Vijenac 185

Kazalište

TEATROSKOP

Atelier HNK

Praizvedba Držićem nagrađena komada Atelier Čede Price, koji mješavinom blage komedije i obiteljske drame predstavlja agramerske umjetničke krugove, nova je premijera zagrebačkoga HNK-a, najavljena za 6. travnja

TEATROSKOP

Atelier HNK

Praizvedba Držićem nagrađena komada Atelier Čede Price, koji mješavinom blage komedije i obiteljske drame predstavlja agramerske umjetničke krugove, nova je premijera zagrebačkoga HNK-a, najavljena za 6. travnja. Atelier redatelj Želimir Orešković shvaća kao propitivanje umjetnosti i njezine društvene odgovornosti, u kojem igraju Vanja Drach, Vanja Matujec, Ivana Boban, Zlatko Crnković, Branka Cvitković, Ivo Gregurević...

Muške sluškinje

U najavljenom drugom, boljem dijelu sezone GDK Gavella najavljuje i Sluškinje, dramu Jeana Geneta iz 1947. Uvijek zahtjevne Sluškinje i sve ono što im je osiguralo kultni status na Sceni Mamut postavlja Damir Zlatar Frey, koji se također pobrinuo za kostime, scenu i izbor glazbe. Iako je Freyeva početna ideja uključivala gole glumce, jer tri su nominalno ženske uloge originalno i namijenjene muškarcima, Rakan Rushaidat, Janko Rakoš i Enes Vejzović igraju ipak odjeveni — kao francuske sobarice. Sluškinje na Mamutu premijerno igraju 6, 7. i 9. travnja.

Marulićevi dani

... održat će se i ove godine u Splitu od 21. do 28. travnja. Izbornik predstava u konkurenciji ovogodišnjih Marulićevih dana Ozren Prohić odlučio se za sljedeće predstave: Krležino Kraljevo u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih redatelja Paola Magellija, Čitajte Kamova riječkoga HNK-a redateljice Katje Šimunić, Šovagovićevu Ciglu redateljice Nade Kokotović ostvarenu u Gradskom kazalištu njemačkog grada Konstanza, zatim komad Joška Božanića U sjeni Green Hilla koju je u Teatru Rugantino režirao Marin Carić i Kulturu u predgrađu Roberta Perišića, predstavu GDK Gavella.

U konkurenciji 11. Marulićevih dana naći će se i Iznajmljivanje vremena Tanje Radović, koje je režirala Morana Foretić u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, i Smojini Roko i Cicibela u režiji Zorana Mužića, produkcija SK Kerempuh. Tu je još i Epilog Teatar s Gavranovim komadom Sve o ženama u režiji Nine Kleflin, HNK Split sa Šovagovićevim Ptičicama u režiji Paola Magellija i Ocem Elvisa Bošnjaka i redateljice Nenni Delmestre.

Varaždinski HNK dolazi u Split s predstavom Ti si taj anđeo redateljsko-autorskog para Hana Veček — Miljenko Jergović, a osječki imenjak sa scenskim projektom Alaska Jack Saše Anočića.

Dan otvaranja, subotu 21. travnja, obilježit će dodjela nagrade Marin Držić, dok će se o istoj nagradi i njezinom značenju u hrvatskom dramskom i kazališnom stvaralaštvu razgovarati za okruglim stolom dan poslije. Dodjela nagrada Marul zatvorit će ovogodišnje Marulićeve dane u subotu 28. travnja u zgradi domaćina manifestacije, HNK Split. Članovi ocjenjivačke komisije koja će o toj nagradi odlučivati su Ivo Brešan, Ivica Boban, Zoja Odak, Zrinko Ogresta i Sandrine Fabbri, kazališna kritičarka iz Švicarske, i njihova će obveza biti, ove godine prvi put, iznositi stajališta za okruglim stolovima nakon predstava.

Igor Ružić

Vijenac 185

185 - 5. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak