Vijenac 178

Matica hrvatska

Vijesti iz udruga MH

Vijesti iz udruga MH

Vrijedni kolendar

U Domu hrvatske vojske Nikola Šubić Zrinski u Čakovcu 26. studenog promoviran je Hrvatski kajkavski kolendar za 2001. godinu, i to u nakladništvu MH Čakovec. Na više od tristo stranica okupio je brojne suradnike te opisao djelovanje obnovljene čakovečke Matice.

Na promociji je govorio Zvonimir Bartolić, glavni urednik i predsjednik Matice, ističući vrijednost ovoga izdanja tiskanog u tri tisuće primjeraka.

Katarina Marić

Svečanost riječi

U povodu obilježavanja desete godišnjice obnoviteljskog rada Matice hrvatske u Sisku, 24. studenog u Kazalištu 21 održana je izborna skupština. Tom je prigodom promovirana knjižica Matica hrvatska Sisak 1842-2000, kao i treći ovogodišnji broj poznatog časopisa za književnost, kulturu i znanost — »Riječi«. Promotor je, uz glavnu urednicu časopisa i predsjednicu MH Sisak — Đ urđicu Vuković, bio i jedan od autora članaka — Ivan Rogić.

Također je u sklopu večeri predana i Zlatna povelja tajniku Matice — Ivi Matijaševiću, za njegov dug i predan rad. Nije nedostajalo ni zabavnog programa. Održan je koncert Zagrebačkih solista te plesno-glazbene točke članova kazališne radionice Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

Katarina Marić

Društvo laureata

Matica hrvatska u Đ akovu pripremila je 29. studenog 2000. u Gradskoj knjižnici i čitaonici svečanu dodjelu nagrada laureatima 3. đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara. Predsjednik đakovačke Matice Marinko Zirdum pozdravio je nazočne goste: Branimira Donata, dobitnika nagrade Julije Benešić, Tonka Maroevića, prošlogodišnjeg nagrađenika koji je govorio o dvjema Donatovim knjigama — Politika hrvatske književnosti — književnost hrvatske politike i Društvo žrtvovanih hrvatskih pjesnika, te o njegovu sveobuhvatnom radu, potom Igora Gajina, književnog kritičara »Glasa Slavonije«, dobitnika Povelje uspješnosti, te Stanislava Marijanovića, koji je u ime organizatora pročitao odluku Prosudbenog odbora 3. đakovačkih susreta.

Branimir Donat, inače, u dvjema nagrađenim knjigama bavi se tabuiranim, zabranjenim temama hrvatske književnosti: autorima koji su zbog svoje književne djelatnosti bili potpuno istisnuti iz obzora hrvatske književne kritike i znanosti o književnosti.

Igor Gajin, pak, od 1996. do 2000. godine objavio je više od stotinu kritičkih prikaza književne i publicističke produkcije, a u 1999. i 2000. čak 38 kritika novoizašlih knjiga iz hrvatske i svjetske književnosti.

Miro Šola

Javno priopćenje Matice hrvatske u Petrinji

Petrinja, 4. prosinca 2000.

Na sjednici Predsjedništva Matice hrvatske u Petrinji, 30. studenoga 2000, potpredsjednik te udruge u kulturi, akademski slikar Branko Čačić, podnio je ostavku na funkciju i članstvo u Matici hrvatskoj. Ostavku je motivirao načinom na koji je isključen iz rada savjeta Galerije Krsto Hegedušiću Petrinji. Predsjedništvo MH u Petrinji nije pozvano da odlučuje o sastavu spomenutog savjeta, štoviše, nema primjedbi na imenovane članove novog Savjeta. Međutim, smatra da osobe s iskustvom i likovnim kompetencijama kakve posjeduje akademski slikar i vrsni pedagog Branko Čačić ne treba zapostavljati, nego bi takvi pojedinci dobro došli i zahtjevnijim likovnim sredinama od petrinjske. U tom smislu pozivamo Branka Čačića da povuče ostavku i nastavi sa svojim značajnim kulturnim djelovanjem u okviru ove kulturne udruge. Nadamo se da će i ova lokalna zajednica uvidjeti da stručnjaka takva formata ne treba olako marginalizirati. Hrvatski kulturni prostor nema neograničene resurse.

Predsjedništvo Matice hrvatske u Petrinji

Osmijehni se i u plaču

U prostorijama Galerije fra Didaka Buntića u Čitluku, u petak 15. prosinca 2000, predstavljena je nakladnička djelatnost Matice hrvatske u Sarajevu. Nakon pozdravnih riječi Andrije Stojića, predsjednika Matice hrvatske Čitluk, Stjepana Sučića, potpredsjednika Matice hrvatske, te gostiju iz Sarajeva, predstavljena je knjiga književnika Mirka Marjanovića Osmjehni se i u plaču.

O knjizi je uz Marjanovića govorio i književnik Dragan Šimović, a nakon toga Franjo Primorac otvorio je izložbu slika akademskog slikara fra Petra Perice Vidića, predsjednika Matice hrvatske Sarajevo.

U sklopu svečanosti otvorena je i prodajna izložbe knjiga Nakladnog zavoda Matice hrvatske.

Mirna Cvetnić

Vijenac 178

178 - 28. prosinca 2000. | Arhiva

Klikni za povratak