Vijenac 185

Časopisi

Ljubica Anđelković

Pozitivan pomak

»Pozivnica«, gl. ur. Tomislav Kuzmanović, br. 5, Zagreb, veljača 2001.

Pozitivan pomak

»Pozivnica«, gl. ur. Tomislav Kuzmanović, br. 5, Zagreb, veljača 2001.

Novi broj »Pozivnice« bilježi stanovite pozitivne pomake u odnosu na prethodni, što se ponajprije očituje u promijenjenu, logičnijem poretku nekih rubrika, smanjenu broju kolumni te kvalitativnoj ujednačenosti većine tekstova.

Nekoliko tematskih blokova izdvaja se od uobičajenih rubrika. Tako je na primjer projekt Moja privatna Evropa, multimedijalna radionica održana u Beogradu u prosincu prošle godine, povod za nekoliko tekstova, intervjua i prikaza manje ili više izravno povezanih s tim projektom. Također, temu postmodernoga doba i načina njegova manifestiranja autori će razmatrati u tekstovima čija se problematika proteže od pitanja o našoj inficiranosti pop-kulturom, o utopiji kao još privlačnu konceptu, prikaza pisca Willa Selfa, do zanimljiva razmatranja o pojmu hiperteksta i projektima njegova kreiranja putem Interneta.

Politički dio, uz osvrt na aktualne događaje i inventuru proteklog razdoblja od promjene na vlasti, nudi tri intervjua s predstavnicima Foruma mladih SDP-a, Mladih ASH-a i Mladih socijalista koji iznose svoje viđenje političke situacije u našoj zemlji. U zanimljivije dijelove broja ubrajaju se i intervju s dekanom zagrebačke ADU Vjeranom Zuppom te anketa o repertoarnoj politici hrvatskih kazališta na koju odgovaraju osobe na različite načine vezane uz kazalište, koje se uglavnom slažu u tvrdnji da takvo što zapravo i ne postoji.

Glazbena rubrika, s intervjuima i pokojom recenzijom, zadovoljavajuće je kvalitete, no filmskoj osim malo više prostora unutar časopisa nedostaju i prikazi recentne produkcije. Dio rezerviran za poeziju i prozu, osim rijetkih iznimaka, nudi tekstove ne baš osobite kvalitete, što također vrijedi za posljednje stranice časopisa ispunjene humorističkim prilozima i stripovima.

Ljubica Anđelković

Vijenac 185

185 - 5. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak