanopisca Camila Joséa Cele, dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Španjolska spisateljica Carmen Formoso Lápido tvrdi da se na njezinu romanu koji je napisala početkom devedesetih zasniva Celina knjiga La cruz de San Andrés, koja je 1994. dobila uglednu nagradu Planeta, koju daje izdavačka kuća istog imena. Godine kad je nagrađen Cela natjecala se i knjiga Carmen Formoso Carmen, Carmela, Carmina. Autor i izdavač odbili su komentirati tužbu.

Susan Sontag dobila nagradu Jeruzalema

Izrael Američka spisateljica Susan Sontag u svibnju će dobiti nagradu Jeruzalema, najvažniju izraelsku kulturnu nagradu koja se dodjeljuje na jeruzalemskom sajmu knjiga. Autorica rođena u New Yorku dobit će nagradu za životno djelo. Žiri sajma knjiga, u kojemu je i Shimon Peres, nagradu Susan Sontag objasnio je njezinim »intelektualnim i literarnim postignućima i borbom za slobodu mišljenja i slobodu pojedinca«.

Umro mađarski autor Gyula Obersovszky

Mađarska Gyula Obersovszky, pjesnik, novinar i borac protiv sovjetske vlasti, umro je u 74. godini u Budimpešti. Za vrijeme mađarske pobune 1956. osnovao je list »Igazsag«, a kad je pobuna ugušena, organizirao je demonstracije protiv Crvene armije. Uhićen je i osuđen na smrt, ali je nakon intervencije zapadnih intelektualaca, među njima i Bertranda Russella, pomilovan i poslan u zatvor. Amnestiran je 1963. godine, ali je smio objavljivati tek 1989. godine. Autor je brojnih knjiga poezije, proze i drama.

Iva Krtalić-Muiesan

Vijenac 185

185 - 5. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak