Vijenac 184

Glazba

VITALNO

VITALNO

slika

DVD

Bon Jovi, Crush Tour 2000. Digitalni video prokleta je izmišljotina. Sjedneš, pojačaš i tamo si, gdje god to bilo, pa i na koncertu Bon Jovija na Letzigrund stadionu u Zürichu. Rudi Dolezal je iza projekta slike, sa svim referencama rada s grupom Queen ili Falcom... Hit na hitu, počev od Prayer i Bad Name do It is My Life i Say it is n't So... Posljednji video sniman je u Rimu, sjajno, već zbog predivnih rimskih prizora, no sve dugo nalik je električnom šlageru za dobre dečke i cure, tate, mame, rodbinu, škole... Jasno da nisam ljubitelj grupe, ali to je više osobni problem. DVD Bon Jovija savršen je proizvod svog žanra i tko to voli dobit će sve što očekuje: masu, hitove, zborno pjevanje, izvrsno slikan i zvučno savršen koncert svojih idola. Što bi još?

slika

Knjiga

Hrvatski glazbeni vodič 2001. Već trećim, dopunjenim, izdanjem domaćega glazbenog vodiča dobili smo adresar koji na jednom mjestu objedinjuje podatke zanimljive ne samo glazbenicima. Lako je pronaći kontakte svih glazbenih udruga, izdavača, brojne adrese stručnih udruženja, tijela, društava, glazbenika, orkestara, ali i internacionalnih festivala, popis veleposlanstava i konzulata, riječju svega što bi na bilo koji način moglo koristiti glazbenicima i onima koji žive uz glazbu. Tu su još i pojašnjenja zakona, upute o porezima i slični savjeti.

Informacija je napretek, čak i o nagradama poput Porina ili rezultata na Eurosongu. Da skratimo, imati ovu knjigu gotovo je imperativ ako ste na bilo koji način povezani s glazbom, čak i kao najobičniji potrošač.

slika

CD

Tram 11, Vrućina gradskog asfalta Da ne povjeruješ, domaći urbani uradak koji nije tanak, površan ili prolazan. Tram 11 ovim su djelom stali na čelo kolone urbanih, poznatijih kao rap ili hip hop ili kako god želite dječaka, koji su skloni eksplicitnom izričaju svojih želja, problema ili jednostavno nagona. Male djevojčice, pristojni dječaci — oprez! Ovo nije album koji se može slušati nespreman, u nas nije uobičajeno javno iskazivati seksualne nagone bez romantike, govoriti o pivu i dimu kao smislu, zapravo opisu stanja dijela populacije. Tram 11 pametni su, upućeni, glazbeno u nekolicini pjesama iznimno aktualni i snažni. U poplavi odgovora na američke brbljavce rijetko se bilježi uspjeh koji nadmašuje komercijalni poriv. Francuski, rijetko njemački, a poslije ovog albuma i hrvatski odgovor, mogu dokazati suprotno.

Aleksandar Kostadinov

Vijenac 184

184 - 22. ožujka 2001. | Arhiva

Klikni za povratak