Vijenac 184

Film

Pretpremijere

Pretpremijere

Chocolate

Topao i nježan film Šveđanina Lassea Hallstroma (Što muči Gilberta Grapea, Kućna pravila), koji započinje dolaskom »...sa sjevernim vjetrom...« neobične čokolatijerke Vivian (Juliette Binoche) u mali francuski gradić, gdje otvara dućan s raznovrsnim slatkišima magijskih svojstava. Šarmantni kandidat za Oscara zapravo zaodijeva bajku u ruho za odrasle, a na foršpanima, zbog mnoštva privlačnih slastica na ekranu, preporuča za vrijeme njegove projekcije nošenje povećih količina hrane u kino.

Proof of Life

U ovom stereotipnom kidnaperskom trileru s primjesama drame, ljubića, političke farse i novinarsko-istraživačke avanture, Russel Crowe glumi pregovarača s gerilama u Južnoj Americi, koje pak drže zatočenog američkog inženjera (David Morse), kojega traži i njegova žena (Meg Ryan; koja je za ovu ulogu dobila 15 milijuna dolara, što ju je izbacilo u isti rang s Juliom Roberts i Jodie Foster). Fabula je izvučena iz članka »Vanity Faira« iz 1998. godine — Adventures in the Ransom Trade.

slika

Enemy at the Gates

Još jedna istinita priča ovaj put dolazi iz Rusije, a počiva na događajima Vasilija Zaitseva (Jude Law), snajperista zaslužna za smaknuća više od 140 Nijemaca, u bitki za Staljingrad. Sa snažnim ljubavnim podzapletom, ali i predikatom R zbog okrutnih scena nasilja, redatelj Jean-Jacques Annaud (Ime ruže, Sedam godina u Tibetu) stvorio je ozbiljan, ambiciozan film — pravu epsku priču o heroju, koji je sa 85 milijuna dolara postao najskuplji film ikad produciran u Europi.

Man of Honor

Zasnovan na klasičnom suparništvu crnca i bijelca, Man of Honor rađen je prema životu Carla Brasheara (Cuba Gooding Jr.), prvoga crnca koji je pedesetih godina 20. stoljeća primljen na mornaričku akademiju i koji je postao prvak u ronjenju te budući role-model heroja. Za takav postupak u to doba rasizma i predrasuda trebalo je uistinu mnogo hrabrosti i upornosti, što Gooding u filmu uistinu vjerno dočarava, osobito trpeći ugnjetavanja svoga nadređenoga Billyja Sundaya (Robert de Niro) — buntovnika i alkoholičara, no vrlo uspješna u svom poslu. Iako je de Niro imao i boljih uloga, Man of Honor zasigurno vrijedi pogledati.

Katarina Marić

Vijenac 184

184 - 22. ožujka 2001. | Arhiva

Klikni za povratak