Vijenac 185

Film

DVD

Obitelj Soprano (The Sopranos)

Kultna televizijska serija o mafijaškom bossu Tonyju Sopranu, njegovoj obitelji i suradnicima — koju HTV redovito prikazuje — sada je dostupna i na DVD-u

DVD

slika

Trilogija Shaft

Prvi film iz trilogije snimljen prije točno tri desetljeća jednostavno naslovljen Shaft stvorio je prvog — i može se reći i posljednjeg — opće popularnoga holivudskog tamnoputog detektiva čiji su filmovi po mnogočemu predstavljali definiciju blaxplotation-žanra koji je tijekom sedamdesetih bio vrlo popularan ogranak akcijskoga B filma. Film je postao veliki hit baš kao i slavna glazbena tema Isaaca Hayesa, a Richard Roundtree kao Shaft i sam je postao velika zvijezda. Komercijalni uspjeh iznjedrio je i dva nastavka, Shaftov veliki podvig (Shaft's Big Score), koji je kao i original potpisao Gordon Parks, i Shaft u Africi (Shaft in Africa) u režiji Johna Guillermina. Prvi je zahvaljujući bogatijoj produkciji raskošniji i akcijski atraktivniji, a Shaft je u njemu postao superdetektiv, dok je u drugom — čija se radnja odvija između New Yorka, Afrike i Pariza — Shaft pretvoren u tamnoputi pandan Jamesu Bondu. Zrelijim filmofilima bit će zgodno vidjeti mladu Nedu Arnerić koja u trećem dijelu trilogije glumi finu priležnicu koja sa Shaftom završava u krevetu u —za sedamdesete — uobičajeno slobodnu prikazu golotinje.

Slika je na sva tri diska digitalno vrlo dobro restaurirana — drugi i treći dio trilogije nude nešto bolju kvalitetu, što je rezultat bolje produkcije i većeg budžeta — a sva tri diska nude mogućnost gledanja u widescreenu (Shaft u 1,85:1 formatu, a nastavci u 2,35:1) ili televizijskom formatu (4:3). Zvučni je zapis u sva tri filma mono, što je uvijek šteta kada je riječ o akcijskom žanru s obzirom na potencijalne surround-efekte. Što se dodataka tiče, Warner se tu baš nije iskazao jer samo prvi disk nudi tek nešto malo bogatiji sadržaj. Na njemu se nalazi desetminutni dokumentarac o snimanju s izjavama redatelja, glavnog glumca i autora glazbe te kinoforšpan dok druga dva diska s filmovima Shaftov veliki podvig i Shaft u Africi nude na žalost tek originalne kinoforšpane.

slika

Tigar traži obitelj (The Tigger Movie)

Disneyjev animirani film za najmlađi uzrast Tigar traži obitelj nadahnut je pričama iz popularne dječje literature u kojoj je glavni lik simpatični medvjedić Winnie the Pooh. Kao što je iz naslova vidljivo, ovdje je glavni junak veseli Tigar, a film je poučna basna o vrijednostima obitelji i prijateljstva. Iako nema vizualno bogatstvo modernih Disneyjevih crtića, to ni najmanje ne umanjuje njegovu zabavnu i pedagošku dimenziju. Slika u widescreenu (1,85:1) i zvuk u 5,1 miksu odlični su, a DVD izdanje prilagođeno je najmlađoj publici. Među dodacima nalaze se dvije kviz-igrice — jedna od njih nudi i skriveni crtić Ružno pače odgovorite li točno na sva pitanja — zatim igra slaganja obiteljskog stabla, interaktivno čitanje priče Tigar traži obitelj i teaser za Disneyjev igrani film 102 Dalmatinca. Prije samog filma možete pogledati i najave za DVD i videoizdanja Disneyjevih crtića Tarzan, Fantazija 2000, Mala sirena 2, Dama i skitnica 2 te Priča o igračkama 2.

slika

Obitelj Soprano (The Sopranos)

Kultna televizijska serija o mafijaškom bossu Tonyju Sopranu, njegovoj obitelji i suradnicima — koju HTV redovito prikazuje — sada je dostupna i na DVD-u, a paket od šest diskova sadrži prvih dvanaest epizoda. Sjajno napisana, režirana i odglumljena serija vrvi savršeno zabavnim, ekscentričnim i duhovitim detaljima i riječ je o pravom televizijskom dragulju koji nadmašuje većinu holivudskih filmskih uradaka. Izvrsna je slika u televizijskom formatu, dok je zvučni zapis Dolby Surround. Uz dvije epizode svaki disk nudi televizijske foršpane, kraće priloge s intervjuima autora i glumaca te prizore sa snimanja serije.

Stjepan Hundić

Vijenac 185

185 - 5. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak