Vijenac 184

Informatika

Povratak u budućnost

GPRS

Nova usluga na mobilnim GSM mrežama

Povratak u budućnost

GPRS

Nova usluga na mobilnim GSM mrežama

Mobilne telefonske mreže druge generacije prema GSM-standardu jedna su od stožernih komponenti telekomunikacijskog sustava današnjice. Riječ je o provjerenoj i vrlo uspješnoj tehnologiji, kojom se u ovom trenutku koriste stotine milijuna korisnika. Tijekom relativno kratka vremena primjene uočeni su i stanoviti nedostaci te tehnologije, napose u segmentu prijenosa podataka. Ponuđena rješenja kao što su SMS i WAP pokazala su se u većini slučajeva potpuno nedostatnim. S druge pak strane početna očekivanja da će se mobilne telefonske mreže treće generacije prema UMTS-standardu, koje u potpunosti rješavaju problem prijenosa podataka, biti raspoložive u sljedećih godinu do dvije pokazala su se odveć optimističnima. Potrebno je dakle stanovito prijelazno rješenje, koje se jednostavno svodi na uvođenje dodatne usluge u postojeće mobilne mreže. Potreba za kvalitetnim rješenjem prijenosa podataka mobilnom mrežom postaje svakim danom sve veća poglavito zbog brzog razvoja novih usluga na Internetu.

Rješenje je ponuđeno u obliku GPRS (General Packet Radio Service) usluge, čije se načelo rada zasniva na prijenosu podataka u obliku paketa, kao što je to ustaljena praksa na tradicionalnim računalnim mrežama. Tehnološka inovacija sastoji se u rješenju problema prijenosa podataka radijskim valovima u vidu paketa preko relativno ograničenim komunikacijskim kanalom koji dijeli više korisnika. Radi potpunosti valja naglasiti da je riječ o tehnološkom rješenju koje je potpuno neovisno o samim mobilnim mrežama po GSM-standardu, no najčešće se spominje upravo u kontekstu tih mreža zbog mogućnosti integracije u te mreže u obliku dodatne usluge.

Nerealna brzina

Pri prijenosu podataka svakako je za praktičnu primjenu najvažnija brzina prijenosa. U materijalu raspoloživu na Internetu može se naći podatak kako je maksimalna teoretska brzina prijenosa 172.2 Kbit/s. Proizvođači i neovisni stručnjaci slažu se u ocjeni da ta brzina prijenosa neće odmah biti moguća. Realno se predviđa da će se u praksi moći ostvariti brzina prijenosa od oko 112 Kbit/s, što je desetak postotaka sporije od brzine prijenosa podataka uporabom ISDN-a. Mogu se naći i opreznija predviđanja kako će se barem na početku uvođenja GPRS-usluge brzine prijenosa podataka kretati oko 56 Kbit/s, što je otprilike jednako brzini današnjih klasičnih modema, koji se rabe za prijenos podataka putem analognih telefonskih linija. Čak i ta niža brzina rada od teoretski maksimalno moguće u praktičnom je smislu ozbiljno postignuće. Na osnovi svega iznesenog postavlja se logično pitanje zašto ta usluga odmah nije uključena u mobilne GSM-mreže, jer prijenos podataka u obliku paketa radijskim valovima svakako nije novost u svijetu telekomunikacija. Riječ je upravo o tome da je bio potreban dodani napor da se iznađe mogućnost paketnoga prijenosa podataka komunikacijskim kanalom koji dijeli više korisnika. Upravo u tom izvedbenom detalju leži ograničenje te metode prijenosa podataka, jer ona implicira uporabu komunikacijskog kanala jedne bazne stanice u čijem se području može nalaziti određeni broj korisnika. To će praktično značiti da će s povećanjem broja korisnika, odnosno mobilnih telefonskih uređaja u području jedne bazne stanice, padati brzina prijenosa podataka. Cijelo rješenje zasniva se na pretpostavci da se tu može iznaći prihvatljiv kompromis, uzmu li se u obzir količine podataka koje realno ima smisla prenositi na uređaj opremljen relativno malim pokaznikom kao što je mobilni telefon. Moguće rješenje problema, doduše ograničena dosega u kvalitativnom smislu, leži u povećanju broja baznih stanica, čime se broj korisnika po jednoj baznoj stanici smanjuje, no, dakako i to ima realna ograničenja.

Drugo važno obilježje tog tehnološkog rješenja jest da ono predviđa da je mobilni uređaj koji omogućava uporabu ove usluge odmah po uključenju spreman za prijenos podataka, odnosno sve vrijeme dok je uređaj uključen on je u vezi s dijelom mreže za prijenos podataka. U stručnom žargonu ta se mogućnost naziva always connected. Praktično to znači da ta mogućnost u potpunosti izbacuje potrebu za posebnom procedurom uspostave veze s mrežom za prijenos podataka, odnosno, drugim riječima, mobilni uređaji koji će podržavati GPRS-uslugu bit će u trajnoj vezi s Internetom. To je svakako velik korak naprijed jer otvara mogućnost kvalitetne realizacije mnogih rješenja, među kojima je svakako najvažnija autorizacija kreditnih kartica, gdje je postupak i duljina uspostave veze s mrežom za prijenos podataka bio vrlo neugodan problem.

Uporaba Interneta

Prema najavama GPRS-infrastruktura za prijenos podataka trebala bi omogućiti korisnicima uporabu većinu postojećih usluga na Internetu kao što su prijenos tekstualnih informacija, statičnih slika, chat, pregledavanje internetskih stranica, elektronske pošte i sl. Najave kako će biti moguć prijenos videoinformacija valja ipak uzeti sa stanovitom rezervom, uzme li se u obzir činjenica da brzina prijenosa podataka pada s povećanjem broja korisnika unutar područja jedne bazne stanice. Na kraju ostaje svakako i problem pouzdanosti prijenosa podataka, bez obzira na činjenicu da spomenute internetske usluge ne zahtijevaju posebnu pouzdanost. Ipak, neosporno je: ako u praksi bude dolazilo do prevelikog gubitka podataka, odnosno prečestog prekida veze s internetskim poslužiteljima, to može značiti velik problem.

Prema procjenama analitičara, ali i samih kompanija vlasnika mobilnih mreža čini se da će ta usluga u širu primjenu ući potkraj 2001. godine. Zanimljivo je da činjenica kako će za korištenje tom uslugom biti potrebno nabaviti nove mobilne uređaje nikoga odveć ne uznemirava, kao da su se svi na to već jednostavno navikli. Očigledno je da će ti uređaji iz posve praktičnih razloga morati biti opremljeni većim pokaznicima, tako da ostaje otvoreno pitanje njihove cijene. Najozbiljnije pitanje glasi: Koje će brzine prijenosa biti stvarno moguće uzmu li se u obzir spomenuta ograničenja GPRS-a? Može se reći kako je riječ o još jednom prijelaznom rješenju, s potpuno neizvjesnom budućnosti.

Dodatne informacije o GPRS-usluzi raspoložive su preko ovih hiperveza:

http://www.mobileipworld.com/wp/wp3.htm

http://www.ericsson.com

Slaven Batnožić

Vijenac 184

184 - 22. ožujka 2001. | Arhiva

Klikni za povratak