Vijenac 178

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

GLAZBENI GLOBUS
/slike/vijenac/Vij178179/
/slike/vijenac/Vij178179/
/slike/vijenac/Vij178179/
slikaBoulezu Grawemeyerova nagrada

Louisville Pierre Boulez, francuski skladatelj i dirigent, dobitnik je Grawemeyerove nagrade na području glazbe za 2001. Nagradu tešku dvjesto tisuća američkih dolara Boulez je primio za komornu skladbu Sur Incises, praizvedenu na Edinburškom festivalu 1998. godine. Boulezovo djelo izabrano je između stotinu i sedamdeset nominacija pristiglih iz dvadeset i pet zemalja, a prije njega prestižnu su nagradu između ostalih primili: Thomas Ad#s (2000. za orkestralnu skladbu Asyla), Tan Dun (1998. za operu Marco Polo, čija će se hrvatska premijera održati u sklopu Muzičkog biennala Zagreb 2001), Simon Bainbridge (1997. za Ad Ora Incerta), Ivan Čerepnjin (1996. za Dvostruki koncert za violinu, violončelo i orkestar), John Adams (1995. za Violinski koncert) i Toru Takemitsu (1994. za skladbu Fantasma/Cantos za klarinet i orkestar).

slikaAukcija stvari Marije Callas

Pariz Aukcija privatnih stvari Marije Callas, održana u pariškoj dvorani Drouot-Montaigne privukla je poklonike slavne operne dive iz cijeloga svijeta, a sve su karte bile rasprodane daleko unaprijed. Na aukciji je između ostalog prodano četiristotinjak pari čarapa, nekoliko komada donjeg rublja, privatni fotoalbum i mnogo puta fotografiran bijeli krzneni šal. Za sve poklonike Divine prava je adresa http://www.callas.it/.

slikaLa vie parisienne

London A na aukciji u londonskoj kući Sotheby's našli su se autografi skladbe La vie parisienne iz 1866. francuskoga skladatelja Jacquesa Offenbacha. Autografi uključuju klavirski izvadak skladbe, njezinu neobjavljenu orkestriranu inačicu te oko stotinu i četrdeset stranica neobjavljene glazbe izbačene prije praizvedbe djela. Materijal je procijenjen na više od dvjesto tisuća američkih dolara. Oni koji pak nemaju mogućnost kupnje neke stranice Offenbachove glazbe neka posjete stranice Društva Jacquesa Offenbacha na http://offenbach.org/.

Natječaj

World Music Days Hong Kong 2002. Raspisan je natječaj za Svjetske dane glazbe u Hongkongu 2002. Deadline za predaju partitura je 30. travnja 2001. Dodatne informacije mogu se dobiti na ovim adresama: Međunarodno društvo za suvremenu glazbu-ISCM (infoŽiscm.nl), organizatori hongkonških Svjetskih dana glazbe (infoŽrhapsoarts.com) i hrvatska sekcija ISCM-a (Hrvatsko društvo skladatelja, Berislavićeva 9, tel./faks 01 48 72 372).

slikaDiskografija

94 puta Liszt Mađarsko Ministarstvo kulture dodijelilo je nagradu Pro Cultura Hungarica britanskom pijanistu Leslieju Howardu za snimku cjelokupnoga glasovirskog opusa Franza Liszta. Snimka je zauzela devedeset i četiri CD-a, a Howardu je trebalo punih petnaest godina da je dovrši. Izdavač je diskografska kuća Hyperion (http://www.hyperion-records.co.uk/). Za istu snimku Howard je već nagrađen nagradom Grand Prix International du Disque Liszt Special Award.

slikaMuzikalije

Richard Strauss Edition Verlag Dr. Richard Strauss i izdavačka kuća C. F. Peters objavili su studijske partiture cjelokupnoga orkestralnog opusa Richarda Strauss. Izdanje čini dvanaest svezaka a sadrži pedeset i osam skladateljevih orkestralnih djela. Cijena: 1.349 njemačkih maraka. Imate li prazne police i dubok džep, posjetite http://www.edition-peters.de/strauss-edition/.

slikaRadiofonija

Met na HR-u Nova sezona radijskih prijenosa iz njujorške Metropolitan Opere počela je 9. prosinca Straussovom predstavom Kavalir s ružom. Iako komentatori spominju probleme oko sponzorstva, koje već šezdeset godina pokriva tvrtka Texaco i tako drži apsolutni rekord u povijesti američke radiofonije, organizatori tvrde da za odvijanje sezone nema nikakvih opasnosti te obećavaju niz atraktivnih opernih događanja. Raspored Metove operne sezone možete provjeriti na http://www.metopera.org/, a za sve domaće kantomane vrijedan je i podatak da će Hrvatski radio prenositi veći dio Metovih opernih matineja. Tako već u subotu, 16. ovog mjeseca, na III. programu Hrvatskoga radija možete pratiti prijenos Wagnerova Letećeg Holandeza, a na programu su do kraja sezone i Beethovenov Fidelio, Verdijev Trubadur, Mozartova Čarobna frula, Wagnerov Parsifal, Bergova Lulu i još mnogo, mnogo toga. Frekvencija III. programa: 101,00 MHz.

Borko Špoljarić

Vijenac 178

178 - 28. prosinca 2000. | Arhiva

Klikni za povratak