Vijenac 184

Informatika

INFORMATIČKI GLOBUS

INFORMATIČKI GLOBUS

slika

Ništa od rascjepa Microsofta na dvije tvrtke

Vodstvo Microsofta može barem za trenutak odahnuti. U sada već naširoko poznatu sudskom sporu protiv Microsofta, koji bi mogao dovesti do cijepanja kompanije na dvije tvrtke, prizivni sud donio je odluku u korist Microsofta, uvaživši Microsoftovu žalbu, zasnovanu na pristranosti suca Thomasa Penfielda Jacksona. Suci su zauzeli stajalište da se cijeli slučaj vodio kao poseban dio rata konkurencije protiv Microsofta, a ne za dobrobit korisnika. Savjetnici ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Država odgovorili su na to obrazloženje kako se pristranost može kao argument uzeti u obzir ako se ustanovi samo prije sudskog procesa. Prema procjenama analitičara cijeli će se proces nastaviti tako da će odluka prvostupanjskoga suda biti vraćena na doradu, i to najvjerojatnije drugom sucu, te će se drastična odluka o cijepanju kompanije zamijeniti nekim drugim pravnim lijekom. Odluka prizivnog suda očekuje se potkraj travnja ove godine.

/slike/vijenac/Vij184/STG00093.gif

slika
Nova neprobojna metoda šifriranja podataka

Zaštita, odnosno šifriranje podataka predmet je proučavanja mnogih znanstvenika. Tako Michaelu Rabin, koji radi kao profesor informatičkih znanosti na Sveučilištu Harvard, tvrdi da je uspio razviti neprobojnu tehniku enkripcije podataka s ključem koji se sastoji od niza slučajno odabranih brojeva, te kako može matematički dokazati sigurnost svoje metode. Metode šifriranja zasnovane na tom principu odavna su poznate i rabe se još od Drugog svjetskog rada, no, prema Rabinu, njemu prvom je uspjelo tu metodu u potpunosti realizirati elektronski. Inovacija se sastoji u tome da se ključ dobiva iz kontinuiranog niza slučajno generiranih brojeva, i to tako da se u određenom trenutku pošiljatelj i primatelj dogovore koji će se dio niza koristiti kao ključ. Rješenje predviđa da se tijekom procedure određivanja ključa primjenjuje neka od raspoloživih metoda šifriranja, no čak i ako netko uspije uhvatiti poruke koje se razmjenjuju tijekom određivanja ključa, dok dešifrira te poruke pošiljatelj i primatelj razmjenjivat će poruke s ključem koji će biti uzet sa nekog drugog mjesta u nizu slučajno generiranih brojeva. Zanimljivo je kako stručnjaci za sigurnost ukazuju na činjenicu da time problem zaštite podataka nije u cijelosti riješen. Tako primjerice Robert Morris, bivši šifrant krovne obavještajne agencije u Sjedinjenim Državama — NSA tvrdi kako su praktična iskustva pokazala da neprobojna šifra sama po sebi nije jamstvo sigurnosti, nego se do informacija može doći vrlo praktičnim netehnološkim metodama kao što su provala, mito, ucjena i sl.

slika

Istočnoeuropski hakeri haraju Amerikom

FBI je objavio kako je više od četrdeset internetskih poslužitelja koji se bave trgovinom na Internetu u dvadeset saveznih država bilo izloženo organiziranim napadima hakera iz Rusije i Ukrajine. Tom prigodom ukradeno je više od milijun brojeva kreditnih kartica. Istražni organi konkretno sumnjaju na nekoliko organiziranih hakerskih skupina koje djeluju na području Istočne Europe. Do krađe brojeva kreditnih kartica i ostalih podataka o korisnicima došlo je prema tvrdnjama istražitelja zbog stanovitih propusta u operacijskom sustavu Windows NT, koji se primjenjuje na tim internetskim poslužiteljima. Riječ je o problemu koji je poznat još od 1998. godine, kada je Microsoft ponudio i određene dodatke kako bi se te slabosti uklonile. Poznati su slučajevi ucjene kompanija od strane hakera, koji su im ponudili zaštitarske usluge. Istražitelji također tvrde da su ukradeni podaci prodavani nekim kriminalnim skupinama.

/slike/vijenac/Vij184/STG58578.gif

Tvrdi disk promjera 8000 km?!

Nakon poznatoga projekta SETIŽHome kojim se želi objediniti procesna snaga milijuna računala na Internetu kako bi se stvorilo veliko superračunalo, kanadska internetska tvrtka Canarie pokrenula je sličan projekt koji namjerava iskoristiti memorijske kapacitete diskova ugrađenih u osobna računala za spremanje velikih količina podataka. Konkretno rješenje objedinjuje mreže velikog broja računala povezanih optičkim kabelskim sustavom tvrtke Canarie — CA*net 3, čije se fizičke dimenzije mogu mjeriti tisućama kilometara, pri čemu računala neće međusobno razmjenjivati poruku, što se u praksi često pokazalo vrlo neefikasno, nego će samo čitati i zapisivati podatke te se ponašati kao jedan veliki tvrdi disk sastavljen od mnoštva komponenata fizički rasprostranjenih na području promjera 8000 km. Postoji niz mogućnosti primjene u brojnim znanstvenim istraživanjima, telekomunikacijama i sl.

/slike/vijenac/Vij184/STG58578.gif

slika

Ericsson Communicator

U brojnim najavama proizvođača mobilnih uređaja spominje se novi tip uređaja koji će u vrlo skoroj budućnosti zamijeniti telefon — komunikator. Riječ je o vrsti uređaja koji u sebi objedinjuje niz modernih tehnologija i područja telekomunikacija te računalne tehnike. Nedavno je Ericsson predstavio jedan takav uređaj pod nazivom Ericsson Communicator. Ovaj uređaj osebujna izgleda objedinjuje mobilni telefon — koji će moći raditi na sve tri frekvencije (900/1800/1900 MHz) koje se u svijetu rabe u GSM-mrežama, što ga čini primjenljivim doslovno bilo gdje u svijetu — te mogućnost korištenja GPRS- i WAP-uslugama. Pored toga u njega je ugrađen i Bluetooth modul, koji omogućava bežičnu komunikaciju s drugim uređajima. Svakako valja istaknuti velik, na dodir osjetljiv pokaznik u boji, kao i mogućnost prepoznavanja rukopisa. Dakako, prave mogućnosti uređaja doći će do izražaja tek sljedeće godine, kada GPRS-usluga postane široko raspoloživa.

/slike/vijenac/Vij184/STG10894.gif

Slaven Batnožić

Vijenac 184

184 - 22. ožujka 2001. | Arhiva

Klikni za povratak