Vijenac 178

Književnost

Izborna skupština Hrvatskoga centra PEN-a

Predsjednica za novo doba

Izborna skupština Hrvatskoga centra PEN-a

Predsjednica za novo doba

Izborna skupština Hrvatskog centra PEN-a, održana u srijedu, 20. prosinca 2000, u raskošnoj Kristalnoj dvorani hotela Esplanade, protekla je u pravoj klupskoj atmosferi, bez brojnih papira i birokracije, za restoranskim stolovima, uz vrhunska jela i pića. Izvješće dosadašnjeg predsjednika Slobodana Prosperova Novaka više je nalikovalo oproštajnom govoru, a takva je bila i atmosfera cijelog skupa.

Nadahnutim govorom Ive Banca i minutom šutnje članovi Hrvatskoga centra PEN-a oprostili su se od jednog od svojih najuglednijih članova — Vlade Gotovca.

Kandidaturi Sibile Petlevski za predsjedničku dužnost suprotstavio se samo Drago Pilsel, tvrdeći da predsjednik PEN-a treba biti osoba koja već ima društveni ugled, a ne netko tko će ga kroz tu dužnost steći, ali se i on povukao nakon što je nekoliko penovaca stalo u obranu Sibile Petlevski, rekavši da je samo želio izazvati raspravu i potaknuti iznošenje razloga za tu kandidaturu. Ta se intervencija na kraju pokazala pozitivnom i za atmosferu na skupštini i za samu Sibilu Petlevski, jer je pružila mogućnost i njoj i drugima da iznesu agrumente u prilog njezinu izboru.

Dok su nova predsjednica i glavni tajnik Nenad Popović izabrani bez protukandidata (na kandidaturi za predsjednika zahvalili su se Boris Maruna i Nenad Popović, dok Andrea Zlatar, predložena za glavnog tajnika, nije bila na skupštini), novi potpredsjednici Velimir Visković i Dražen Katunarić osvojili su više glasova od Vlahe Bogišića i Zvonka Makovića. Stari dužnosnici PEN-a nisu se potpuno povukli, pa se tako u Upravni i Nadzorni odbor Hrvatskog centra PEN-a ušli Slobodan Prosperov Novak, Vera Čičin-Šain, Željka Čorak, Boris Maruna, Branimir Donat i Milivoj Telećan.

U PEN je, bez ikakvih polemika, jednoglasno primljeno devet novih članova, vrlo različitih profila: Ivo Babić, Josip Belamarić, Zora Dirnbach, Ivo Goldstein, Tahir Mujičić, Radoslav Tomić, Ante Tomić, Mladen Urem i Đ ermano Senjanović.

Nakon osam godina predsjednikovanja Slobodana Prosperova Novaka, očigledno je da će nova predsjednica promijeniti ne samo način vođenja Hrvatskog centra PEN-a, već i njegovu percepciju u javnosti. Dok je dosadašnji predsjednik bio javno vrlo aktivan, nerijetko kontroverzan, ne suzdržavajući se ni od političkih izjava i stajališta, nova predsjednica najavljuje veću smirenost i okretanje Hrvatskoga centra PEN-a prema vlastitim aktivnostima, članovima i problemima. Kao što su se Matica hrvatska i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti nakon odlaska karizmatičnih vođa iz hrvatskoga proljeća, Vlade Gotovca i Ivana Supeka, izolirale od političkih zbivanja i okrenule sebi, može se očekivati i da Hrvatski centar PEN-a krene istim putem. Tu novu orijentaciju ipak ne treba objašnjavati samo karakterom nove predsjednice. Plebiscitarna potpora koju je ona dobila pri izboru i izostanak protukandidata pokazuje da i sami članovi, koji jedini mogu odlučivati o smjeru PEN-ova djelovanja, podupiru takvu orijentaciju. PEN-ovci su se izborom Sibile Petlevski odlučili za novi PEN za novo doba.

Zlatko Vidačković

Vijenac 178

178 - 28. prosinca 2000. | Arhiva

Klikni za povratak