Vijenac 178

Film

FILM NA PRVI POGLED

Film na prvi pogled

Charlijevi anđeli Kinorepertoar tijekom siječnja 2001. bit će dosta raznolik i zanimljiv za najširu publiku jer će se na programu naći i holivudskih blockbustera i malih, nezavisnih ostvarenja, a žanrovska će ponuda biti bogata jer bit će tu akcije, znanstvene fantastike, komedije, art-filmova itd. Već 4. siječnja u kina stižu Charliejevi anđeli (Charlie's Angels), jedan od najvećih ovogodišnjih holivudskih hitova koji će do kraja godine u svijetu zaraditi više od dvjesto milijuna dolara. Ta je akcijska komedija nastala prema popularnoj televizijskoj seriji iz sedamdesetih, a Farrah Fawcett i ostatak tročlane seksi ekipe za borbu protiv kriminala pod vodstvom tajanstvenog Charlieja zamijenile su Drew Barrymore, Cameron Diaz i Lucy Liu. Redatelj filma McG dolazi iz svijeta glazbenih videospotova, i to se u filmu jako dobro vidi: ne očekujte previše od zapleta i karakterizacije likova, no činjenica je da je film uistinu zabavan, brza ritma i duhovit, a tri glavne glumice odlične su se snašle kao akcijske junakinje. Sljedeće godine u ovo vrijeme očekujte nastavak.

Kocka Istoga dana u kinima će se pojaviti nešto sasvim drukčije: niskobudžetni SF Kocka (Cube) iz 1998. u režiji Vincenza Natalija. Taj intrigantan film ponajprije će privući ljubitelje SF-a i one zahtjevnije filmofile, jer riječ je o zaista neobičnu djelcu. Priča se svodi na šestoro ljudi koji su zarobljeni u neobičnom labirintu četvrtastih prostorija u kojima se nalaze smrtonosne zamke, a da bi pronašli izlaz iz labirinta, bit će im potrebno mnogo više od sreće. Rasplet koji je vrlo sličan onom u Gradu tame neke će vjerojatno razočarati, no zahtjevniji gledatelji bit će zadovoljni egzistencijalističko-antropološkom filozofijom filma, njegovom minimalističkom formom i atmosferom teatra apsurda.

Ubojica meka srca Tjedan kasnije u kina stiže krimi-komedija Ubojica meka srca (Whole Nine Yards) s Bruceom Willisom i Matthewom Perryjem — poznatijim kao Chandler iz serije Prijatelji — u naslovnim ulogama. Priča o odnosu profesionalnog ubojice i mirnog zubara obećaje dobru zabavu, a prema najavama riječ je o filmu koji bi mogao biti na tragu hita Analiziraj ovo s Robertom De Nirom i Billyjem Krystalom i televizijske mafijaške humoristične serije Obitelj Soprano.

Vjerna žena Istoga dana u kina dolazi i romantična komedija Vjerna žena (Committed), koja će domaću publiku privući u kina jer jednu od naslovnih uloga tumači Goran Višnjić, a partnerica mu je izazovna Heather Graham. Distributer filma najavljuje i Višnjićev dolazak na hrvatsku premijeru, što je dobar marketinški potez, a da Goran sve bolje figurira u Hollywoodu, pokazuje i opaska najpoznatijeg američkog filmskog kritičara Rogera Eberta, koji je u povodu filma Vjerna žena napisao: »Paralelno s Hitnom službom Višnjić još jednom opravdava status talentiranog glumca i vrhunskog holivudskog zavodnika!«

Crveni planet Filmovi o Marsu još su u modi. Nakon ne baš dobro prihvaćene Misije na Mars Briana De Palme — a prije John Carpenter's Ghosts of Mars, naravno u režiji Johna Carpentera, koji je još u produkciji — u kina nam 18. siječnja stiže Crveni planet (Red Planet) Antonyja Hoffmana s Valom Kilmerom, Tomom Sizemorom i Carrie-Anne Moss (Matrix) u naslovnim ulogama. Priča je vrlo slična De Palminoj: ekipa astronauta stiže na Mars radi pripreme planeta za ljudsku kolonizaciju, no tamo nailaze na izvanzemaljsku inteligenciju. Film je u Americi prošao i lošije od Misije na Mars no treba vidjeti je li to i objektivna vrijednost filma, a pretpostavljamo da ljubitelji akcijskog SF-a i vizualnih atrakcija neće biti nezadovoljni.

Stjepan Hundić

slika

Vijenac 178

178 - 28. prosinca 2000. | Arhiva

Klikni za povratak