Vijenac 178

Književnost

»15 dana« — ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu

Okom kamere

Centar za kulturu i obrazovanje Zagreb, godište XLIII, br. 3/2000.

Okom kamere

»15 dana« — ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu, Centar za kulturu i obrazovanje Zagreb, godište XLIII, br. 3/2000.

Treći broj časopisa »15 dana« (izlazi tromjesečno; šest brojeva u četiri sveska) na četrdeset stranica donosi nekoliko zanimljivih tekstova popraćenih i produbljenih fotografijama.

Časopis se otvara člankom Fedora Kritovca Autom u gradu o sveprisutnosti predmeta/automobila koji zaokuplja urbanističke i arhitektonske potencijale te jede prostor i život suvremenoga čovjeka, a zatvara se humoreskom Sokrat i odbojnik vrsnog poznavatelja antikne mudrosti Luciana de Crescenza o autu iz onodobne perspektive, tom novom idolu i božanstvu kojemu se, upozorava u dijalogu mudri Atenjanin, ne bi smjelo robovati jer on ne pomaže pri najvažnijem putovanju — prema vlastitoj nutrini.

Ante Peterlić analizira kultni film Alaina Resnaisa Prošle godine u Marienbadu, dobitnika Zlatnog lava 1961. u Veneciji, koji je neobičnošću duhovnog ozračja spoznavana okom kamere primorao kritičare, polemičare i gledatelje na drukčiji pristup — to je filmska priča bez priče, subjektivno vrijeme, vrijeme svijesti, marienbadska stilizirana slika zbilje i zamišljaja. Ideje iz kojih se rodio taj film od komadića mašte izlaže njegov scenarist Alain Robbe-Grillet, jedno od vodećih imena francuske književnosti. U povodu bečke izložbe (Kunsthalle, 26. lipnja — 15. listopada 2000) predstavljena je Lisette Model fotografijama kao jednom od bezbroj mogućnosti iskaza života. Njezine se slike prepoznaju i pamte po iznimnoj duhom i okom spoznavanoj vizualnoj sadašnjosti i po emocijama vidljivima u susretu fotoaparata i čovjeka.

Četvrt vijeka od rastanka tekst je Mladena Pejakovića o slikaru intenziteta Ivi Dulčiću (1916-1975), za kojega je boja obasjanje stvari jer je u šarenoj vrevi svojih slika miješao zanos, strast, sumnju, ushićenje, vjeru.

Premda su teme koje časopis obrađuje uvijek iznova aktualne, aktualnosti događaja u časopisu ipak nedostaje. No, upravo je osjećaj neprolaznosti vremena i trajnih umjetničkih vrijednosti ono što ovaj časopis čini posebnim i uvijek zanimljivim.

Marijana Lisjak

Vijenac 178

178 - 28. prosinca 2000. | Arhiva

Klikni za povratak