Vijenac 178

Informatika

Informatika

ISDN

Uporaba ISDN-mreže koja se odlikuje prije svega većim kapacitetom i kvalitetom prijenosa, nudi niz vrlo praktičnih prednosti

ISDN

Uporaba ISDN-mreže koja se odlikuje prije svega većim kapacitetom i kvalitetom prijenosa, nudi niz vrlo praktičnih prednosti

Analogna telefonska linija dugo je bila jedini način korištenja raznim telekomunikacijskim uslugama, kao što su telefonija, prijenos podataka koji je u posljednjih nekoliko godina realiziran preko Interneta i sl. Premda sa stanovitim zakašnjenjem, i Hrvatski telekom ponudio je pretplatnicima nove usluge, koje se zasnivaju na potpuno digitalnoj infrastrukturi — digitalnoj mreži sa integriranim uslugama (Integrated Services Digital Network — ISDN). ISDN-mreža zapravo je skup usluga, pristupnih uređaja te pripadajućih standarda pristupanja nepokretnoj telekomunikacijskoj mreži te njezinim posredovanjem i ostalim mrežama u svijetu. Odmah valja istaknuti da je riječ o iznimno dobru tehnološkom rješenju izvedbe digitalne komunikacije, stoga što za njegovo uvođenje u najširu praksu nisu potrebne velike promjene u telekomunikacijskoj infrastrukturi, kao što je zamjena javnih centrala, spojnih putova, nego se sve svodi samo na nadogradnju postojeće javne telefonske mreže.

Kapacitet i kvaliteta

Uporaba ISDN-mreže koja se odlikuje prije svega većim kapacitetom i kvalitetom prijenosa, nudi niz vrlo praktičnih prednosti kao što su široki spektar usluga na istoj pristupnoj točki, digitalnu komunikaciju brzine od 64 kbit/s do 2Mbit/s, bolju kvalitetu govora i bržu uspostavu veze, pristup do svih raspoloživih mreža te mogućnost videotelefonije i videokonferencije. Riječ je dakle o unificiranu pristupu svim raspoloživim informacijsko-komunikacijskim uslugama. Također valja istaknuti da primjena već osnovnog načina pristupa ISDN mreži omogućava istodobnu uporabu dviju linija (digitalnih kanala). To pak praktično znači da je primjerice moguće istodobno telefonirati, raditi na Internetu, slati faks i sl. U osnovnom paketu korisnik dobiva tri pretplatnička broja, pri čemu je moguće kupiti pojedinačno još najviše pet dodatnih pretplatničkih brojeva.

Znatno veća brzina prijenosa i kvaliteta posebno dolaze do izražaja u pristupu Internetu, odnosno prijenosu podataka. Za ostvarenje takve veze nije potreban modem koji na izlazu iz PC-a pretvara (modulira/demodulira) binarni kod u analogni signal zbog prijenosa putem analogne telefonske linije. Umjesto njega, za povezivanje na mrežu koristi se ISDN PC-adapter u obliku posebnog uređaja ili ugradbene PC-kartice uz uporabu odgovarajuće programske podrške. Pristup Internetu posredovanjem Osnovnog ISDN pristupa, koji u tehničkom smislu znači mogućnost uporabe dvaju komunikacijskih (B) kanala, omogućuje stoga veću brzinu rada (64 ili 128 kbit/s), koja može biti više nego dvostruko veća od one koju nude najbrži na tržištu raspoloživi modemi, čija je maksimalna brzina prijenosa 56 kbit/s, uz znatno veću kvalitetu prijenosa. U slučaju kada se koristi mogućnošću istodobnog telefonskog razgovora i veze s Internetom, sustav radi tako da svaka veze upotrebljava jedan B-kanal brzine 64 kbit/s, pri čemu su na tržištu raspoloživi ISDN PC-adapteri koji omogućavaju da se po završetku razgovora automatski i drugi B kanal iskoristi za vezu s Internetom, čime se ostvaruje maksimalna brzina od 128 kbit/s.

Velike mogućnosti

Mogućnosti koje se otvaraju uporabom ISDN-tehnologije iznimno su velike. To se posebno odnosi na niz zanimanja kao što su novinari, grafički dizajneri, pisci, informatičari i mnogi drugi koji se u radu intenzivno koriste računalima: oni mogu jednako kvalitetno obavljati posao bez obzira gdje se fizički nalazili. Riječ je o trendu koji je u svijetu sve izraženiji jer nudi brojne prednosti. Pri izboru tvrtki ili uposlenika nema zemljopisne prepreke, tvrtka može postaviti vrlo fleksibilnu organizacijsku strukturu, smanjuju se ukupni uredski troškovi, povećava se produktivnost, smanjuje se odsutnost s posla, pridonosi se očuvanju okoliša te se znatno smanjuju troškovi putovanja.

Slično je kada je riječ o mogućnostima izvedbe sustava za učenje na daljinu. Bitna je prednost u tome da je moguće nastavne materijale uvelike obogatiti i proširiti multimedijskim sadržajima, za koje je dokazano da vrlo pozitivno utječu na proces učenja. Tomu svakako valja dodati velike mogućnosti izravne interakcije predavača sa studentima uporabom funkcija ISDN-mreže koje omogućavaju videokonferencije.

Na kraju radi potpunosti svakako valja spomenuti i prijenos podataka koji se ne odnosi samo na rad na Internetu, nego i prijenos podataka koji je za brojne poslovne organizacije kao što su izdavači, banke, osiguravajuća društva, državne ustanove, mediji od vitalnog značenja. Uporaba ISDN-mreže za izgradnju kvalitetne privatne telekomunikacijske infrastrukture za potrebe ovih organizacija bitan je korak naprijed.

ISDN-mreža u Hrvatskoj izgrađena je sukladno EURO — ISDN koji se odnosi na priključke i usluge, tako da je zajamčena kompatibilnost pri uspostavljanju međunarodnih veza.

Uvođenje ISDN-mreže zasigurno je velik napredak u razvoju telekomunikacijske infrastrukture. U tehničkom smislu ISDN-mreži teško je naći ozbiljnijih slabosti, tako da će brzina širenja mreže ovisiti prije svega o financijskim mogućnostima korisnika. Naime, potreba za brzom i pouzdanom digitalnom tehnologijom komunikacije postoji već godinama.

Dodatne informacije o ISDN-mrežama i raznim mogućnostima uporabe tog oblika komunikacije raspoložive su preko ovih hiperveza:

http://www.ht.hr

http://www.ericsson.com

http://www.siemens.com

Slaven Batnožić

Vijenac 178

178 - 28. prosinca 2000. | Arhiva

Klikni za povratak