Vijenac 184

Film

FILMSKA ČETVRT

FILMSKA ČETVRT
/slike/vijenac/Vij184/

slika

Sigourney Weaver lomi srca

U očekivanju prvih konkretnijih dogovora oko petog nastavka Aliena, neuništiva istrebljivačica svemirskih nemani, glumica Sigourney Weaver, upravo predstavlja novi film. Iza naslova Heartbreakers krije se urnebesna kriminalistička komedija koja u režiji Davida Mirkina (Prijateljice) od 23. ožujka u američkim i kanadskim kinima pokušava zabaviti što veći broj gledatelja. U središtu se zapleta nalaze iskusne varalice Max i Page, majka (Sigourney Weaver) i kći (Jennifer Love-Hewitt), čije je aktualno radno mjesto Palm Beach, a posljednja žrtva bogataš u interpretaciji Genea Hackmana. No, uhodani obiteljski posao krene naopako kada se mlađa kradljivica zaljubi u mjesnoga barmena (Jason Lee). Zanimljivo je da je scenarij filma rad cijelog niza autora, od kojih je najzvučnije ime Paula Guaya (Lažljivac).


slika

Od Cesara do Oscara?

Premda se čini da je ovogodišnji Oscar za najbolji film na neengleskom jeziku rezerviran za tajvanski spektakl Tigar i zmaj, na svečanoj dodjeli 25. ožujka glavni će mu suparnik biti francuski predstavnik Les Gout des autres redateljice, scenaristice i glumice Agn#s Jaoui, čije je ovo debitantsko ostvarenje. Film je osvojio i Cesara 2001. za najbolji francuski film, a nacionalna filmska nagrada pripala mu je i u kategorijama obje epizodne uloge (Anne Alvaro i Gerard Lanvin), kao i scenarija. Ocijenjena kao jedan od najboljih francuskih filmova proteklih deset godina, ova suptilna priča govori o ljubavi kazališne glumice (Alvaro) i biznismena (Jean-Pierre Bacri) čiji se brak nalazi pred raspadom.


slika

Ispunjava se Posljednja volja

Problemima najbremenitija filmska produkcija u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina, akcijska komedija Posljednja volja, po svemu se sudeći približava sretnu završetku — premijeri. Debitantski cjelovečernji film redatelja Zorana Sudara, nakon zatvaranja očigledno prenapregnute financijske konstrukcije, trebao bi biti dovršen do Filmskog festivala u Puli ovoga ljeta kako bi se pridružio ostalim pretendentima na Zlatne arene. Podsjetimo, producent je filma snimana u ranu jesen 1999. Vicenco Blagaić, scenaristi Ivica Ivanišević i Ante Tomić, a središnji glumački par Goran Višnjić u ulozi siromašnoga nasljednika bogatog rođaka iz Amerike i televizijska starleta Spasilačke službe Angelica Bridges, rođakova udovica koja ni po cijenu ubojstva ne želi prepustiti milijunsko nasljedstvo.


slika

Knjiga

Cinema: A Year by Year History of the Movies (http://www.amazon.com/) Polovicom devedesetih svjetske su knjižare preplavile različite hrestomatije o filmskoj umjetnosti, a razlog im je, dakako, bilo obilježavanje stogodišnjice prvih pokretnih slika. Trend ni do danas nije zaustavljen, ali ipak manji broj naslova omogućuje isticanje najboljim izdanjima i njihovim autorima. Jedno takvo je i filmska enciklopedija Cinema: A Year by Year History of the Movies, koju su uredili Robyn Karney, Joel W. Finler i Ron Bergan. Na 976 stranica urednici detaljno raščlanjuju filmska ostvarenja, umjetnike, nacionalne kinematografije i cjelokupno filmsko pojmovlje, koristeći povijesni kontekst od 1894. do 2000.


slika

Časopis

»The Hollywood Reporter« svaki dan (http://www.hollywoodreporter.com/) Od 1930. u Los Angelesu se izdaje dnevni list »The Hollywood Reporter«, uz »Daily Variety« najutjecajniji američki dnevnik o filmskoj industriji i srodnim zabavama. Iscrpan i brz, kako to i dolikuje samom vrhu tamošnjeg novinarstva, »The Hollywood Reporter«, kao kuriozitet, ima ne jednu, nego dvije cijene! Jednu za Kaliforniju (1,75 $), a drugu za ostatak Sjedinjenih Država i svijeta (2,50 $).


slika

DVD

Fantastična Fantazija (http://www.amazon.com/) Pod naslovom The Fantasia Anthology upravo je objavljen DVD sa čak tri diska na kojima se nalazi virtuozna animacija jednog od najboljih filmova Walta Disneyja, zadivljujući spoj klasične glazbe i crtanih ikona 20. stoljeća. Prvi disk sadrži originalnu Fantaziju iz 1940, drugi njezino prepravljeno izdanje iz 2000, a treći pregršt popratne građe o realizaciji filma, od biografije autora do nekorištenih scena.


slika

Internet

Nagrade virtualnog žirija (http://www.the-trades.com/ima/) Uz BAFTA-u, Cesara i Oscara, danas je sve poželjnije dobiti i najugledniju međunarodnu filmsku nagradu s Interneta — The Internet Movie Awards. Priznanja u organizaciji udruženja The Internet Entertainment Writers Association dodjeljuje sama kinopublika uz samo jedan uvjet — korištenje računalnim modemom. Nagrade se u nekoliko standardnih kategorija dodjeljuju svakih pola godine, a za razdoblje srpanj — prosinac 2000. pobjednik je Tigar i zmaj i redatelj Ang Lee. Najgorim je pak filmom proglašen horor Blair Witch II.

Boško Picula

Vijenac 184

184 - 22. ožujka 2001. | Arhiva

Klikni za povratak