Vijenac 178

Književnost

Književnost na CD-u

Dostupne digitalne muze

CD-rom Klasici hrvatske književnosti II — Pjesništvo, Bulaja naklada, Zagreb

Književnost na CD-u

Dostupne digitalne muze

CD-rom Klasici hrvatske književnosti II — Pjesništvo, Bulaja naklada, Zagreb

Prošle godine pod naslovom Klasici hrvatske književnosti — Epika, romani, novele izašao je prvi CD-rom u izdanju Bulaja naklade. Nakon dobre recepcije, ista izdavačka kuća pustila je u prodaju drugi dio, koji obuhvaća domaće pjesništvo. Navedeni CD-rom obuhvaća više od pet tisuća pjesama te sadrži pjesnička djela najpoznatijih hrvatskih književnika obuhvaćajući razdoblje od pučke srednjovjekovne književnosti pa sve do sredine dvadesetog stoljeća. S obzirom na solidnu prodaju prvoga dijela, očekujemo da će se na tržištu uskoro naći i preostali CD-ovi koji bi (kako je predviđeno) trebali obuhvatiti hrvatsku dramu i kazalište te hrvatske putopise.

Malo od moderne

S obzirom na vrlo velik broj pjesama i autora, teško je ukratko dati ocjenu cjelovitog izdanja — uvijek je problem (koji se javlja i u sličnim papirnatim enciklopedijama i antologijama) jesu li svi autori zastupljeni razmjerno važnosti te da li je nešto važno ispušteno. Čini se da je promišljen potez bilo uvrštavanje najstarijega dijela, tj. usmene lirike, starijeg kajkavskog pjesništva ili Ranjinin zbornik; neke od pjesama inače je vrlo teško naći (nedostupne, davno štampane ili nešto treće) u klasičnom formatu. Od suvremenog je pjesništva zastupljeno nažalost vrlo malo — CD doduše obuhvaća razdoblje od moderne do sredine stoljeća, a sve nakon toga izostavljeno je. Glavni je problem dakako u autorskim pravima koja treba platiti, a da nije riječ samo o najfriškijim tekstovima, govori i podatak da je u slučaju Nazora, Krleže i Ujevića izbor bio uvjetovan upravo tom činjenicom.

Pregledni finder, nepoznati izvori

Svi tekstovi dostupni su u HTML, ali i PDF formatu, pa tko više voli printer-friendly verziju, može ih čitati i na papiru. Potrebna konfiguracija zaista je minimalna (Explorer najmanje 4,0, Adobe Acrobat 3,0), a pretraživač jednostavan i pregledan. Pretraživati se može prema autorima, razdobljima, formatu te rabeći rječnik manje poznatih riječi. Osim toga, sedamdeset najpoznatijih pjesama dostupno je i u zvučnom zapisu. Nažalost, stranica sučelja za pretraživanje loše je napravljena — pomalo kičast izbornik plave boje s piscima koji sjede na oblacima poput anđela; možda se moglo i bolje. Druga stvar tiče se pedanterije mogućeg pretraživača/čitatelja: podaci koji govore iz kojeg su izvora (knjige, zbirke, antologije, itd.) pjesme preuzete mjestimice nisu sasvim jasni, kao ni to tko su autori uvodnih bilješki o piscu. S obzirom da je izvor nejasan, možemo samo nagađati da li je riječ o kompilaciji više raznih tekstova ili nekom nenavedenom autoru. Iako zvuči kao nepotrebna zamjerka, ovako ozbiljno zamišljena antologija (ipak je to pet tisuća pjesama!) trebala je uvrstiti i ovakve podatke.

Drama i kazalište in spe!

Iako se mogu naći još neke sitnije zamjerke (u opravdani ili neopravdani izbor pojedinih pjesama ili opusa ovdje ne možemo ulaziti), čini se da je riječ o kvalitetnom proizvodu koji već sada znači veliku stvar za hrvatsku književnost — većina ključnih tekstova dostupna je na CD-romu. Kako je, za sada, ovo jedini cjeloviti pokušaj prezentiranja domaće književne građe, pretpostavljamo da nema razloga za veliku kritičnost. I sam je izdavač napravio dobar i profitabilan posao — cijena izrade CD-a minimalna je, autorska prava izostaju, a prezentacija je moguća i u virtualnom prostoru; no i potencijalni kupac koji želi imati dobar pregled hrvatske lirike može biti zadovoljan, jer već za osamdesetak kuna dobiva solidno opremljen CD. U tom smislu nadajmo se da će planirana antologija hrvatske drame i kazališta postaviti malo više standarde te biti pedantnije izrađena, a osim toga osiromašenu konzumentu za cijenu jedne knjige ponuditi njih desetak ili čak stotinu.

Tonči Valentić

Vijenac 178

178 - 28. prosinca 2000. | Arhiva

Klikni za povratak