Vijenac 178

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

LIKOVNI GLOBUS
Zagreb U Društvu povjesničara Hrvatske predstavljen je projekt Prvog kongresa hrvatskih povjesničara umjetnosti, koji bi se trebao održati u listopadu sljedeće godine, s temom Sto pedeset godina hrvatske povijesti umjetnosti. Organizatori kongresa su Institut za povijest umjetnosti, koji dogodine slavi četrdesetu obljetnicu, i Društvo povjesničara umjetnosti. Na kongresu bi se u tri cjeline, Retrospektiva, Interakcije i Perspektiva, trebao preispitati položaj struke, dati rezime dostignuća povijesno-umjetničkih znanosti te postaviti pitanja za budućnost. Za sve informacije možete se obratiti Ireni Kraševac, Milanu Pelcu i Mirjani Repanić-Braun na Institutu za povijest umjetnosti, Ulica grada Vukovara 68/3, Zagreb ili e-mailom: mpelcŽcroata.hart.hr.
/slike/vijenac/Vij178179/


/slike/vijenac/Vij178179/
/slike/vijenac/Vij178179/
/slike/vijenac/Vij178179/
slikaIzložbe

U podrumu i dogodine

Zagreb Podrum Galerije Klovićevi dvori i sljedeće će godine zauzimati hrvatski umjetnici. Nakon ovogodišnjih izložbi Nike Radić, Danijela Kovača i Siniše Majkusa dogodine će se u najzanimljivijem prostoru gornjogradskih Klovićevih dvora postaviti izložbe Nedeljka Mikca, Ivana Marušića Klifa, Mirjane Vodopije i Martine Kramer. Zahvaljujući kustosicama Marini Viculin i Jasmini Bavoljak te Ljerki Dulibić, ove su podrumske izložbe dobile drukčiju dimenziju, kako muzeološku, tako i onu umjetničku. Sjajna promocija i još bolji katalozi idu tome u prilog. Uz to još i www.galerijaklovic.hr

/slike/vijenac/Vij178179/STG07587


slikaPerzijanci u Beču

Beč U bečkom Kunsthistorisches Museumu se može pogledati izložba naslovljena Sedam tisuća godina perzijske umjetnosti. Prvi put nakon revolucije bogatstvo Iranskog nacionalnog muzeja iz Teherana izlazi iz zemlje. Gotovo dvije stotine izložaka, koji uokviruju veliku civilizaciju, od glinenih likova iz 7. tisućljeća prije Krista pa do slikane islamske keramike iz 10. stoljeća. Uz to treba istaknuti pripremljen katalog. Dodatno se možete informirati na www.khm.at.

/slike/vijenac/Vij178179/STG14427


slikaNakon antike

Pariz U Louvreu je do 15. siječnja 2001. otvorena izložba 2000 godina stvaralaštva... nakon antike. Izložba pokazuje velik inspirativni utjecaj antike na sva kasnija razdoblja, od srednjeg vijeka do danas. Pokušaj je to odgovoriti na pitanje suprotstavljanjem originala i kopije, originala i replike, originala i djela koje je njime nadahnuto. Izložba okuplja umjetnike od Tintoretta do Dalija, a njezin mali dio pogledajte na www.louvre.fr.

/slike/vijenac/Vij178179/STG02104


slikaKnjiga

Pietro C. Marani, Leonardo da Vinci The Complete Paintings, izd. Harry N. Abrams, studeni 2000. Direktor restauracije Leonardove Posljednje večere, Pietro Marani, napisao je knjigu na 384 stranice o slikarstvu velikog umjetnika, čovjeka i izumitelja. Povijest i značenje svake njegove slike analizirani su u detalje. Uz odlične reprodukcije autor donosi tezu o Leonardu opčinjenu antičkom umjetnošću, a ne o Leonardu kao modernom geniju. Od sjajne naslovnice pa do proširene bibliografije ova knjiga postaje uzor koji bi trebale slijediti sve buduće knjige monografskog tipa.

/slike/vijenac/Vij178179/STG55490


slikaČasopis

»Peristil«, 42-43, Zagreb, 1999-2000. Izašao je novi broj »Peristila«, zbornika radova za povijest umjetnosti u izdanju Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Na 168 stranica novi »Peristil« donosi znanstvene radove Snježane Pavičić, Radovana Ivančevića, Vladimira Markovića, Olge Maruševski, Darje Radečić-Mahečić i drugih. Uvijek različita tematika, koja karakterizira ovaj časopis, znak je da se u njemu može pronaći za svakoga ponešto, od romaničkog raspela do Griesbachove fotografije.

/slike/vijenac/Vij178179/STG62805


Internet

www.mdc.hr/strossmayer Odlično uređena internetska stranica, uz Galeriju starih majstora, donosi i popis zbirki i svom vlasništvu, fotoarhiv te ostale opće podatke. Zanimljive su analize uz pojedina djela. Velik broj podataka nadopunjuje se virtualnim obilaskom galerije, a odlično sučelje svrstava stranicu Stossmayerove galerije među najbolje kulturno-muzejske stranice u Hrvatskoj.

/slike/vijenac/Vij178179/STG62805


Marko Kružić

Vijenac 178

178 - 28. prosinca 2000. | Arhiva

Klikni za povratak