Vijenac 185

Fotografija

U FOKUSU

Arhiv Fratelli Alinari

Firentinski arhiv Fratelli Alinari najveći je arhiv fotografije u Italiji

U FOKUSU

slika

Izložba suvremenih fotografa američkih crnaca

Izložba američkih fotografa afričkoga podrijetla otvorena je do kraja travnja u njujorškom muzeju Brooklyn Museum pod naslovom Comitted to the Image: Contemporary Black Photographers. To su autori koji su godinama koristili svoje kameru i sliku kao socijalni komentar te bili svjedoci velikih promjena. Motivi ovih autora često su prepuni političkih konotacija u motivima svakodnevnoga života crnaca. Kustose izložbe zanimao je opseg utjecaja afričkih umjetnika, pisaca, političara i glazbenika na američko društvo. Neki od autora poznati su fotografi Gordon Parks, Carrie Mae Weems, Fern Logan i Albert Chong, kao i predstavnici mlađe generacije, te među njima Renee Cox, Martin Dixon, Faith Goodin, Stephen Marc i Accra Shepp. Ova izložba osim što je okupila velik broj autora (devedeset četiri) predstavila je i njihova različita stajališta te tehničkih i estetskih inovacija.

Izložba Dada i nadrealizam

U Jeruzalemu u Israel Museumu tijekom travnja bit će postavljena izložba Dada and Surrealism from Schwartz Collection: Dreaming with Opened Eyes. Izložba predstavlja velik dio djela koja je Isreal Museumu darovao Arturo Schwartz, milanski znanstvenik, pjesnik i kolekcionar. Tako je taj muzej postao važan centar za studije i izlaganje ova dva pokreta moderne umjetnosti. Postavljena u duhu donatora kolekcije, izložba se sastoji od velikog izbora umjetnina, knjiga i filmova.

slika

Arhiv Fratelli Alinari

Firentinski arhiv Fratelli Alinari najveći je arhiv fotografije u Italiji (dovoljno govore brojke od 750000 negativa koji se čuvaju u palači Alinari), a poznat je i po tome što njegova povijest traje već gotovo sto pedeset godina. Sam arhiv nastao je spajanjem više manjih: Anderson, Brogi, Cauffourier, Fiorentini i Mannelli. Sve detalje o arhivu i njegovim raznovrsnim djelatnostima (među njima tiskara i laboratorij za restauriranje fotografija) mogu se pronaći na internetskoj stranici http://www.alinari.com.

slika

Knjiga

Sebastiăo Salgado, Migrations: humanity in transition, Aperture, New York, 2000.

Tematika knjige bliska je domaćoj publici — rat, prirodne nepogode, degradacija okoliša, eksplozivni rast stanovništva i jaz koji se povećava između bogatih i siromašnih. Ti su faktori uzroci da danas brojimo više od sto milijuna dislociranih osoba, čiji se broj udvostručio u posljednjih deset godina. Njezin autor Sebastiăo Salgado jednom je izjavio: »Ova knjiga priča priču o čovječanstvu u pokretu. Ona uznemiruje jer se mali broj ljudi odlučuje da preseli svoje korijene.« Brazilski fotograf, sa zaleđem iz ekonomije, usredotočio se na fenomen migracija. Više od četrdeset milijuna stanovnika koji su do jučer živjeli na selu ostavljaju svoje domove u potrazi za boljim životom (a službene statistike bilježe čak dvadeset i šest milijuna izbjeglih osoba na svijetu). Knjiga Sebastiăa Salgada Migrations prvi je slikovni esej koji prati trenutno globalno premještanje čovječanstva, u seriji sjajnih fotografija koje su nastale tijekom šest godina, dok je bio na proputovanju po četrdesetak zemalja. Salgado prati svojim neponovljivim stilom odmjerene kompozicije i snažnog dojma slike, migracije mnogih naroda na kraju 20. stoljeća. Svoj globalni pregled podijelio je na četiri poglavlja: Migrants and Refugees: the Survival Instinct, The African tragedy: a Continental Adrift, Latin America: Rural Exodus i Asia: the World's New Urban Face. Ova knjiga prati veliki uspjeh koji je autor postigao svojom prethodnom knjigom pod naslovom Workers.

slika

Časopis

»Informatica Museuologica«

Novoizašli broj muzeološkoga časopisa zanimat će sve one koji se profesionalno bave fotografijom. Naime, u izdanju Muzejsko dokumentacijskog centra u Zagrebu, urednica Lada Dražin Trbuljak odredila je za temu broja fotografiju. Brojni kvalitetni i zanimljivi članci domaćih i stranih autora s polja fotografije i njezine zastupljenosti u pojedinim muzejima u Hrvatskoj i u svijetu, sakupljanja i zaštite, mogu se pročitati u ovom vrijednom izdanju.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 185

185 - 5. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak