Vijenac 184

Fotografija

U FOKUSU

U FOKUSU
slika

Izložba Shirin Neshat u Hamburgu

Shirin Neshat (1957) ovih dana jedna je od najzanimljivijih umjetnica mlađe generacije koja djeluje na internacionalnoj sceni, a trenutno izlaže u Hamburger Kunsthalle (izložba traje do 8. ožujka 2001). Na sebe je skrenula pozornost 1999. na Venecijanskom bijenalu, na kojem je i nagrađena. Ova izložba, prethodno izložena u londonskoj Serpentine Gallery i bečkoj Kunsthalle, zapravo je vrsta retrospektive njezinih radova, odnosno medija u kojima radi, videa i (prije) fotografije. Shirin Neshat iranskoga podrijetla, a živi u New Yorku. Nakon školovanja u Sjedinjenim Državama vraća se u Iran 1990, u domovinu koja je prošla mnoge promjene, pa raznolike radikalne transformacije svih sfera života uvelike pokreću i određuju žarište njezina interesa. Teme koje zaokupljaju umjetnicu zapravo su preispitivanja vlastitog stajališta o društvenim, kulturnim i političkim pitanjima koja sama sebi postavlja, kao i paralele mnogih fenomena u životu između Zapada i Istoka. U sklopu izložbe prikazuje se i video Fervor iz 2000. godine u kojem se bavi temom ljubavne čežnje u okviru islamskog društva te muški i ženski odnos prema njoj.


Izložba Vedran Šamanović

Serija fotografija mladoga fotografa Vedrana Šamanovića mogla bi se opisali kao fotografski dnevnik, jer autor bilježi motive svakodnevice ili prizore bez velikog značenja. Fotografski dnevnik pojava je koja često prati mnoge od fotografa/umjetnika. Ipak, autor u bilježenju efemernosti pronalazi njezinu poetičnost, stvarajući odnos između jasnog i difuznog, motiva u prvom planu i pozadine te drugim nizovima oprečnosti. Na taj način Šamanović istražuje percepciju zbilje, služeći se osobinom tog medija kao jednom od njegovih isključivih blagodati. Nižu se motivi lika djevojke na stubama, pred otvorenim hladnjakom, motivi primorskih i urbanih pejzaža.

Čini se je autor kvadratični okvir kompozicije crno-bijelih fotografija odredio da zaokružuje njegove motive, navodeći nas na pomisao da je i sama kompozicija fotografske slike nastala slučajno. Međutim, namjera autora bila je da uskladi profesionalno oko i objektiv, a konačni rezultat odnos je grafičkih površina.

Izložba radova Vedrana Šamanovića (Split 1968) organizirao je Zagrebački foto-kino savez u izložbenom prostoru na Trgu žrtava fašizma.


slika

Knjiga

Faces of Christianity Iranski fotograf Abbas uspio je napraviti jedinstvenu knjigu, zapravo fotografski esej, istražujući fenomen religije i kršćanstva te oblike koje je poprimio na nebrojenim međusobno različitim društvima naše civilizacije. Abbas se već niz godina, zadivljen temom, bavi proučavanjem religijskih iskustava, premda je napustio Iran prije revolucije 1979. Punog naslova Faces of Christianity / A Photographic Journey, osim fotografija Abbas potpisuje i popratni tekst. Mnogi su kritičari oduševljeni te knjizi daju najviše ocjene. Pojavila se na tržištu 2000. godine u izdanju Harry Abrams, New York.


slika

Internet

Art in context Art in context vrlo je dobra internetska stranica na kojoj je lako pronaći umjetnika koji nas zanima kao i galerije u kojima izlaže. Podijeljena je na nekoliko ladica: muzeji/galerije, umjetnici, izložbe, slike. Osim zanimljivih i korisnih informacija o fotografima, Art in context vrlo je dobar i za istraživanje umjetnika i područja drugih medija.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 184

184 - 22. ožujka 2001. | Arhiva

Klikni za povratak