Vijenac 178

Fotografija

Iz fundusa Fotokluba Zagreb

Puls života

Milutin Mudrinić

Iz fundusa Fotokluba Zagreb

Puls života

Imenom Milutina Mudrinića pomalo se približavamo kraju predstavljanja autora zagrebačke škole fotografije. Osim što njegove slike dijele zajednička obilježja gotovo svih fotografija autora iz tog razdoblja, naglašene su i suprotnosti, pa makar ih prepoznavali u samo dvije fotografije sačuvane u našoj zbirci. Pored snažno izražene dinamike neizostavno je i pulsiranje života tipično za vrijeme u kojem su nastale. Nije to postignuto tek golim zanatskim umijećem, nego i osobitom misaonošću, svojstvenom svim pripadnicima škole.

I u Mudrinića dinamika kompozicije postignuta je dijagonalnošću i tonskom skalom ostvarenom i u najtamnijim partijama slike. Šteta je što nije ostalo više sačuvanih radova, kako bi mogli zaokružiti njegov opus u cijelosti. Ovako nam preostaje samo spoznaja da pred sobom imamo dobra pripadnika zagrebačke škole, zacijelo velika tehničkog i likovnog predznanja, što mu je omogućilo da ostvari djela koja stoje uz bok velikanima zagrebačke fotografije toga doba.

Zdenko Kuzmić

Milutin Mudrinić

slika

Milutin Mudrinić rođen je 1893. godine u Dubravi kod Čazme. Gimnaziju pohađa u Bjelovaru a završava na Sušaku 1912. godine. Studira hrvatski, latinski i gimnastiku u Pragu (od 1912. do 1913), zatim u Krakovu 1914. Studij prekida tijekom Prvoga svjetskog rata a završava nakon rata na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao srednjoškolski profesor službovao je u Osijeku, Požegi i u Zagrebu gdje je dočekao Drugi svjetski rat. Objavio je i dvije knjige o gimnastici.

Član je Fotokluba Zagreb od godine 1936.

Tragično je završio, zajedno sa svojim starijim sinom u logoru Jasenovac, godine 1943.

Od njega su se slučajno sačuvale samo dvije fotografije.

Vladko Lozić

Vijenac 178

178 - 28. prosinca 2000. | Arhiva

Klikni za povratak