Vijenac 185

Časopisi

Katarina Marić

Mit i književnost

»Vrisak«, zbornik Književnoga kluba SC, glavni urednik Silvestar Vrljić, br. 8/9, ljeto/jesen 2000.

Mit i književnost

»Vrisak«, zbornik Književnoga kluba SC, glavni urednik Silvestar Vrljić, br. 8/9, ljeto/jesen 2000.

Iznimno zanimljiv i opsežan časopis zagrebačkoga Studentskog centra — »Vrisak« (što može asocirati i na recentnu Cravenovu horor-trilogiju — Scream, kao i čuvenu filmsku repliku Jarmuscheva Pod udarom zakona: »I scream, you scream, we all scream for (ice-cream)«; no i Munchov ekspresionistički Krik, Lorkinu elipsu krika koja »... ide od gore do gore...«), jednostavno pršti odličnim prilozima — od poezije Ivana Šamije, Dorte Jagić, Silvestra Vrljića i Maše Kolanović, preko proze Dorte Jagić, Zrinke Šamije, Karla Nikolića i Tihane Dasović, do dvije drame — Čarobni bregi Irene Krčelić i Debitanti Marija Kovača. U temi broja, Mit i književnost, dana su četiri iznimno zanimljiva teksta — Mit i Biblija Silvestra Vrljića, Demitologizacija koja je uzdrmala društvene norme Maše Kolanović, Uroci i magijska praksa Vlaste Paulić te naročito Dolje kraj rijeke Petre Mrduljaš, u kojem autorica vrlo vješto secira svijet bajki; dotičući se kroz njihov zajednički nazivnik i kolektivnoga nesvjesnog, temelja religije, alkemije i ženskog Sebstva, anime i animusa, mitema junakove ili junakinjine potrage, Zvijeri kao Drugosti Ljepotičine podsvijesti te obnavljanja Kralja Ribara u vječnoj potrazi za Gralom. Sve to garnira reprezentativnim umecima poezije dviju mračnih i posebnih junakinja — Bjork i P. J. Harvey.

Silvestar Vrljić, pak, u svom eseju razmatra prisutnost mita u Bibliji i njezinu protumitsku zaokupljenost na primjeru Prve glave Knjige Postanka; znalački promišljajući o mitu o postanku svijeta. Vrlo je zanimljiv i članak Maše Kolanović, u kojem prikazuje dramu američkoga pisca Terrencea McNallyja — Corpus Christi, koja je izazvala turbulentne prosvjede i demonstracije u Americi i Europi. Tu je i tematska raščlamba uroka i magijske prakse Vlaste Paulović, s doslovnim opisom postupka i riječi formula za skidanje uroka.

Časopis donosi i razgovor s Milivojem Solarom o nekim mitskim pitanjima te tri prijevoda — Legenda o Gralu Emme Jung i Marie-Louise van France, Mit o letenju kao umjetnost življenja Felixa Phillippea Ingolda te Projekt fantazmatske kritike Marie Janion; dok za kraj »Vrisak« ostavlja kritike: Tihana Fraculj obradila je predstavu John Smith, princeza od Walesa redatelja Dražena Ferenčine, a Juraj Krušlin Ispovijedi Gorana Sergeja Pristaša. O knjigama pak Igora Rajkija Katalog o božjim dostavljačima, Darka Desnice Antikvarijat te Josea Saramagoa Ogled o sljepoći promeditirali su Vlasta Paulić, Mario Kovač i Nataša Daničić.

Svježina, kvaliteta, a i kvantiteta odlike su zbornika, koji bi samo malo trebao poraditi na kakvoći priloženih fotografija te dizajnu.

Katarina Marić

Vijenac 185

185 - 5. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak