Vijenac 185

Književnost

Festival književnosti u Kölnu

Nogometaši znaju pisati

Pod sloganom Književnost je pop(ularna) završen je prvi međunarodni festival književnosti Lit. cologne — Das erste Mal u Kölnu, koji je s trideset tisuća prodanih ulaznica premašio sva očekivanja organizatora

Festival književnosti u Kölnu

Nogometaši znaju pisati

Pod sloganom Književnost je pop(ularna) završen je prvi međunarodni festival književnosti Lit. cologne — Das erste Mal u Kölnu, koji je s trideset tisuća prodanih ulaznica premašio sva očekivanja organizatora

Slogan festivala (koji je ponudio preko šezdeset priredbi) ujedno izražava i najvažniji prvi korak što ga je festival učinio u istraživanju novih mogućnosti predstavljanja književnosti, odnosno udaljavanju književnosti i autora iz rutine čitanja pred publikom i premještanja u nove kontekste. Tako su autori čitali na hipodromu, u muzeju azijske umjetnosti, u kölnskoj katedrali, a krimiće, dakako, u policijskoj centrali.

Festival je otvoren u Filharmoniji u Kölnu gala priredbom s glumcima, glazbenicima, književnicima i kabaretistima, a iste večeri, na Tri generacije njemačke književnosti, svoju su prozu čitali Robert Gernhardt (1937), Max Goldt (1958) i Benjamin von Stuckrad-Barre (1975). Čitatelji naučeni na književne bisere Gernhardta i Goldta došli su na svoje, a, premda to vjerojatno nije bila namjera organizatora, Stuckrad-Barre je u full-contactu s dvojicom sjajnih pisaca mogao nažalost samo pokazati bljedilo vlastite proze.

Krimi elita

Među brojnim stranim gostima festivala bili su mladi ruski autor Andrej Kurkov, Španjolka Rosa Montero, Jostein Gaardner, australska novinarka Lily Brett koja se predstavila čitanjem, zajedno s mužem slikarom Davidom Rankinom, i mnogi drugi. Jedna od zanimljivijih gošći bila je Nikaragvanka Gioconda Belli, koja je pred prepunom dvoranom predstavila novi roman Obrana sreće, u kojemu opisuje svoj pustolovan život kao autorica erotske lirike, revolucionarka u sandinističkom pokretu, ljubavnica brojnih muškaraca i majka četvoro djece. U četverosatnoj Dugoj noći krimića, uz filmsku glazbu izvatke iz svojih romana čitala je međunarodna krimi-elita: Manuel Vázquez Montalbán, Val McDermid, Valerie Wilson Wesley, Ake Edwardson, Vet Heinichen, Carlo Lucarelli (»šef najgoreg post-punk banda u cijeloj regiji Emilia-Romagna«) i Philip Kerr.

Autor bestselera Vázquez Montalbán, za kojega bi jednostavnije bilo reći u kojem se žanru nije uspješno okušao, trenutno u inozemstvu najpoznatiji po krimićima o Pepeu Carvalhu, detektivu i najvećem gurmanu španjolske književnosti, također se dao nagovoriti na nesvakidašnje predstavljanje svoje proze. Pod motom Nemoralni recepti, Montalbán je za birane goste kuhao katalonske specijalitete i otkrivao im afrodizijačke tajne poput one kako »paniranim cvjetovima tikvica osvojiti crvenokosu ljepoticu«.

Predstavljeno je i nekoliko mladih njemačkih autora, među njima Leander Scholz, koji je iz priče o Andreasu Baaderu i Gudrun Ensslin, osnivačima RAF-a, uspio napisati ljubavni roman, te Jakob Arjouni i Feridun Zaimoglu, iz generacije koja se konačno počinje baviti tematikom useljenika u Njemačkoj.

Veliko je zanimanje izazvala priredba Bog je okrugao, gdje je otkriveno da nogometaši znaju pisati. Na čitanju u prostorijama kluba 1. F. C. Köln, igrači Schalkea Yves Eigenrauch i Hansa Rostocka Christian Brand čitali su vlastite kolumne, a pokrajinski ministar kulture i sporta Michael Vesper čitao je izvatke iz autobiografije Franza Beckenbauera, u kojima je pronašao čak i nenamjernu komiku (»Seksualna revolucija doživjela je svoj klimaks«).

Intelektualci vole nogomet

Najveća atrakcija festivala bio je nastup još jednoga pisca koji je oslobodio čitavu generaciju muškaraca, pokazavši u Fever Pitchu da se intelektualci ne moraju sramiti jer vole nogomet, Nicka Hornbyja, koji je predstavio zbirku Speaking With the Angel, čiji je urednik. Od svakoga prodana primjerka knjige jedna funta ide školi Tree House za djecu koja boluju od autizma, kao i Hornbyjev sin Danny. Ono što Hornby nije pretpostavljao kad je prijatelje i prijatelje prijatelja molio da se uključe u ovu dobrotvornu akciju bilo je da će knjigom napraviti reprezentativnu zbirku trenutno najzanimljivijih britanskih mladih pisaca. Osim Hornbyja, ovdje su i imena poput Roddyja Doylea, Zadie Smith, Davea Eggersa, Irvinea Welsha, Melisse Bank, pa i glumca Colina Firtha, kojemu je ovo prvo objavljivanje, a na čije je ohrabrivanje Hornby potrošio »75 posto ukupnog vremena potrošenog na izdavanje knjige«. Posebna atrakcija festivala bio je Ruski disko nakon Hornbyjeva čitanja, gdje su ruski pisac Vladimir Kaminer i Hornby puštali svoje omiljene ploče (Prince, James Brown, Jackson Five, Betty Wright i Velvelettes je top lista autora High Fidelityja).

Festival je završen u kölnskoj katedrali, gdje su glumci u veličanstvenom ambijentu i akustici čitali izvatke iz Biblije, a ukupni su doživljaj pokvarile jedino ledene temperature.

Uglavnom, unatoč nekim organizacijskim slabostima i neujednačenosti programa, festival je postigao puni uspjeh i pet dana i pet noći grad bacio u književnu groznicu. Organizatori dakle najavljuju, a publika se može veseliti i sljedećoj godini, odnosno Lit. cologne — Das zweite Mal.

Iva Krtalić-Muiesan

Vijenac 185

185 - 5. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak