Vijenac 185

Margine

FASTFOOD

Izložba Andreasa Gurskog u New Yorku

Retrospektivna izložba njemačkog fotografa Andreasa Gurskog u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti potvrđuje ga kao dominantnog alfa fotografa današnjice

FASTFOOD

slika

Esej na Internetu o nasilju u američkim školama

Nije samo redovita pucnjava po američkim srednjim školama digla na noge tamošnju javnost. Nego i esej Tima Wisea, koji je na otrežnjujući način progovorio o nedavnim nemilim događajima. Postavljen na webu na adresi alternet.org njegov je članak odmah postao metom brojnih forvardiranja preko e-maila zbog svoje osobite kritičke intoniranosti. Pucnjava u školama i bjelačko skrivanje od istine naslov je teksta koji tvrdi da bijelci uporno zapostavljaju pitanje nasilja u vlastitoj zajednici praveći se da nasilje postoji samo u Harlemu ili nekim drugim crnačkim četvrtima. Svaki put kada se ubojstvo dogodi u pretežito bjelačkoj sredini mediji se odmah sjate s komentarima tipa: »Ovakve se stvari obično ne događaju u nas«. Iako se umorstva redovito događaju baš u tim sredinama. Premda je Wise bijelac, njegov su esej odmah zdušno prihvatili američki crni intelektualci s tvrdnjom da su na sličan način i oni o tome razmišljali. Samo su se bojali otvorena javnog izjašnjavanja o tome.

Tvrdo ukoričenje repera Eminema

Da rap izvođači danas žele biti shvaćeni ozbiljno, stiže potvrda iz književne izdavačke djelatnosti. Naime, najkontroverzniji hip-hop umjetnik današnjice Mashall Mathers, poznatiji pod pseudonimom Eminem, izdao je zbirku reperskih rima i popratio je atraktivnim fotografijama. Nakladnička kuća Regan Books napravila je izvrstan posao izbacujući na tržište sve poznatije, ali i manje poznate Eminemove tekstove. Knjiga je pravi bestseler i uz pojedine pjesme prilaže popratne Eminemove komentare o tome kako su i zašto nastale njegove ubojite rime. Sada će vjerni fanovi konačno saznati tko je pravi Slim Shady, iza kojega se Eminem tako rado skriva u svojim pjesmama. Te saznati je li doista njegova mati teški ovisnik o drogama, kao i to da li je njegova bivša supruga Kim samo teška gadura kojoj je umjesto materinstva na pameti samo masna odšteta za pretrpljenu duševnu bol u zajedničkom životu s Eminemom.

slika

Đoranje sličica na webu

»Vandalizam je nezakonit. Naš sajt ne preuzima nikakvu odgovornost za moguću zlouporabu postavljenih sličica.« Ovo se upozorenje može pročitati na sajtu stickernation.net koji podastire pregršt kulerski izdizajniranih sličica-naljepnica. Sajt je prije nekoliko mjeseci postavio zaluđenik naljepnicama Dom Murphy, koji je mogućnosti internetske mrežne grafike odlučio približiti senzibilitetu urbane ulične subkulture. Odsada će njegovom zaslugom đoranje prekrasno izdizajniranih naljepnica postati lagana operacija mišem. Logirajte se samo na http://www.stickernation.net i odande skinite sličice koje se u svom minimalističkom grafizmu kreću u rasponu od likova iz Manga crtića pa do tekstualnih slogana ili retrofuturističkih prizora robota. Đorajmo se!

slika

Izložba Andreasa Gurskog u New Yorku

Retrospektivna izložba njemačkog fotografa Andreasa Gurskog u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti potvrđuje ga kao dominantnog alfa fotografa današnjice. Nije to samo stoga što neke od njegovih slika premašuju cijenu od deset tisuća dolara nego i zbog posve izvorna pristupa fotografiji. Poznat je naime po tome što precizno, s distance i promišljeno, prikazuje prizore iz suvremenoga (tehnološki uokvirena) života kao da je tu riječ o nekom ljudskom mravinjaku snimajući ih s pozicija ironijske ili meditativne kulerske distance. Bilo da je u pitanju rave party ili prenapučeni prostor tokijske burze, objektiv Andreasa Gurskog uvijek bilježi šarolik svijet detalja u baroknom bogatstvu i supertehnološkoj izoštrenosti. Fotografski zanat ispekao je još kao klinac. Rođen je naime u poznatoj fotografskoj obitelji, a svoje je umjetničko školovanje potom nastavio na Kunstakademie u Düsseldorfu studirajući s takvim umjetničkim veličinama kao što su Anselm Kiefer i Sigmar Polke. Retrospektiva će biti otvorena sljedećih mjesec dana.

Rem Koolhaas izdaje bibliju novog urbanizma

Rem Koolhaas, arhitekt svjetskoga glasa, teoretičar urbanizma i jedan od supotpisnika kultne dizajnersko-arhitektonske knjige S, M, L, XL ponovno je zablistao s intrigantnim novim izdanjem. Njegova knjiga Mutations, koju ju je ovih dana izdala nakladnička kuća Actar Editorial pravi je atlas novog urbanizma. Koolhaas je u ovaj nakladnički projekt uključio još četiri autora (Stephana Boerija, Sanforda Kwintera, Nadiju Tazi i Hansa Ulricha Obrista), s kojima je u timskoj suradnji opisao najrazličitije transformacije svjetskih urbanih centara od Londona i New Yorka pa do Lagosa i Pekinga. Uz teoretsko oslanjanje na Foucaulta i Deleuzea Koolhaas priložio je fascinantno viđenje nigerijskog megalopolisa Lagosa koji se u gotovo znanstveno-fantastičnoj maniri opire svim zdravorazumskim zakonitostima normalnog urbanog razvoja. Knjiga se dotaknula i Balkana, točnije Kosova, koji autori razmatraju kao »pokusni urbani poligon za prvi ratni sukob internetskog doba«. U novomilenijskom dobu, koje je pred nama, knjiga Mutations Rema Koolhaasa poslužit će kao zasigurno pouzdan putokaz prema urbanoj budućnosti.

Predrag Madžarević

Vijenac 185

185 - 5. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak