Vijenac 185

Film

Pretpremijere

102 Dalmatians

Vizualno savršen i nedvojbeno šarmantan, možda pomalo i zastrašujuć za dječju publiku, kojoj je prvobitno namijenjen, 102 Dalmatinca film je za sve uzraste, koji još jednom pruža obilje komedije, fantazije i zabavne pustolovine.

Pretpremijere

Finding Forrester

Ovaj u prvom redu intimistički film centrira se oko dva lika — genijalna pisca Forrestera (Sean Connery) izgubljene inspiracije, skrivena od javnosti u svom stanu na Bronxu, te mlada nadarena početnika (Robert Brown), koji si tako međusobno pomažu nadopuniti praznine koje ovom drugom nedostaju, kao i olakšati neočekivane obrate što ih priprema život. Redatelj Dobrog Willa Huntinga, Gus Van Sant, napravio je dobar posao zadržavajući atmosferu jednostavnosti i osobnosti, premda svi putovi vode predvidivom, iako zadovoljavajućem, završetku.

Miss Congeniality

Dopadljiva, šarmantna komedija o muškobanjastoj i radoholičarskoj agentici FBI-a (Sandra Bullock) neuljuđenih manira, koja se po zadatku prerušava u jednu od natjecateljica na mjesnom izboru ljepote, ne bi li zaskočila postavljača bombi. Transformirajući se usput od pačeta u labuda zadaje mnogo muke konzultantu za ljepotu Vicu (Michael Caine). Sandra Bullock uvelike nosi ovaj, iako ne odveć inovativan, a ono u svakom slučaju svjež film, slijedeći jednostavnu formulu zanimljive facijalne mimike i tjelesnih tirada.

slika

102 Dalmatians

Mondenka profinjena estetizma i ukusa, ali i poznata mrziteljica pasa, Cruella de Vill (Glenn Close), rehabilitirana izlazi iz zatvora. No to ne može trajati, naročito kad joj se kao pomagač pridruži modni kreator (Gerard Depardieau). Vizualno savršen i nedvojbeno šarmantan, možda pomalo i zastrašujuć za dječju publiku, kojoj je prvobitno namijenjen, 102 Dalmatinca film je za sve uzraste, koji još jednom pruža obilje komedije, fantazije i zabavne pustolovine.

Dr. T. & Woman

Najnoviji Altmanov film, o ginekologu (hvaljena rola Richarda Gerea), poznatom kao dr. T., koji radi za i sa ženama, a katkad ih i voli, rađen je u tipičnoj njegovoj maniri sa zavidnim ansamblom poznatih glumaca (Farrah Fawset, Kate Hudson...). Satira je to na elitizam više klase u Dallasu, koju je Altman u korelaciji sa scenaristicom Anne Rapp pretvorio u prštavu i lepršavu komediju s optimističkim finalom.

Katarina Marić

Vijenac 185

185 - 5. travnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak