Vijenac 185

Glazba

GLAZBENI DOGAĐAJI

Počinje MBZ!

U četvrtak, 19. travnja, počinje 21. Muzički biennale Zagreb, međunarodni festival suvremene glazbe

GLAZBENI DOGAĐAJI

5: VD Lisinski, 19.30 Majstorski ciklus Hrvatske radiotelevizije i Koncertne direkcije Zagreb: Simfonijski orkestar HRT-a, dirigent Mladen Tarbuk, solistica na flauti Tamara Coha Mandić. Pored Ravelove suite Moja majka guska i Stravinskijeva Divertimenta iz baleta Poljubac vile na programu je praizvedba Tarbukova Koncerta za flautu i orkestar.

7: HNK Zagreb, 18.00 / VD Lisinski, 19.30 Zbor i orkestar HNK Zagreb, Akademski zbor Ivan Goran KovačićZagreb, dirigent Zoran Juranić, redatelj Nenad Turkalj. Aida, Giuseppe Verdi. Koncertna direkcija Zagreb u ciklusu Piano fortissimo priređuje nastup pijanista Eugena Indjića. Program: Chopin, Schumann, Stravinski.

9: MD Lisinski, 20.00 Sudionice 34. tribine mladih glazbenih umjetnika Darko Lukićsu hornistica Mirela Janić, pijanistica Tamara Jurkić-Sviben i violinistica Ida Cavaliere. Program: F. Lhotka, B. Bjelinski, R. Matz, M. Miletić i J. Brahms.

12: VD Lisinski, 19.30 Zagrebačka filharmonija priređuje Uskrsni koncert. Orkestrom ravna šef-dirigent Frank Shipway, a pjeva tenor Tim Tobin. Na programu su ulomci iz opere Parsifal Richarda Wagnera.

18: VD Lisinski, 20.00 Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske i Orkestar Slovenske vojske priređuju zajednički koncert. Dirigenti su Tomislav Fačini i Milivoj Šurbek, a kao solisti nastupaju pijanistica Lana Genc i violončelistica Eva Julija Rečnik. Na programu su djela Glinke, Šostakoviča, Hačaturjana, Bernsteina, Gulde, Bennetta, Marka i Privšeka, a koncert donosi i praizvedbu Koncertnog ronda za glasovir i puhački orkestar Željka Brkanovića.

Počinje MBZ!

U četvrtak, 19. travnja, počinje 21. Muzički biennale Zagreb, međunarodni festival suvremene glazbe. Iako je taj dan označen kao The Day Before/Dan prije (svečano otvorenje festivala održat će se 20. travnja izvedbom opere Marko Polo ovogodišnjeg oskarovca Tana Duna), 19. neće biti tek puko »festivalsko zagrijavanje«.

Dan započinje u 13.00, kada će Dalibor Martinis u tornju Crkve sv. Marka, smještenu između Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, izvesti performans Emisija vijesti (performans iz binarne serije). Autor će udaranjem po jednom ili drugom crkvenom zvonu, čiji će zvukovi odzvanjati gradom Zagrebom, ispisivati binarni kôd u kojem se skriva tekst vijesti u jedan toga dana.

U 17.00 u Muzeju Mimara članovi tajvanskog ansambla China Found Music Workshop održat će radionicu naslovljenu Tradicijska glazba Kine i Tajvana. Tom će prigodom biti predstavljeno više tradicijskih kineskih glazbala, a ansambl će izvesti izbor iz vlastitog tradicijskog naslijeđa. U 18.30 isti sastav u istome prostoru nastupa s djelima suvremenih (većinom) tajvanskih autora, skladanim za (većinom) tradicijska kineska glazbala.

Termin u 20.00 rezerviran je za nastup Tamare Obrovac i članove njezina Transhistria Ensemblea. Koncert se održava u Dramskom kazalištu Gavella, a Transhistri će predstaviti materijal s novoga albuma koji negdje u bijenalsko vrijeme izlazi pod etiketom diskografske kuće Cantus d.o.o.

Dan će završiti u 22.00 u Tvornici, gdje članovi Metal Gurua, umjetničke frakcije Labin Art Expressa, izvode performans HERO in XXI — Začeće/Conception. Posrijedi je dugoročni projekt udruge začet 1994. serijom performansa On the Road (Labin-Ljubljana-Graz-Stuttgart-Amsterdam). Prva faza projekta Signal završena je na EXPO-u 1998. u Lisabonu. Sljedeća faza projekta bila je Predigra/Forplay, realizirana srpnja 1999. u galeriji Magazin 4 u Bregenzu, a od 8. listopada 1999. do 9. siječnja 2000. cjelokupni je projekt, uključujući video i fotografsku dokumentaciju iz Lisabona i Bregenza te kratki film o L.A.E.-u Sretno, predstavljen u bečkoj Kunsthalle. Začeće (Conception) sljedeća je faza projekta u sklopu koje će, uz performans na MBZ-u, biti postavljena laserska instalacija oko Istre na prijelazu sa stare 2001. u novu 2002. godinu. »Ova dva događaja označit će Začeće L.A.E. djeteta, odnosno stvaranje kolektivne i zajedničke 'svjetske' svijesti o HEROJU 21. STOLJEĆA, djetetu-bogu-umjetniku koje će biti rođeno 2002. kada će se Metal Guru vratiti u podzemlje Istre, u Podzemni grad Istra.«

Sljedeći broj »Vijenca« donijet će detaljan pregled bijenalskih događaja, a za one znatiželjnije internetske adrese na kojima mogu dobiti informacije o MBZ-u su http://www.hds.hr/ ili http://www.cantus.hr/

Priredio Borko Špoljarić

Vijenac 185

185 - 5. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak