Vijenac 184

Kazalište

Teatroskop

Brat magarac

Rene Medvešek, koji je vratio svoju pobunu u ZKM kao najljepši dar, 24. ožujka u tom kazalištu izlazi s najnovijim autorskim projektom pod naslovom Brat magarac. Predstava tematizira život sv. Franje Asiškog, pa je i naslov preuzet iz njegova uvjerenja da je tijelo brat magarac na kojem čovjek putuje do sestre smrti. Medvešekov poseban kazališni izraz, spoj humanosti, ekološke pedagogije i neupitnoga teatarskog talenta najavljuje predstavu koja će fenomen Franje Asiškog predstaviti globalno. Uz ansambl Zagrebačkoga kazališta mladih, Brat magarac bit će i promocija nove ZKM-ove akvizicije — Krešimira Mikića.

Woyzeck

Dugo najavljivan drugi, po svemu bolji dio sezone, u Gavelli počinje 31. ožujka, premijerom Woyzecka Georga Büchnera u režiji gosta iz Slovenije Eduarda Milera. Komad napisan, ali nedovršen, 1837. dramaturginja Žanina Mirčevska i redatelj shvaćaju kao dramu koja čak i preblago opisuje današnjicu, pa je njihova interpretacija radikalna. Čovjek kao objekt polazni je motiv Woyzecka u Gavelli, predstave u kojoj ...mora biti okrutno... Naslovnu ulogu igra Nenad Cvetko, Barbara Nola je Marie, a ostatak ansambla predstave čine Filip Šovagović, Dražen Kühn, Boris Svrtan, Ranko Zidarić...

Adrian Mole

Domaća kazališna obrada nezaboravnog niza suvremenih »bildungsromana« Sue Townsend, s jednostavnim naslovom Adrian Mole svečanu će premijeru imati 31. ožujka u Teatru Exit. Predstava je napravljena u koprodukciji Dječjeg kazališta Smješko i Exita, režiju potpisuje Nataša Lušetić, a igraju Franjo Dijak, Hrvoje Kečkeš, Daria Lorenci i Rakan Rushaidat.

Scarface

Nakon akcije Hrvatskoga centra ITI-Unesco predstavljanja velške drame i kazališta, a u sklopu Dana Walesa u organizaciji British Councila, na mini turneju po Hrvatskoj dolazi velška performerica Eddie Ladd s uratkom Scarface. Svojevrsna počast poetici filmova Briana De Palme, multimedijsko istraživanje na sceni, 25. ožujka gostuje u varaždinskom HNK, a 27. u Teatru Exit.

Eine Hamletfantasie

Posjetitelji PIF-a sjetit će se predstave Exit. Eine Hamletfantasie štutgartskoga kazališta Wilde & Vogel, koja je 1999. gostovala u ZKM-u kao jedna od najboljih i ne samo tog izdanja zagrebačkoga lutkarskog festivala. Predstava u Hrvatsku dolazi ponovno i gostuje 4. travnja u varaždinskom HNK, dan poslije u Čakovcu, da bi završila 6. travnja u Teatru Exit. Iako su obrade Shakespeareova komada brojne, lutkarskih verzija ipak ima nešto manje, a kvalitetnih kao što je Exit. Eine Hamletfantasie zaista nema mnogo.

Najave i gostovanja

HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci ugostit će 25. ožujka Idiota, predstavu koju je u Slovenskom narodnom gledališču prema romanu Dostojevskog režirao Mile Korun.

Premijera Genetovih Sluškinja u režiji Damira Zlatara Freya u Gavelli, najavljene za kraj ožujka, pomaknute su za 6. travnja. Muške sluškinje igrat će se na Mamut sceni.

Istoga dana premijerno će zaigrati i Pricin Atelje u zagrebačkom HNK, kao i Sudnji dan Žanine Mirčevske u Teatru &TD.

Igor Ružić

Vijenac 184

184 - 22. ožujka 2001. | Arhiva

Klikni za povratak