Vijenac 184

Ples

PLESNI GLOBUS

Plesni globus

Proljeće u splitskom baletu

Iako je ostalo bez ravnateljice Baleta, Hrvatsko narodno kazalište u Splitu priprema baletnu premijeru. Nekadašnji umjetnički ravnatelj Boris Tonin, koreograf koji živi i radi u Italiji, priprema autorski projekt pod naslovom Proljetni pas de deux, koji ćemo premijerno gledati 29. ožujka 2001. Na pitanje što nam novo donosi proljeće u Balet, Tonin odgovara: »Predstava je ispričana tehnikom suvremenoga plesnog izraza, a u formi dva triptiha. Kao što proljeće budi život i umnožava ga, tako će se i u ovoj predstavi umnožavati žudnje, pokreti i odnosi...«

Nina Šegvić

slika

Najava: 26. ožujka 2001. u 18 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu gostuje mladi francuski balet, Le jeune ballet de France. Riječ je o mladim plesačima koji se nakon završena školovanja, a prije odlaska u profesionalne grupe, na taj način okušaju na sceni u vrlo raznolikom, i klasičnom i suvremenom, repertoaru.

Univerzalna plesna web-stranica

Sve, ali baš sve značajne informacije o plesu u Velikoj Britanije naći ćete na stranici http://www.ballet.org.uk Kliknete li na link Magazine, dolazite do izbora najnovijih članaka najrazličitijih plesnih revija s dijelovima plesne povijesti i redovitim kolumnama koreografa. Link Listings nudi popis svih predstava u Velikoj Britaniji, često s detaljima više od petsto različitih koreografija. Želite li provjeriti događanja toga dana, kliknite na link Update i prošvrljajte engleskim pozornicama te večeri. Najdublji i najmračniji link svakako je Context, gdje su pohranjene manje sjajne slike iz života plesača i umjetnika iza scene, informacije o probama, mukotrpnom radu i stalnoj borbi za uspjeh. Nakon posjeta toj stranici svakako ćete više znati o plesu!

Američki plesni festival oglašava sezonu 2001.

Stranica http://www.americandancefestival.org najavljuje sveukupna događanja američkoga plesnog festivala što se svake godine održava u više gradova sa svim njegovim sadržajima, audicijama, specijalnim projektima, radionicama, informacijama za medije i mogućnostima doniranja. Tu je i povijest festivala, kronologija kao i dodijeljene nagrade i kategorije te mogućnost narudžbe kataloga.

DVD: Legendarni film koreografa i režisera Boba Fossea iz 1972, s Lisom Minelli u glavnoj ulozi — Cabaret na DVD-u, zajedno s dokumentarnim filmom o snimanju tog spektakla — sve to napravljeno u povodu 25. godišnjice filma, sa zabilješkama sa snimanja i galerijom fotografija!

Olivera Međugorac

Vijenac 184

184 - 22. ožujka 2001. | Arhiva

Klikni za povratak