Vijenac 178

Ples

Plesni globus

Plesni globus

Festival za treći milenij

U Monaku se od 13. do 17. prosinca prvi put održava plesni spektakl Monaco Dances Forum pod pokroviteljstvom princeze od Hannovera. Mjesto radnje je Grimaldi Forum, novi plesni kongresni centar površine 35 tisuća četvornih metara, koji će u tri auditorija ugostiti festival, sajmove, radionice, izložbe i projekcije. Otvoren umjetničkim novitetima i senzibilitetima, glavni je cilj festivala prikazati ples kao dio sveopće mreže umjetnosti i njegove povezanosti s novim tehnologijama. Festival se sastoji od nekoliko dijelova; Filmski festival i natjecanje Dancescreen 2000, prezentacija plesnih projekata koji kombiniraju ples i nove tehnologije, dance cybercafe, dance & music workshop, audicije, forumi, izložbe. Festival završava dodjelom nagrada najvažnijim koreografima odabranim putem glasanja 140 internacionalnih novinara, 120 osoba plesnog svijeta iz 40 zemalja te glasovanja putem Interneta, kako je mogao glasati svaki posjetitelj web-stranice www.mddf.com, što smo mi i učinili.

Plesni centar TALA, umjetnička organizacija koju vode plesne umjetnice Tamara Curić i Larisa Lipovac, otvorio je natječaj za Plesnu platformu mladih 2001, koja će se održati od 9. do 15. travnja iduće godine. Za razliku od Prve plesne platforme, održane 15. travnja ove godine, koja je okupila uglavnom nova koreografska djela mladih plesnih umjetnika, iduća je platforma otvorenoga tipa. Natječaj je otvoren do 10. ožujka 2000, a raspisan je u dvije kategorije: solo nastup u trajanju od dvadeset minuta i grupna koreografija do trideset minuta. Komisiju za izbor pristiglih scenskih ostvarenja čine Desanka Virant, Mare Sesardić, Rajko Pavlić, Nerina Gattin i Edvin Liverić.

Ekskluzivno za »Dance magazine« Eveliyn Cisneros odgovara na pitanja svih zainteresiranih upućenih na adresu: www.dancemagazine.com.

Bivša balerina Baleta u San Franciscu, pristupila je kompaniji 1977, nakon izobrazbe u školi American Ballet. Više od dva desetljeća nastupala je u vodećim ulogama klasičnog baleta (Cindarella, Julija, Odette/Odile, princeza Aurora) te plesala koreografije Marka Morrisa, Helgia Tomassona, Vala Caniparolija. Između ostalih dobitnica nagrade Isadore Duncan za izvedbu, koju dijeli s mužem, Stephenom Legateom, za pas de deux u Balanchineovu Rubies za Balet San Francisca. Požurite, pitanja ima previše, a svoje odgovore dobit ćete samo do kraja 2000.

DVD

Balet Don Quixote s Nurejevim i Helpmannom u glavnim ulogama u kompletno obnovljenom baletu, Nurejev nastupa u jednoj od svojih najboljih izvedbi. Nezaobilazna kupnja za prave baletomane!

Priznanje Alvinu Aileyu! DVD — prva snimka kompanije na DVD-u nakon tragične smrti A. Aileya u prosincu 1989. Snimka uključuje i izvedbe koje je Ailey pripremio po posebnoj narudžbi, poput koreografije Witness, nastale 1986. za Royal Danish Ballet. Zvijezde snimke svakako su Dwight Rhoden i Desmond Richardson, što nastupaju kao sporedne uloge u For Bird in Love te kao središnje uloge u Episodes iz 1991.

Olivera Međugorac

Vijenac 178

178 - 28. prosinca 2000. | Arhiva

Klikni za povratak