Vijenac 178

Film

FILMSKA ČETVRT

FILMSKA ČETVRT
/slike/vijenac/Vij178179/
slikaTrinaest dana Kevina Costnera

Točno trinaest godina nakon uspjeha političkog trilera Bez izlaza njegov glavni glumac Kevin Costner i redatelj Roger Donaldson ponovno surađuju na sličnom projektu. No, dok je prethodnik bio fikcija o ruskom obavještajcu unutar Pentagona, njihov se ovogodišnji film Thirteen Days zasniva na stvarnom povijesnom događaju — kubanskoj krizi iz listopada 1962. Costner glumi Kennyja O'Donnella, šefa kabineta tadašnjeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja u najtežim trenucima njegove političke karijere. Naime, tada je cijeli svijet strahovao hoće li se napetost oko instaliranja sovjetskih raketa na Kubi pretvoriti u nuklearni sukob i tako planet dovesti do samouništenja. Rasplet je svima poznat, ali to ne umanjuje intrigantnost filma Thirteen Days, koji se prema većini ocjena iščekuje kao jedan od udarnih naslova američke filmske jeseni. Baš poput hita Bez izlaza, i ovdje je klaustrofobičnost dominantan dramaturški moment jer se većina scena odvija u zatvorenim prostorima Bijele kuće i Ministarstva obrane. Premijera je filma zakazana za 20. prosinca.

slikaLijepa kao Goyine slike

Španjolska je glumica i plesačica Penélope Cruz nakon svjetskog uspjeha Almodovarove tragikomedije Sve o mojoj majci postala jednim od najtraženijih mladih filmskih lica. Dakako, ključna joj je odluka bila da rodni Madrid privremeno zamijeni Los Angelesom i svoje znanje engleskog jezika sa šarmantnim kastilijanskim naglaskom usavrši uz prvu ligu holivodskih muških zvijezda. U 2000. očekuju je čak tri moguća hita, od kojih je prvi ljubavni triler Vanilla Sky. Partner joj je u filmu Tom Cruise, dok se režije prihvatio Cameron Crowe. Njezin drugi glumački angažman sljedeće godine bit će drama Blow redatelja Teda Demmea, u kojoj glavnu mušku ulogu tumači Johnny Depp. Konačno, treći je američki izlet Penélope Cruz ratna romanca Captain Corelli's Mandolin Johna Maddena s Nicolasom Cageom u naslovnoj ulozi. Nedvojbeno, prekooceanski producenti imaju mnoštvo dobrih razloga da uposle španjolsku ljepoticu.

Tribusonov roman na filmu

Prema motivima popularnoga romana Gorana Tribusona Polagana predaja redatelj Bruno Gamulin snima istoimeni film. Riječ je o slobodnoj interpretaciji književnog izvornika, čija je okosnica put nekoliko prijatelja od Zagreba do Dubrovnika s namjerom da se obogate kupnjom tamošnjih hotela. Riječ je zapravo o svojevrsnoj hrvatskoj inačici filma ceste, a u glavnim ulogama nastupaju Rene Medvešek, Lucija Šerbedžija i Filip Šovagović. Film Polagana predaja snima se u produkciji tvrtke Gama film, a premijera mu se očekuje na Pulskom festivalu sljedećeg ljeta.

slikaKnjiga

James Bond — The Secret World of 007 (http://www.amazon.com/) U iščekivanju dvadesetoga dijela bondijane, ciklusa filmova o »špijunu u službi Njenog Veličanstva«, Alastair Dougall, Darling Kindersley te ilustrator Roger Stewart pripremili su raskošnu monografiju o Jamesu Bondu. Autori su posvetili pažnju i najsitnijim detaljima svakog pojedinog nastavka, od negativaca i ljepotica, preko lokacija snimanja, do vrsta oružja, izuma i automobila, koji se pojavljuju u filmovima. Riječju, knjiga je opće mjesto filmske kulture, ali i pop-arta 20. stoljeća!

slikaČasopis

75 godina »Boxofficea« (http://www.boxoff.com/) Najstarija američka tiskovina namijenjena praćenju rezultata filmova ostvarenih na kinoblagajnama — »Boxoffice«, ove godine slavi 75. rođendan. Utemeljitelj mu je Ben Shlyen, dok njegovi današnji nasljednici časopis predstavljaju kao bogat mjesečnik kojemu su top-ljestvice najgledanijih filmova tek osnovni, ali ne i jedini sadržaj. Iscrpne filmske recencije, intervjui i članci to najbolje potvrđuju.

slikaDVD

The Directors — Ron Howard (http://www.amazon.com/) U izdanju Američkog filmskog instituta, a u okviru bogate zbirke The Directors, objavljen je biografski DVD o redatelju Ronu Howardu (Apollo 13, Ucjena). Za autora je ovogodišnjeg megahita How The Grinch Stole Christmas kolega Robert J. Emery s pravom izjavio da je »kralj holivudskog komercijalnog filma, čiji je uspjeh uvijek nadahnut izvornom umjetnošću, a ne pukom težnjom za profitom«.

slikaInternet

Kako rade filmski izviđači? (http://www.filmscout.com/) Filmscouts jedna je od desetak najposjećenijih filmskih stranica na Internetu, sudeći prema preporukama pretraživača Yahoo. Uz uobičajene osvrte i najave filmova svakako joj je najzanimljiviji dio koji se sustavno bavi filmografijama.

Boško Picula

Vijenac 178

178 - 28. prosinca 2000. | Arhiva

Klikni za povratak