Vijenac 178

Margine

Između dva kuka

Vele sajam, a zapravo Saloon

26. Salon mladih, 8-28. siječnja 2001, Zagrebački velesajam i HDLU

Između dva kuka

Vele sajam, a zapravo Saloon

26. Salon mladih, 8-28. siječnja 2001, Zagrebački velesajam i HDLU

26. Salon mladih (to su oni mlađi od 35 godina) ove godine zamišljen je kao međunarodna izložba audio i vizualne umjetnosti. Noviteti su u koncepciji dokidanje kategorijskog pristupa, pozivanje centara koji se bave suvremenom umjetnošću (Močvara, Attack, Palach, mladi FAK), uvođenje natječaja za teoriju i decentralizacija, odnosno izmještanje izložbe iz središta Zagreba na Velesajam.

Selektorski odbor u sastavu Mihal Koleček (Češka), Jurij Krpan (Slovenija), Slaven Tolj i Zoran Roško pokušao je preusmjeriti pažnju različitih umjetničkih žanrova o temama individualizam i/ili kolektivizam, odgovornosti, frustracija kao poticaj, humor... tj. potaknuti shvaćanje suvremene umjetnosti kao mutantske umjetnosti, bez čvrstih žanrovskih i vrsnih određenja, kao jedinstvenu umjetnost multiizraza i iskustva, što će reći osloniti se o informatičko dehijerarhizirajuće, globalizacijske i genetskoinženjerijske (teoretske) trendove. Druga ideja bila je upozoriti na kontaminiranje estetike mjerilima tržišta, pa tako i onog umjetničkog. To će reći da je selektorima stalo do dekomercijaliziranja umjetnost jer, vjeruju, tržišna vrijednost nije najuniverzalnija ideja.

Dakle, zeleno svjetlo lakše su dobili radovi koji subverziraju domaćinstvo, dekorativnost i malograđansko-konformističko-rekreativno poimanje umjetnosti.

Na temelju tih kriterija program složen za otvaranje i nekoliko prvih dana, koji ćete još provjeriti u dnevnom tisku i na komunikeima Salona koje s nestrpljenjem očekujemo, jest sljedeći:

8. siječnja: otvaranje, paviljon 5 ZV-a, oko 21.00: performansi grupa »Eclipse« (Slovenija) i »Camera Scura« (Češka)

9. siječnja: predavanje Janosza Soboslaija (Mađarska) i prezentacija 01001100...org (Italija)

10. siječnja: Galerija Emil Filla Mihala Kolečeka (Češka) i performans Oskara Dawidovskog

11. siječnja: prezentacije Attacka i Močvare — sva iznenađenja moguća

Kruno Lokotar

Vijenac 178

178 - 28. prosinca 2000. | Arhiva

Klikni za povratak