Vijenac 184

Kazalište

KAZALIŠNI GLOBUS

Kazališni globus

slika

Otklon od mainstreama

Avignon Jedan od najpoznatijih ljetnih kazališnih festivala najavio je svoj program za ovu godinu, i ovaj put s mnogo zanimljivih naslova, uglavnom u otklonu od mainstreama. Od onoga što će između 6. i 28. srpnja prodefilirati avinjonskim kazališnim prostorima izdvajamo samo nekoliko zanimljivijih imena i naslova. Francuze će predstavljati Didier Bezace s Moliereovom Školom za žene, Bernard Sobel Jarryjevim Kraljem Ubujem, Sylvain Maurice s Macbethom, te Angelin Preljocaj, Christophe Huysman, Xavier Durringer i brojni drugi redatelji i koreografi. Od poznatih stranih redatelja svojim produkcijama avinjonskoj publici predstavit će se Oskaras Koršunovas (von Mayenburgovo Lice vatre), Arpad Schilling (Next Frau Plastic Chicken), Declan Donnellan (Puškinov Boris Godunov), Krysztof Warlikowski (Hamlet), Josef Nadj, Jan Fabre, Thomas Ostermeier (Dantonova smrt) i Laszlo Hudi (1300 srca ili scene iz kataloga Don Juana). Više informacija naći ćete na: http://www.festival-avignon.com/

slika

Litavac u Varšavi

Varšava Ma koliko — zahvaljujući brojnim poznatim domaćim redateljima — živa bogata i provokativna bila poljska kazališna scena, Poljaci ipak ne strepe od poznatih stranaca. Tako je jedan od najboljih mlađih europskih redatelja Litavac Oskaras Koršunovas dobio još jednu prigodu u Varšavi, gdje je realizirao predstavu Sanatorium pod Klepsydra, nastalu prema motivima književnoga djela kultnog poljskog pisca Bruna Schulza. Koršunovas je predstavu realizirao u dva segmenta, prvi kao niz slika gotovo bez teksta, a drugi kao deklamiranje Schulzovih tekstova. Kritičari su se još jednom oduševili Koršunovasovom kazališnom vizijom, posebno pohvalivši glumačke kreacije u ovoj poljsko-litavskoj koprodukciji koja pridonosi daljem jačanju tradicionalno jakih baltičkih kazališnih veza.

slika

Usta na usta

London Tradicionalno bogata londonska kazališna ponuda proteklih je tjedana prolazila u znaku Royal Court Theatrea i novoga hita Mouth to Mouth (Usta na usta) Kevina Elyota, mladoga pisca kojem su kritičari ispisali panegirike, drama o gubitku bliske osobe i osjećaju krivice koji nakon toga slijedi. I Mouth to Mouth kao i drugi veliki ovosezonski hit, Royal Court Far Away Caryl Churhill, zbog velikog zanimanja publike igrali su dulje nego što je prvobitno bilo najavljeno i skinuti su s repertoara tek proteklog tjedna zbog novih premijera koje čekaju svoje mjesto na scenama Royal Court Theatrea, kazališta posvećena novom dramskom tekstu. Od travnja ovo kazalište najavljuje seriju premijera prema tekstovima Sarah Kane, kontroverzne engleske dramatičarke koja je obilježila drugu polovicu devedesetih i koja se ubila u 28. godini.

slika

Paklena naranča

Washington Studio Theatre Secondstage poznati je američki off-teatar koji šansu nudi mlađim i još neafirmiranim piscima, redateljima i glumcima kojima je ta scena često prva postaja u uspješnoj karijeri. Takav koncept podrazumijeva i nejednaku kvalitetu izvedbi i uz mnoge provokativne i zanimljive stvari i poneku promašenu. Novi se hit toga kazališta odaziva na staro ime — Paklena naranča. Roman Anthonyja Burgessa iz 1962, koji je autor sam adaptirao i za scenu, a besmrtnim ga učinio Stanley Kubrick svojom filmskom adaptacijom iz 1971, sad se, uz odlične reakcije publike i kritike, vratio na scenu. Nije ni čudo, o seksu i nasilju nije se nikad više pisalo i govorilo na sceni nego što je to slučaj na prijelazu milenija. Mike Chamberlin, redatelj vašingtonske produkcije, vjerno se držao predloška, u smislu da je ostala ona temeljna Burgessova dilema o načinu suzbijanja nasilja. Opravdava li cilj — u ovom slučaju eliminiranje nasilne osobe — bilo koja sredstva? Zanimljiva produkcija pokazala je kako se stvari u četiri desetljeća i nisu bitno promijenile.

slika

Slovenci na Internetu

Ako niste presretni zagrebačkim kazališnim repertoarima, a scenski ste fanatik, obližnja Ljubljana ima što ponuditi, pogotovo kad je riječ o alternativnoj kazališnoj ponudi. Nekoliko je internetskih adresa koje će vam ponuditi informacije o recentnom kazališnom trenutku i ljubljanskim kazališnim repertoarima. Najuspješnije slovensko kazalište u posljednje dvije sezone, Slovensko narodno gledališče, svoju scensku ponudu ima na adresi www.sngdrama-lj.si. Slovensko mladinsko gledališče, sklonije alternativi, koje osim drame često nudi i predstave zasnovane na scenskom pokretu, nalazi se na adresi http://www.mladinsko-gl.si a osim jakih dramskih i plesnih gostovanja Cankarjev dom nudi i vlastitu produkciju na http://www.cd-cc.si Kako to nisu jedina ljubljanska kazališta temeljitiju ponudu scenske umjetnosti i izvan Ljubljane, ali i niz drugih zanimljivih informacija koje vam kazališni izlet u Sloveniju mogu olakšati, preporučujemo adresu http://www.sraka.com na kojoj ćete naći mnogo zanimljivih podataka i informacija.

Jasen Boko

Vijenac 184

184 - 22. ožujka 2001. | Arhiva

Klikni za povratak